Hiperinflasi

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Jump to navigation Jump to search

Hiperinflasi, ning ngèlmu ékonomi, ya iku inflasi sing ora bisa dikendalikaké, kedaden nalika rega-rega pada munggah cepet banget lan aji dhuwit miturut drastis. Sacara formal, hiperinflasi kedadian nalika tingkat inflasi punjul 50% sawulané. Muturut aturan ibu jari, inflasi racaké dilapuraké setahun pisan, nanging ning kaanan hiperinflasi, tingkat inflasi dilapuraké ning interval kang luwih singkat, racaké sesasi pisan. Hiperinflasi racaké bisa dingerteni nalika ana paningkatan persediaan dhuwit kang ora diweruhi utawa parubahan sistem mata uang kanthi drastis. Hiperinflasi racaké digathukaké karo perang, depresi ékonomi, lan anané kondisi pulitik kang memanas utawa sosial ning nagara.