Pakèl

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Bacang
Mangif foetid 071228-2959 khjo.jpg
woh ing wit pakèl
Klasifikasi ngèlmiah
Karajan: Plantae
Filum: Magnoliophyta
Klas: Magnoliopsida
Ordho: Sapindales
Famili: Anacardiaceae
Génus: Mangifera
Spésies: M. foetida
Jeneng binomial
Mangifera foetida
Lour.
Mangif foetid 080130-4201 tdp

Pakèl ya iku sawijining jinis wit woh-wohan kang isih duwé kerabat karo pelem. Woh pakèl karan uga bacang[1]. jeneng liya saka pakèl ing antarané miturut dhaerahe ing antarané limus (Sd.), asem hambawang (Banjar), asem kopak, asem putar, asem payang (Samarinda)[1]. Disebut uga macang utawa machang (Malaysia), maa chang, ma chae utawa ma mut (Thailand), la mot (Myanmar),basa inggris karan bachang utawa horse mango. Minangka jeneng elmiahe ya iku Mangifera foetida Lour.[1]

Pratélan[besut | besut sumber]

Dhuwur wité bisa nganti watara 10–30 m, kulit pangé klawu semu soklat, kasar lan pecah-pecah, godhongé wujud lanset, pucuké lancip. warna kembangé sumu biru ing malai. Wohe gedhé, wujudé bunder wujud endhog, daging wohé akèh seraté, rasané kecut semu legi nanging ambuné wangi, wijine gedhé. Pakèl énak dipangan langsung, digawé sirup, manisan, utawa rujak.

Cathetan sikil[besut | besut sumber]

  1. a b c [1]