Notasi musik

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian

Notasi musik minangka sistem tulis kanggo karya musik . Ing notasi musik, nada dicekak notasi (sanajan kadang muni istilah lan nggunakake ora bisa diijolaké). Nulis musik biasané diarani partitur. Notasi musik standar saiki yaiku seratan balok, sing adhedhasar paranada kanthi simbol kanggo saben cathetan sing nuduhaké durasi lan dhuwuré cathetan kasebut. Jarak ditarik kanthi vèrtikal nalika wektu ( irama ) digambar kanthi horisontal. Suwéné nada dituduhaké ing tutul. Ana uga bentuk notasi liya, kayata notasi nomer sing uga digunakaké ing negara-negara Asia, kalebu Indonesia, India, lan China .

Notasi balok[besut | besut sumber]

Notasi Gregorian, ditemokaké déning Paus Gregory Agung ing taun 590,. [1] minangka wiwitan nulis musik kanthi cathetan musik. Nanging, Notaris Gregorian durung ana dawané nada (dinyanyekaké miturut perasaan penyanyi) lan isih ana cathetan musik 4 baris.

Gregorian chant.gif

Gambar sabanjure : Dijupuk saka Kyrie eleison (faktor Orbis) .

Cathetan musuhan saiki cocog kanggo musik dibandhingake karo Notaris Gregorian.

Unsur notasi balok[besut | besut sumber]

jmpl| Interval ora antarspasi (utawa antargaris) iku terzguitar, nalika interval antarane garis lan spasi sing sekunde . Ing notasi balok, sistem stave utawa paranada limang baris digunakaké minangka dhasar. Karo informasi babagan témpo, beat, dinamika, lan instrumèn sing digunakaké, cathetan dilebokaké ing staves lan diwaca saka kiwa menyang tengen. Suwéné nada dilambangaké karo nilai cathetan sing béda, déné Jarak kasebut dilambangaké ing posisi vértikal ing stavé. Interval loro cathetan sing kapisah saka stave (IE dumunung ing rong spasi jèjèr) kaya sing digambaraké ing ilustrasi kajawi interval terzguitar, nalika interval antarané cathetan ing spasi karo cathetan ing baris ing interval sekunde . Tandha utama ing wiwitan stave nuduhake nada nada sing diwakili dening garis lan ruang ing stave. Ing gambar ing sisih tengen, tombol G digunakaké, nuduhaké yèn baris kapindho saka ngisor nuduhaké nada . Dadi, interval terts sing ana ing gambar ing sisih tengen yaiku pasangan nada a1 - c 2, déné interval kasebut minangka sepasang nada 1 - b 1 . Cathetan sing nglambangaké lapangan luwih saka limang staves bisa digambar kanthi nggunakaké garis bantuan sing disèlèhaké ing ndhuwur utawa ing ngisor.

Contone nggunakaké notasi balok[besut | besut sumber]

Panggunaan seratan balok diterangaké ing conto sing dijupuk saka bagian awal karya Johann Strauss, An der schönen blauen Donau sing disederhanakaké ( Berkas:Loudspeaker.png ngrungokaké ).

Sisih awal saka sing disederhanakaké An der schönen blauen Donau .
  1. Ing sisih kiwa ndhuwur ing wiwitan lagu biasané disèlèhaké pandhuan tempo (yaiku kecepetan lagu), asring ing basa Italia, sing kéné nuduhaké "tempo waltz ". Ana uga spidol métronom ing unit BPM ( denyut per menit ), ing kéné 142 rentak per menit .
  2. Tandha wektu nuduhaké irama lagu. Nomer ing sisih ndhuwur garis wektu nuduhaké nomer ngalahaken saben wektu, dene nomer ing ngisor iki nuduhaké nilai cathetan kanggo ngalahaké. Tandha 3/4 ing kéné nuduhaké yèn ana telung rentak ing bar, siji rentak kuat sing diikuti karo rong rentak sing lemah, lan saben ngalahaké minangka cathetan waktu.
  3. Garis bar minangka pemisah antarané bar .
  4. Ing wiwitan paranada, ana tombol G sing nuduhaké yèn baris kapindho saka ngisor nggambaraké g¹ ( frekuensi udakara 418 Hz ).
  5. Tandha wiwitan ing kéné kasusun saka rong tandha cétha ing garis cathetan c lan f sing nuduhaké yèn loro cathetan kasebut ditulis cathetan setengah ing kabeh oktaf (dimainake minangka cathetan cis lan iwak) lan nuduhaké manawa musik sing dimaksud duwe cathetan D utama utawa B bocah cilik .
  6. Cathetan pisanan ora wektu saka sipat d 1, karo dinamika (banter aluse swara) mf ( Italia, mezzo forte: dicokot seru). Bisa diweruhi manawa cathetan kasebut langsung diikuti karo garis wektu sanajan telung kethuk kasebut ing birama iki durung rampung. Mangkono, karya iki ora diwiwiti kanthi tekanan pertama, nanging kanthi kekalahan kaping tiga ing garis pambuka ( anacrusis ).
  7. Cathetan kapindho uga cathetan waktu lan nduwé cathetan d 1 sing kalah ing kalah pertama ing garis sabanjuré.
  8. Tandha legato nyambungake cathetan d 1 nganti iwak 1 lan 1, mènèhi tandha yèn kabèh telung cathetan kudu dimainake kanthi legato(sinambungan) .
  9. Ing bar sabanjuré, ana cathetan setengah pound a1 sing durasiné loro ketukan.
  10. Sabanjuré ana cathetan waktu karo loro kepala cathetan ing posisi iwak 2 lan 2, sing nuduhaké loro cathetan kasebut kudu dimainaké bebarengan. Ing ndhuwur cathetan ana tandha staccato, menehi tandha yen cathetan kasebut kudu dimainaké ing staccato (dipisah kanthi jelas saka cathetan sadurunge lan sawisé).
  11. Silent tandha waktu nuduhaké yèn ora muni wis main kanggo (ing ngono) tutul siji.
  12. Ing telung bar pungkasan ana tandha dekrescendo, nuduhaké yèn ing telung bar kasebut ana owah-owahan dinamika, yaiku, muter luwih alon (bisa uga ditulis decresc. Utawa dim., Diminuendo).

Notasi Angka[besut | besut sumber]

Ing notasi nomer, cathetan ditemtokaké déning nomer 1 (do), 2 (ré), 3 (mi), 4 (fa), 5 (sol), 6 (la) lan 7 (si). Angka kasebut nuduhaké nada dhuwur lan dhuwur. Ana uga angka 0 minangka tandha bisu. Nada 1 tanpa titik minangka nada dhasar. Titik ing ndhuwur cathetan kasebut, nuduhaké cathetan kasebut kalebu siji oktaf saka cathetan asli, déné siji titik ing ngisor cathetan kasebut, nuduhaké manawa cathetan kasebut mudhun siji saka oktaf saka nada asli. Nada 1 tanpa slash minangka cathetan alami. Salib nyerang ing sisih tengen ing cathetan, nuduhaké cathetan kasebut ana ing ndhuwur setengah cathetan saka cathetan asli (fungsi kaya tandha sing cetha ing notasi balok), nalika salib ing sisih kiwa cathetan, nuduhaké manawa cathetan kasebut minangka setengah cathetan mudhun saka nada asli ( fungsi kaya tandha mol ing notasi balok).

Maca Notasi Angka[besut | besut sumber]

Cathetan nomer SATB
  1. Do = G nuduhaké nada dhasar dhasar .
  2. 4/4 nuduhaké tandha wektu kanggo nuduhkeé irama lagu. Nomer ing sisih ndhuwur garis wektu nuduhaké nomer ngalahaken sabén wektu, déné nomer ing ngisor iki nuduhake nilai cathetan kanggo ngalahaké. Bar 4/4 ing kéné nuduhaké yèn ana papat roda ing garis, siji rentak kuat sing diikuti karo telung nada sing ringkih, lan saben ngalahaké minangka cathetan waktu
  3. Tempo = 66 nuduhake tempo lagu, tegesé ing menit ana 66 tunyuk.
  4. SATB nuduhaké jinis swara sing nyanyi baris.
  5. P tegesé ' piano' tegesé alus, iki tegesé manèh nganggo dinamika alus.
  6. Tandha Crescendo, diterusaké déning tandha dekrescendo, nuduhaké yèn ana owah-owahan dinamika, yaiku kanggo harden, banjur lemes manèh.
  7. Garis Barama, sing dadi pamisah antarané bar siji lan sijiné.

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. Taruskin, Richard The Oxford History of Western Music, Volume I - Music from the earliest notations to the 16th century Chapter 1, the curtain goes up, page 6. (Oxford: Oxford University Press, 2010)

Link njaba[besut | besut sumber]