Hertz

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Disambig.svg

Hertz (simbol: Hz) iku unit SI tumrap frekuensi. Tembung Hertz dipilih kanggo mulyakaké jasa Heinrich Rudolf Hertz amarga kontribusiné jroning babagan elektromagnetisme.

Hertz nyatakaké akèhé gelombang jroning wektu sa dhetik (1 Hertz = 1 gelombang per dhetik). Unit iki bisa dipigunakaké kanggo ngukur gelombang apa waé sing périodhik. Conto: Frekuensi saka gerak bandul jam iku 1 Hz.

Ukuran tikelan[sunting | sunting sumber]

Ukuran tikelan kanggo Hertz miunakaké sistem metrik yaiku tikelan mendhuwur arupa kilo, mega, giga. Déné tikelan mangisor miunakaké satuan ukuran kaya desihertz, sentihertz lan sabanjuré. Luwih jlèntrèh pirsani tabel ing ngisor iki:


Kelipatan SI untuk hertz (Hz)
Tikelan mangisor Tikelan mandhuwur
Aji Simbul Jeneng Aji Simbul Jeneng
10−1 Hz dHz decihertz 101 Hz daHz decahertz
10−2 Hz cHz centihertz 102 Hz hHz hectohertz
10−3 Hz mHz millihertz 103 Hz kHz kilohertz
10−6 Hz µHz microhertz 106 Hz MHz megahertz
10−9 Hz nHz nanohertz 109 Hz GHz gigahertz
10−12 Hz pHz picohertz 1012 Hz THz terahertz
10−15 Hz fHz femtohertz 1015 Hz PHz petahertz
10−18 Hz aHz attohertz 1018 Hz EHz exahertz
10−21 Hz zHz zeptohertz 1021 Hz ZHz zettahertz
10−24 Hz yHz yoctohertz 1024 Hz YHz yottahertz
Cekakan sing kerep dipigunakaké dicithak nganggo aksara kandel.


Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Hertz&oldid=828973"