Tangga nada minor

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa

Sajeroning téyori musik, tangga nada minor utawa skala nada minor iku salah siji saka tangga nada diatonik. Tangga nada iki kasusun saka wolung not. Interval antara not kang urut-urutan ing tangga nada minor (asli) ya iku:

1, 1/2, 1, 1, 1/2, 1, 1

Contoné, tangga nada A minor iku:

A, B, C, D, E, F, G, A'

Tangga nada minor bisa dianggep mode musik kaenem sajeroning tangga nada mayor. Tangga nada minor kadhangkala dianggep duwé swara kang kapara luwih sedhih dibandingaké karo tangga nada mayor.

Tandha mula tangga nada minor[besut | besut sumber]

Tangga nada minor migunakaké tandha mula kang padha dengan tangga nada mayor; tanda mula kang sarujuk karo pola interval sawijining tangga nada minor alami dianggep tandha mula kanggo tangga nada minor mau. Tangga nada mayor lan minor kang duwé tandha mula padha disebut relatif; dadi tangga nada C mayor minangka mayor relatif saka tangga nada A minor, lan tangga nada C minor dadi minor relatif saka tangga nada Es mayor.

Tangga nada mayor relatif saka sawijining tangga nada minor ditentokaké kanthi ngunggahaké nada tonika tangga nada minor mau sak nada lan sak seminada (telu setengah langkah), ya iku kanthi interval terts minor. Yèn tandha mula sawijining tangga nada, umpamané G mayor, dumadi saka siji kres, tangga nada minor relatifé, E minor, uga duwé siji kres minangka tandha mula.

Tabel ing ngisor iki nuduhaké jumlah tandha mula kanggo tangga nada minor lan tangga nada mayor relatifé.

Tangga nada lan Kunci Diatonik
Circle of fifths
mol kres
mayor minor mayor minor
0 C a C a
1 F d G e
2 B g D b
3 E c A f
4 A f E c
5 D b B g
6 G e F d
7 C a C a
                    aksara cilik tegesé minor                        

angka nuduhaké jumlah mol utawa kres ing tangga nada (F = 1 mol, f = 4 mol, dst)


Jinis tangga nada minor[besut | besut sumber]

Tangga nada minor melodi mudhun[besut | besut sumber]

Tangga nada minor melodhi mudhun dikasilaké mung saka kunci signature perbandhingan mayor, kadhangkala dikenali minangka natural minor. Tangga nada natural minor paling ringkes ya iku A natural minor:

A  B  C  D  E  F  G  A'

Bab iki disebut tangga nada minor melodhi mudhun amarga sok dipigunakaké kanthi mudhun saka tonik.

Tangga nada minor melodhi munggah[besut | besut sumber]

Tangga nada minor melodhi munggah diwangun kanthi ngundhakaké tangga nada not ka-6 lan ka-7 (utawa, ngratakaké tahap katelu saka tangga nada utama). Cara iki dipigunakaké, mliginé, kanggo garis munggah.

Conto, sajeroning kunci A minor, melodhi tangga nada minor munggah:

A  B  C  D  E  F# G# A'

Tangga nada minor harmonis[besut | besut sumber]

Minor harmonik diwangun kanthi ngunggahaké tangga nada minor ing not ka-7.

Conto, sajeroning tangga nada A minor, harmonik tangga nada minor ya iku:

A  B  C  D  E  F  G# A'

Tangga nada iki dipigunakaké kanggo ngasilaké harmoni amarga tangga nada mau ngandut kord dominan utama lan sub-dominan minor.

Uga delengen[besut | besut sumber]