Néstor Kirchner

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Néstor Carlos Kirchner Ostoić
Kirchner marzo 2007 Congreso.jpg
President Néstor Kirchner in March of 2007
Présidhèn Argentina ke-52
Lungguh
25 Mèi 2003 – 10 Dhésèmber 2007
Wakil Présidhèn Daniel Scioli
Kadhisiki Eduardo Duhalde
Kagantèni Cristina Fernández de Kirchner
Sekretaris Jenderal Unasur
Lungguh
4 Mèi 2010 – 27 Oktober 2010
Bapak Nagara Argentina
Lungguh
10 Dhésèmber 2007 – 27 Oktober 2010
Kadhisiki Cristina Fernández de Kirchner
Kagantèni Kosong
Gubernur Santa Cruz
Lungguh
10 Dhésèmber 1991 – 25 Mèi 2003
Wakil Gupernur Sergio Acevedo (1991-1999)
Héctor Icazuriaga (1999-2003)
Kadhisiki Ricardo del Val
Kagantèni Héctor Icazuriaga
Rerincèn priangga
Lair (1950-02-25)Fèbruari 25, 1950
Río Gallegos, Argentina
Pati Oktober 27, 2010(2010-10-27) (umur 60)
El Calafate, Argentina
Bangsa Argentina
Parté pulitik Front for Victory,
(Parté Justisialis)
Sisihan Cristina Elisabeth Fernández
Anak Máximo Kirchner
Florencia Kirchner
Propési Pengacara
Agama Katolik Roma

Néstor Kirchner, nama jangkepipun inggih punika Néstor Carlos Kirchner Ostoić (lair ing Río Gallegos, Argentina, 25 Fèbruari 1950 – pati ing El Calafate, Argentina, 27 Oktober 2010 ing yuswa 60 taun) inggih punika Présidhèn Argentina ingkang njabat wiwit 25 Mèi 2003. Sadèrèngipun, Kirchner njabat gubernur, Provinsi ing Argentina, Santa Cruz (1991-2003).[1]

Masa Timur[besut | besut sumber]

Kirchner miyos wonten ing Río Gallegos, ing provinsi Patagonia, Santa Cruz. apakipun, satunggaling pejabat kantor pos, inggih punika keturunan Swiss; ibunipun, Marija Ostoić, miyos wonten ing Chili selatan, kanthi latar belakang Kroasia. Piyambakipun sinau wonten ing SD lan sekolah menengah nagari wonten ing kutha Río Gallegos, lan pikantuk ijazah SMU saking Colegio Nacional República de Guatemala.[2]

Wiwit timur, Kirchner ndhèrèk sarta wonten ing Gerakan Justicialist (Movimiento Justicialista), nalika wiwitan minangka salah satunggaling anggota Peronis Muda, ingkang radikalisme sayap kiwanipun kanthi saèstu nentang sanget pamaréntahan diktatur militèr. Wonten ing pertengahan taun 1970-an, piyambakipun sinau ngèlmu hukum wonten ing Universitas Nasional de la Plata lan pikantuk gelaripun nalika taun 1976. Piyambakipun kondur malih dhateng Río Gallegos sesarengan kaliyan garwanipun, Cristina Fernández, ingkang ugi satunggaling pangacara lan anggota Parté Justicialist (Partido Justicialista, PJ), kanggé nindakaken praktik minangka pangacara. Wonten ing masa rezim diktatur Prosès Reorganisasi Nasional ing sangandhaping pamaréntahan Videla, piyambakipun natè dipunkunjara, ananging botten jelas alesanipun lan kanggé pinten taun.

Saking palakramanipun kaliyan Cristina Elisabeth Fernández kekalihipun kagungan kalih putra. Garwanipun, dipunanggep kathah tiyang minangka senjata rahasianipun, kados Evita Duarte tumraping Juan Perón. Kados déné Evita, Cristina langkung remen tampil kaliyan garwanipun.

Piyambakipun dados Présidhèn Argentina rikala taun 2003 sasampun menang saking 18 calon présidhèn, kalebet Carlos Menem ingkang mundur sekawan dinten sadérnégipun pemilu présidhèn babak kalih. Penampilan njawi Kirchner boten mitadosaken tiyang bilih piyambakipun minangka panerus tradisi. Kasuksesanipun minangka gubernur miturut para pengkritikipun sanès indikator, amargi Santa Cruz ingkang wonten ing wewengkon Patagonia minangka provinsi ingkang wiyar lan boten kathah warganipun.

Nolak mbayar utang[besut | besut sumber]

Gambar:NestorKirchner.jpg
Nestor Kirchner

Kanthi total 102,6 miliar dolar AS utang jaban rangkah, Argentina ngandharaken boten badhé mbayar sadayanipun. Présidhèn Nestor Kirchner ngandharaken bilih Argentina namung mbayar US$38,5 miliar – US$41,8 miliar nalika 13 Januari 2005 ing Buenos Aires. “Tawa langsung dipunluncuraken lan boten dipunéwahi malih éwadéné wonten panampikan saking para kreditor. Tawa punika saéstu boten dipunéwahi lan langsung dipuntindakaken,” pangandikaning Présidhèn Kirchner. Langkung saking 600.000 kreditor Argentina wonten ing sadaya rangkah donya dipunsuwuni nampi pamanggihipun kanthi bates pungkasan 25 Fèbruari 2005.[3]

Saking US$41,8 miliar utang ingkang rantamanipun dipunbayar, Argentina nyuwun kreditor, punapa dipunpathok adhedhasar kurs arta ingkang kasamekta, inggih punika peso Argentina, dolar AS, euro, utawi yèn. Utang dipunkonversikaken wonten ing wujud obligasi énggal ingkang kagungan jangka wekdal pembayaran dumugi 2045 utawi 40 taun. Pengumuman mau malah damel aji mata uang peso lan regi obligasi minggah. Akibat gagal bayar utang wonten ing taun 2001, Argentina ngalami krisis ingkang paling ala sadanguning sajarah. Sepalih saking 20 yuta warganipun langsung miskin. Wiwitanipun, Argentina namung badhé mbayar 12% saking total utang luar negerinipun.[4]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  • Guareschi, Roberto (5 Nov. 2005). "Not quite the Evita of Argentine legend". New Straits Times, hlm. 21.

Pranala njaba[besut | besut sumber]


Sing mengku  sadurungé:
Héctor Marcelino García
Gubernur Santa Cruz
19912003
Diganti déning:
Héctor Icazuriaga
Sing mengku  sadurungé:
Eduardo Duhalde
Présidhèn Argentina
2003–2007
Diganti déning:
Cristina Fernández de Kirchner