Carlos Menem

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Jujug: pandhu arah, pados
Carlos Saúl Menem
Carlos Menem

Senator Nasional
untuk La Rioja
Isih Mangarsani
Miwiti Mangarsani 
10 Desember 2005
Bebarengan karo Ada Maza
Teresita Quintela
Pangageng sadurungé Eduardo Menem

Presiden Argentina ke-48
periode 2
Mangsa Kalenggahan
8 Juli 19959 Desember 1999
Pangageng sadurungé kapilih malih
Pengganti Fernando de la Rúa

Presiden Argentina ke-48
periode 1
Mangsa Kalenggahan
8 Juli 19897 Juli 1995
Pangageng sadurungé Raul Alfonsín
Pengganti kapilih malih

Gubernur La Rioja
Masa jabatan ke-3
Mangsa Kalenggahan
10 Desember 19877 Juli 1989
Pangageng sadurungé dipilih kembali
Pengganti Bernabé Arnaudo

Gubernur La Rioja
Masa jabatan ke-2
Mangsa Kalenggahan
10 Desember 19839 Desember 1987
Pangageng sadurungé Military Junta
Pengganti dipilih kembali

Gubernur La Rioja
Masa jabatan ke-1
Mangsa Kalenggahan
25 Mei 197324 Maret 1976
Pangageng sadurungé Military Junta
Pengganti Military Junta

Lair 2 Juli 1930 (umur 85)
Anillaco, La Rioja
Kabangsan Argentina
Partai pulitik Justicialist
Pasangan Zulema Yoma (1966-91) (cerai)
Cecilia Bolocco (2001-07) (cerai)
Relasi Saúl Menem
Mohibe Akil
Anak Zulema Menem
Carlos Saúl Facundo Menem
Carlos Nair Menem
Máximo Saúl Menem
Profèsi Pengacara
Agama Katolik Roma (miyos minangka Muslim)
Tapak asma Carlos Menem's signature

Carlos Saúl Menem (dipunlairaken ing Anillaco, La Rioja, 2 Juli 1930; umur 85 taun) inggih punika Presiden Argentina wiwit 8 Juli 1989 dumugi 10 Desember 1999 kangge Parté Justisialis (Peronis).[1]

Latar belakang[sunting | besut sumber]

Piyambakipun miyos saking kulawarga Muslim Saúl Menem lan Mohibe Akil, satunggaling imigran Suriah ing kutha alit Anillaco, ing propinsi La Rioja. Piyambakipun sinau kanggé dados pangacara wonten ing Universitas Córdoba piyambakipun dados pendukung Juan Perón. Menem kampanye kanggé tahanan pulitik lan dipuntahan nalika taun 1957 amargi ndukung aksi kekerasan nglawan kediktatoran Aramburu.

Èwadèn èpiyambakipun mlebet Katolik, ikatanipun kaliyan tanah air tiyang sepuhipun tetep kuat. Wonten ing taun 1964 piyambakipun tindak dhateng Suriah lan wonten ing mrika piyambakipun kapanggih kaliyan Zulema Fátima Yoma, tiyang keturunan Suriah-Argentina. Kekalihipun palakrama ing taun 1966. Menem ugi dados presiden kangge Asosiasi keturunan Suriah-Lebanon ing La Rioja.[2]

Menem pisahan kaliyan Zulema Yoma taun 1991. Putranipun ingkang ama Zulema María Eva Menem nindakaken peran minangka Ibu Nagara wonten ing adicara-adicara resmi kanggé sisa masa jabatan kepresidenan bapakipun. Wonten ing taun 1995, putranipun, Carlos Saúl Facundo Menem Yoma sèda wonten ing kacilakan helikopter. Èwadènè kadadosan punika dipunnyatakaken minangka kacilakan, kathah tiyang ingkang pitados bilih punika minangka rajapejah pulitik. Wonten ing Mei 2001, Menem palakrama kaliyan model asal Chili ingkang nama Cecilia Bolocco (Miss Universe 1987) ingkang langkung enèm 35 taun.

Karier pulitik[sunting | besut sumber]

Menem kapilih dados gubernur La Rioja taun 1973, sawijining posisi penting damel piyambakipun dipunsoroti sasampun lengseripun Presiden Isabel Martínez de Perón rikala Maret 1976. Piyambakipun dipunkunjara dèning junta militer ing Tandil, Buenos Aires, dumugi 1981. Nalika Oktober 1983, kanthi lengseripun pamarentahan militer, Menem kapilih mali minangka Gubernur La Rioja.

Presiden[sunting | besut sumber]

Menem ingkang kampanye minangka satunggaling pemberontak wonten ing parténipun piyambak lan menangaken pamilihan pendahuluan. Taun 1989 piyambakipun kapilih dados presiden, nggantosaken Raúl Alfonsín. Kampanyenipun ingkang kapusataken wonten ing janji-janji kabur arupi revolusi produktif lan salariazo (jargon kangge minggahaken gaji ingkang ageng), ingkang katujokaken dhateng kelas pekerja, pendukung tradisional Parté Peronis.[3]

Piyambakipun minggah tahta ing tengah-tengah krisis ékonomi ageng ingkang dipuntandhani déning hiperinflasi dln resesi. Sasampunipun sarangken upaya ingkang gagal, Menteri Keuangan Domingo Cavallo nepangaken sarangken pembaruan lan ngiket nilai peso Argentina kaliyan dolar Amerika. Swastanisasi parusahan-parusahan pelayanan umum kalebet parusahan minyak, kantor pos, telepon, gas, listrik lan parusahan toya) lan arus dana investasi asing langsung ingkang ageng-agengan ingkang nulung ngendhalikaken inflasi (saking 5.000% setunggal taun wonten ing pungkasaning 1980-an dumugi praktis nol nalika wiwitan 1990-an) lan kangge ngewahi ékonomi, ananging sadaya punika kedah dipunbayar kaliyan tingkat pengangguran ingkang lumayan ageng. Taun 1991 piyambakipun mbiyangun pasaran bebas Mercosur. Kasuksesan Menem kangge nambali kahanan ékonomi ndadosaken nagara punika salh satunggaling pelaku paling sae wonten ing Amerika Latin. Wiwit taun 199- dumugi 1994, PDB ningkat kanthi rekor 35% [4] ingkang nulung piyambakipun kapilih malih wonten ing jabatan kapresidenan kanthi mayoritas ageng.

Cathetan Suku[sunting | besut sumber]

Pranala Njaba[sunting | besut sumber]

Didhisiki déning:
Raúl Alfonsín
Presiden Argentina
19891999
Diganti déning:
Fernando de la Rúa


Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Carlos_Menem&oldid=1053970"