Nusa Kambangan

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Nusa Kambangan
Géografi
Pernah Asia Tenggara
Koordhinat 7°45′S 108°55′E / 7.750°S 108.917°E / -7.750; 108.917
Administrasi
Indonésia
Provinsi Jawa Tengah
Kabupatèn Cilacap
Dhémografi
Cacah jiwa Sakiwa-tengené 3.000 jiwa (pagawé LP lan kulawargané), lan atusan narapidana)
Golongan ètnik Wong Jawa

Nusa Kambangan iku sawijining pulo ing Jawa Tengah sing luwih kaloka minangka papan dunungé sawetara Lembaga Pemasyarakatan (LP) kanthi tataran kaamanan dhuwur ing Indonésia. Pulo iki kalebu sajeroning wewengkon administratif Kabupatèn Cilacap lan kacathet sajeroning pratélan pulo paling jaba Indonésia. Tumuju menyang pulo iki wong kudu nyebrang nganggo kapal féri saka palabuhan mirunggan ing Cilacap sajeroning kurang-luwih limang menit. Plabuhan feri pulo iki jenengé Wijayapura.

Biyèn ana sangang LP ing Nusa Kambangan (kanggo narapidana lan tahanan pulitik), nanging saiki sing isih operasi mung kari papat, ya iku LP Batu (diyasa 1925), LP Besi (diyasa 1929), LP Kembang Kuning (taun 1950), lan LP Permisan (tuwa dhéwé, diyasa 1908). Lima liyané, ya iku Nirbaya, Karang Tengah, Limus Buntu, Karang Anyar, lan Gleger wis ditutup. Wewengkon kidul pulo ngadhep langsung menyang Samudra Indonésia kanthi pasisir karang lan ombak gedhé. Wewengkon lor ngadhep Cilacap lan dikubengi kampung-kampung nelayan sadawaning alas bakau, antarané Kampung Laut lan Jojog.

Padunung Nusakambangan mung para narapidana lan punggawa LP lan kulawargané, ing sangisoré pengawasan Departemen Kehakiman lan Pemda Cilacap. Mlebu metu pulo iki kudu duwé idin mirunggan liwat prosedur sing wis ana. Anak-anak para punggawa mlebu sekolah ing SD sing dumunung ing pulo iki. Kanggo nerusaké tingkat lanjutan (SMP, SMU, utawa pawiyatan luhur),kudu sekolah ing Cilacap utawa kutha liyané ing Pulo Jawa.

Pelabuhan utama feri sing ana ing Nusakambangan ya iku Pelabuhan Sodong, mliginé kanggo prelu transportasi kulawarga lan punggawa sarta narapidana.

Sawetara pesakitan misuwur[besut | besut sumber]

Uga delengen[besut | besut sumber]

Pranala njaba[besut | besut sumber]