Naengmyeon

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Naengmyeon
Semangkuk naengmyeon.
Jeneng Koréa
Hangul 냉면 atau 랭면
Hanja
Alihaksara sing Disampurnakaké naengmyeon atau raengmyeon
McCune–Reischauer naengmyŏn atau raengmyŏn

Naengmyeon (냉면;"mie dingin") ya iku masakan Koréa kang digawé saka mie gandum kang disajekake nganggo duduh kaldu sapi atis.[1][2] Naengmyeon ya iku salah sijiné masakan Koréa kang paling disenengi nalika mangsa ketiga sanajan sejatine, biyèn dipangan nalika mangsa atis.[3] Nalika iku naengmyeon wis dadi masakan Koréa Lor kang paling misuwur ing Koréa Kidul.[1][2]

Catatan sajarah[besut | besut sumber]

Adhedhasar catatan sajarah, buku Dongguk Sesigi kang ditulis taun 1849 ing pungkasane Dinasti Joseon nulisake ngenani naengmyeon: "Minangka masakan musiman ing mangsa atis, mie buckwheat kang ditambahake kimchi lan kimchi sawi putih, lan daging babi di duwure, diarani naengmyeon. Jinis-jinise ya iku, kususnya mie atis Pyeongyang kang digawé ing provinsi Pyeongan, duwé rasa gurih".[4]

Ciri kas[besut | besut sumber]

Diterjemahake ing basa Inggris, naeng ateges atis lan myeon ateges mie.[2] Bahan mliginé naengmyeon ya iku tepung gandum buckwheat, kang tekstur adonane ora patiya lengket.[1][2] Mie tepung buckwheat iki uga bisa disajekake nganggo kaldu panas, kang diarani onmyeon (mie panas).[2] Sanajan bahan gawéne mie padha, kaldu digawé kanthi cara lan bahan geganep kang béda, saéngga rasané rada béda.[2]

Enake naengmyeon manut karo rasa duduhe kang digawé saka godhogan kaldu.[2] Ing jaman biyèn, bakso daging kang digawé saka daging duduh cincang ditambahke ing duduh kaldu banjur diwènèhi ajuran es batu.[2] Kanggo gawé kaldu naengmyeon, daging sapi digodhog nganti suwé lan dicampurake karo duduh dongchimi, kimchi banyu.[2] Lobak, godhong bawang lan lombok ijo saka dongchimi uga nambahi rasa enek ing duduh naengmyeon.[2]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ a b c Hwe Naengmyeon, KBS. Diundhuh tanggal 10 April 2010.
  2. ^ a b c d e f g h i j Koo Chun-sur (2001). "Naengmyeon" (PDF). Koreana 15 (2): 64–67. Dijupuk 28 September 2010.  Paramèter |month= sing ora kawruhan dikiwakaké (pitulung)
  3. ^ Pyeongyang Naengmyeon, KBS1. Diundhuh tanggal 10 April 2010.]
  4. ^ Definition and origin, foodinkorea. Diundhuh tanggal 28 September 2010.]

Pranala njaba[besut | besut sumber]