Tangga nada minor

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados

Jroning téori musik, tangga nada minor utawa skala nada minor kuwi salah siji saka tangga nada diatonik. Tangga nada iki kasusun saka wolung not. Interval antara not kang urut-urutan ing tangga nada minor (asli) yakuwi:

1, 1/2, 1, 1, 1/2, 1, 1

Contoné, tangga nada A minor kuwi:

A, B, C, D, E, F, G, A'

Tangga nada minor bisa dianggep minangka mode musik kaenem jroning tangga nada mayor. Tangga nada minor kadhangkala dianggep duwé swara kang kapara luwih sedhih dibandingaké karo tangga nada mayor.

Tandha mula tangga nada minor[sunting | sunting sumber]

Tangga nada minor migunakaké tandha mula kang padha dengan tangga nada mayor; tanda mula kang sarujuk karo pola interval sawijining tangga nada minor alami dianggep minangka tandha mula kanggo tangga nada minor kasebut. Tangga nada mayor lan minor kang nduwèni tandha mula padha disebut relatif; dadi tangga nada C mayor minangka mayor relatif saka tangga nada A minor, lan tangga nada C minor dadi minor relatif saka tangga nada Es mayor.

Tangga nada mayor relatif saka sawijining tangga nada minor ditentokaké kanthi ngunggahaké nada tonika tangga nada minor kasebut sak nada lan sak seminada (telu setengah langkah), yaiku kanthi interval terts minor. Yèn tandha mula sawijining tangga nada, umpamané G mayor, dumadi saka siji kres, tangga nada minor relatifé, E minor, uga nduwèni siji kres minangka tandha mula.

Tabel ing ngisor iki nuduhaké jumlah tandha mula kanggo tangga nada minor lan tangga nada mayor relatifé.

Tangga nada lan Kunci Diatonik
Circle of fifths
mol kres
mayor minor mayor minor
0 C a C a
1 F d G e
2 B g D b
3 E c A f
4 A f E c
5 D b B g
6 G e F d
7 C a C a
                    aksara cilik tegesé minor                        

angka nuduhaké jumlah mol utawa kres ing tangga nada (F = 1 mol, f = 4 mol, dst)


Jenis tangga nada minor[sunting | sunting sumber]

Tangga nada minor melodi mudhun[sunting | sunting sumber]

Tangga nada minor melodhi mudhun dikasilaké mung saka kunci signature perbandhingan mayor, kadhangkala dikenali minangka natural minor. Tangga nada natural minor paling ringkes yakuwi A natural minor:

A  B  C  D  E  F  G  A'

Bab iki disebut tangga nada minor melodhi mudhun amarga sering dipigunakaké sacara mudhun saka tonik.

Tangga nada minor melodhi munggah[sunting | sunting sumber]

Tangga nada minor melodhi munggah diwangun kanthi ningkataké tangga nada not ka-6 lan ka-7 (utawa, ngratakaké tahap katelu saka tangga nada utama). Cara iki dipigunakaké, khususé, kanggo garis munggah.

Conto, jroning kunci A minor, melodhi tangga nada minor munggah:

A  B  C  D  E  F# G# A'

Tangga nada minor harmonis[sunting | sunting sumber]

Minor harmonik diwangun kanthi ngunggahaké tangga nada minor ing not ka-7.

Conto, jroning tangga nada A minor, harmonik tangga nada minor yakuwi:

A  B  C  D  E  F  G# A'

Tangga nada iki dipigunakaké kanggo ngasilaké harmoni amarga tangga nada kasebut ngandut kord dominan utama lan sub-dominan minor.

Delengen uga[sunting | sunting sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Tangga_nada_minor&oldid=814520"