Notre Dame de Paris

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Cathédrale Notre-Dame de Paris
NotreDameI.jpg
Notre Dame de Paris
Informasi umum
Letak6 Parvis Notre-Dame, Place Jean-Paul II, 75004 Paris, France
Koordinat geografi48°51′11″N 2°20′59″E / 48.8530°N 2.3498°E / 48.8530; 2.3498Koordhinat: 48°51′11″N 2°20′59″E / 48.8530°N 2.3498°E / 48.8530; 2.3498
Afiliasi agamaRoman Catholic
ProvinsiArchdiocese of Paris
DaerahÎle-de-France
StatusCathedral
StatusActive
Status warisan1862
KepemimpinanAndré Vingt-Trois
Situs webwww.notredamedeparis.fr
Deskripsi arsitektur
Jenis arsitekturChurch
Gaya arsitekturFrench Gothic
Peletakan batu pertama1163 (1163)
Tahun selesai1345 (1345)
Spesifikasi
Arah fasadWest
Panjang128 metres (420 ft)
Lebar69 metres (226 ft)
Tinggi (maks)69 metres (226 ft) (2 towers)
Puncakone
Tinggi puncak90 metres (300 ft)
Nama resmi: Cathédrale Notre-Dame
Ditetapkan1862
No. referensiPA00086250[1]
DenominationÉglise

Notre Dame de Paris (AFI: [nɔtʁ dam də paʁi]; Prancis kanggé "Kanjeng Ibu saking Paris"), ingkang ugi dipunmangertosi minangka Notre Dame Cathedral utawi mligi Notre Dame,[2] inggih punika satunggaling gréja ingkang wonten ing Paris ingkang dipundamel kanggé njunjung inggil wontenipun Bunda Maria. Notre Dame punika inggih satunggaling yasan ingkang gadhah aji sujarah ingkang ageng kanggé para umat agama Katulik Roma wonten ing gréja Maria ing pérangan sisih wétan saking Île de la Cité ing arrondissement kaping sekawan saking Paris, Prancis. Ing lingkup ingkang ageng Notre Dame de Paris inggih dipunanggep minangka salah satunggaling tuladha ingkang paling saé saking arsitèktur Gothik ing Prancis lan ing salah satunggalipun ingkang paling ageng lan minangka gréja misuwur piyambak sajagad.[3]

Gréja punika kabesmi nalika tanggal 15 April 2019 saweg dipundandosi.

Sajarah[besut | besut sumber]

Notre Dame inggih punika minangka yasan katedral saking agama Katulik saking biskop Agung Paris. Notre Dame inggih punika gréja ingkang ngewrat katedral (kursi resmi) saking Biskop Agung Paris, ingkang sak punika dipunjabat déning André Vingt-Trois. Katedral Notre Dame punika inggih minangka yasan ingkang gadhah sujarah inggil kanggé relik ingkang dipunpitados minangka papanipun makutha eri, satunggaling fragmèn saking salib ingkang leres lan salah satunggalipun inggih Holy Nail, sadaya Arma Christi (instrumen kasangsaran) lan sapérangan klasifikasi relik Katulik Roma lan larangan-laranganipun ingkang minangka tilaran ingkang wigati sanget. Notre Dame de Paris asring misuwur minangka salah satunggalipun tuladha arsitèktur ingkang paling saé saking arsitèktur gothik sanèsipun ing Prancis lan ing Éropah kanthi sadayanipun. Ing bédakaken ugi inggih kanthi wontenipun naturilasi kagunan patung saha kaca patri ingkang béda kaliyan arsitèktur Romawi sadèrengipun. Periode kaping sapisan kanggé damel katedral punika inggih saking 1.163 dados 1240 pas kaliyan wontenipun èksperimen musik saking sekolah Notre Dame. KAtedral punika sampun naté risak ing sadangunipun jaman radikal saking Repolusi Prancis ing taun 1790-an, nalika kathah citra agama ingkang risak lan ambles. Lajeng dipunwontenkaken restorasi (dandani) gedung mau kanthi dipunawasi déning Eugène Viollet-le-Duc. Dekorasi ingkang taksih wonten sisanipun sakedhik-sakedhik dipunbucal sadaya lan konservasi kagunan katedral wangsul malih wonten ing arsitèktur gaya gotik.

Wekdal dipundandani[besut | besut sumber]

  • 1160 Maurice de Sully (satunggaling nama biskop ing Paris), merentahaken kanggé mbubrah katedral ingkang aslinipun.
  • 1163 Cornerstone dipunpapanaken kanggé miwiti dipunbangunipun Notre Dame de Paris.
  • 1182 Apse lan arsitèktur paduan swara rampung dipundamel.
  • 1196 Biskop Maurice de Sully séda.
  • c.1200 Padamelanipun dipunwiwiti saking pérangan sisih kulon.
  • 1208 Biskop Eudes de Sully séda lan pérangan kubahipun sampun badhé rampung dipundamel.
  • 1225 pérangan katedral sisih kulon rampung dipundamel.
  • 1250 menara sisih kulon lan lor saha cendhela mawar rampung dipundamel.
  • c.1245–1260s dipun-gantos modelipun wonten ing gaya Rayonnant déning Jean de Chelles lajeng Pierre de Montreuil
  • 1250–1345 ngrampungaken sisa-sisa pérangan katedral ingkang dèrèng rampung.[4]

Gallery[besut | besut sumber]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. Mérimée database 1993
  2. Notre Dame, tegesipun "Santa Maria " ing basa Prancis, is frequently used in the names of churches including the cathedrals of Chartres, Rheims and Rouen.
  3. "Discoverfrance.net". Discoverfrance.net. Dijupuk 31 May 2011. 
  4. Crypte archéologique du parvis Notre-Dame website. Accessed 15 June 2012.