Nusa Kambangan

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Jujug: pandhu arah, pados
Nusa Kambangan
Geografi
Lokasi Asia Tenggara
Koordinat 7°45′S, 108°55′E
Jembar 121 km²
Negara
Indonésia
Provinsi Jawa Tengah
Kabupatèn Cilacap
Demografi
Populasi Sakiwa-tengené 3.000 jiwa (pagawé LP lan kulawargané), lan atusan narapidana)
Kelompok etnik Suku Jawa

Nusa Kambangan iku sawijining pulo ing Jawa Tengah sing luwih dikenal minangka papan dunungé sawetara Lembaga Pemasyarakatan (LP) kanthi tataran kaamanan dhuwur ing Indonésia. Pulo iki kalebu jroning wewengkon administratif Kabupatèn Cilacap lan kacathet jroning daftar pulo paling jaba Indonésia. Tumuju menyang pulo iki wong kudu nyebrang nganggo kapal féri saka plabuhan khusus ing Cilacap jroning kurang-luwih limang menit. Plabuhan feri pulo iki jenengé Wijayapura.

Biyèn ana sangang LP ing Nusa Kambangan (kanggo narapidana lan tahanan pulitik), nanging saiki sing isih operasi mung kari papat, ya iku LP Batu (dibangun 1925), LP Besi (dibangun 1929), LP Kembang Kuning (tahun 1950), lan LP Permisan (paling tuwa, dibangun 1908). Lima liyané, ya iku Nirbaya, Karang Tengah, Limus Buntu, Karang Anyar, lan Gleger wis ditutup. Wewengkon kidul pulo ngadhep langsung menyang Samudra Indonésia kanthi pasisir karang lan ombak gedhé. Wewengkon lor ngadhep Cilacap lan dikubengi kampung-kampung nelayan sadawaning alas bakau, antara liya Kampung Laut lan Jojog.

Padunung Nusakambangan mung para narapidana lan pegawai LP lan kulawargané, ing sangisoré pengawasan Departemen Kehakiman lan Pemda Cilacap. Mlebu metu pulo iki kudu nduwèni idin khusus liwat prosedur sing wis ana. Anak-anak para pegawai mlebu sekolah ing SD sing dumunung ing pulo iki. Kanggo nerusaké tingkat lanjutan (SMP, SMU, utawa pawiyatan luhur),kudu sekolah ing Cilacap utawa kutha liyané ing Pulo Jawa.

Pelabuhan utama feri sing ana ing Nusakambangan ya iku Pelabuhan Sodong, mliginé kanggo prelu transportasi kulawarga lan pegawai sarta narapidana.

Sawetara pesakitan misuwur[sunting | besut sumber]

Delengen uga[sunting | besut sumber]

Pranala njaba[sunting | besut sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Nusa_Kambangan&oldid=999173"