Notre Dame de Paris

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Cathédrale Notre-Dame de Paris
NotreDameI.jpg

Notre Dame de Paris

Wedharan dhasar
Papané 6 Parvis Notre-Dame, Place Jean-Paul II, 75004 Paris, France
Kordinaté 48°51′11″N 2°20′59″E / 48.8530°N 2.3498°E / 48.8530; 2.3498Koordhinat: 48°51′11″N 2°20′59″E / 48.8530°N 2.3498°E / 48.8530; 2.3498
Kanggo agama Roman Catholic
Propinsi Archdiocese of Paris
Drajad éklésiastik Cathedral
Drajad piguna Active
Panetepan warisan 1862
Pamandhégan André Vingt-Trois
Kaca jaringan www.notredamedeparis.fr
Kartangan wangunan
Jinis wangunan Church
Gagrag wangunan French Gothic
Arah arepan West
Pandolokan watu kapisan 1163 (1163)
Taun rampung 1345 (1345)
Spesifikasi
Dawa 128 metres (420 ft)
Amba 69 metres (226 ft)
Dhuwur totog 69 metres (226 ft) (2 towers)
Pucuk one
Dhuwur pucuk 90 metres (300 ft)

Notre Dame de Paris (AFI: [nɔtʁ dam də paʁi]; Prancis kanggé "Kanjeng Ibu saking Paris"), ingkang ugi dipunmangertosi minangka Notre Dame Cathedral utawi mligi Notre Dame,[1] inggih punika satunggaling gereja ingkang wonten ing Paris ingkang dipundamel kanggé njunjung inggil wontenipun Bunda Maria. Notre Dame punika inggih satunggaling yasan ingkang gadhah nilai sujarah ingkang ageng kanggé para umat agama Katulik Roma wonten ing gereja Maria ing pérangan sisih wétan saking Île de la Cité ing arrondissement kaping sekawan saking Paris, Prancis. Ing lingkup ingkang ageng Notre Dame de Paris inggih dipunanggep minangka salah satunggaling tuladha ingkang paling saé saking arsitèktur Gothik ing Prancis lan ing salah satunggalipun ingkang paling ageng lan minangka gereja paling misuwur ing dunya.[2]

Sajarah[besut | besut sumber]

Notre Dame inggih punika minangka yasan katedral saking agama Katulik saking uskup Agung Paris. Notre Dame inggih punika gereja ingkang ngewrat katedral (kursi resmi) saking Uskup Agung Paris, ingkang sak punika dipunjabat déning André Vingt-Trois. Katedral Notre Dame punika inggih minangka yasan ingkang gadhah sujarah inggil kanggé relik ingkang dipunpitados minangka papanipun mahkota eri, satunggaling fragmèn saking salib ingkang leres lan salah satunggalipun inggih Holy Nail, sadaya Arma Christi (instrumen kasangsaran) lan sapérangan klasifikasi relik Katulik Roma lan larangan- laranganipun ingkang minangka tilaran ingkang wigati sanget. Notre Dame de Paris asring misuwur minangka salah satunggalipun tuladha arsitèktur ingkang paling saé saking arsitèktur gothik sanèsipun ing Prancis lan ing Éropah kanthi sadayanipun. Ing bédakaken ugi inggih kanthi wontenipun naturilasi seni patung saha kaca patri ingkang béda kaliyan arsitèktur Romawi sadèrengipun. Periode kaping sepisan kanggé damel katedral punika inggih saking 1.163 dados 1240 pas kaliyan wontenipun èksperimen musik saking sekolah Notre Dame. KAtedral punika sampun naté risak ing sadangunipun jaman radikal saking Repolusi Prancis ing taun 1790 -an, nalika kathah citra agama ingkang risak lan ambles. Lajeng dipunwontenkaken restorasi (dandani) gedung kasebut kanthi dipunawasi déning Eugène Viollet-le-Duc. Dekorasi ingkang taksih wonten sisanipun sekedhik- sekedhik dipunbucal sadaya lan konservasi seni katedral wangsul malih wonten ing arsitèktur gaya gotik.

Wekdal dipundandani[besut | besut sumber]

  • 1160 Maurice de Sully (satunggaling nama uskup ing Paris), merentahaken kanggé mbubrah katedral ingkang aslinipun.
  • 1163 Cornerstone dipunpapanaken kanggé miwiti dipunbangunipun Notre Dame de Paris.
  • 1182 Apse lan arsitèktur paduan swara rampung dipundamel.
  • 1196 Uskup Maurice de Sully séda.
  • c.1200 Padamelanipun dipunwiwiti saking pérangan sisih kulon.
  • 1208 Uskup Eudes de Sully séda lan pérangan kubahipun sampun badhé rampung dipundamel.
  • 1225 pérangan katedral sisih kulon rampung dipundamel.
  • 1250 menara sisih kulon lan lor saha cendhela mawar rampung dipundamel.
  • c.1245–1260s dipun-gantos modelipun wonten ing gaya Rayonnant déning Jean de Chelles lajeng Pierre de Montreuil
  • 1250–1345 ngrampungaken sisa- sisa pérangan katedral ingkang dèrèng rampung.[3]

Gallery[besut | besut sumber]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ Notre Dame, tegesipun "Santa Maria " ing basa Prancis, is frequently used in the names of churches including the cathedrals of Chartres, Rheims and Rouen.
  2. ^ "Discoverfrance.net". Discoverfrance.net. Dijupuk 31 May 2011. 
  3. ^ Crypte archéologique du parvis Notre-Dame website. Accessed 15 June 2012.