Muséum

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Museum Louvre, Paris, Perancis, salah sawijining museum paling gedhe sadonya.

Museum manut Encyclopedia Americana (EA), maknane sawijining lembaga (institusi) sing aweh pelayanan telung perkara: pengumpul (collection), pelindung (preservation), lan mamerake obyek (presentation of objeks).[1] Miturut Budpar ing (Pasal 1.(1). PP. No. 19 Tahun 1995), Museum ing kaitane karo warisan budaya, yaiku lembaga, panggonan nyimpen, ngrawat, ngamanake barang bukti materiil asil budayane manungsa, alam, lan lingkungan kanggo nyengkuyung usada perlindungan lan pelestarian kekayaan budaya bangsa [2].


Sejarah[sunting | sunting sumber]

Tembung ‘museum’ asale saka basa Yunani Kuno, ‘museion’, sing tegese “kuil kanggo panggonan nyembah 9 Dewi Muse.”[3] Ing mitologi klasik, Muse yaiku dewa-dewa literature (mligine ing bab puisi), musik, tarian, lan kabeh sing ana gegayutane karo kaendahan, pengetahuan, lan ilmu pengetahuan; dewi kuwi kabeh padha nyanyi lan nari ing pangawasane Apollo, yaiku Musagates (pandhegane Muse).[3] Dewi-dewi kuwi yaiku (Calliope, Clio, Erato, Euterpe, Thalia, Melpomene, Polyhimnia, Terpsichore, lan Urama) yaiku putri-putri Dewa Zeus lan Mnemosyne-dewa paling dhuwur ing pantheon Yunani Kuno.[3] Dewi kuwi mau dipepuja ing saben acara ritual pengabdian masyarakat kanggo Zeus (Encyclopedia Americana,1970).[3] Saliyane kuwi, budpar uga mratelakake yen museum kuwi pangonan kerja ahli-ahli pikir zaman Yunani kuna, kaya sekolahane Pythagoras lan Plato.[4] Sansaya suwe museum kang wiwitane panggonan ngumpulake barang lan alat kang dibutuhake kanggo penyelidikan ilmu lan kesenian, owah dadi panggonan ngumpulake barang aneh lan langka.[4]

Museum Tua ing Donya[sunting | sunting sumber]

  1. Museum paling tua ana ing Alexandria, Mesir, taun 280 SM, ananging durung kabukak kanggo umum [1]. Dene sing dibukak kanggo umum madeg taun 1683, yaiku Asmolean, sing minangka bagian sekolah/ pendidikan sejarah alamiah Universitas Oxford. [1]
  2. Ing London British Museum dibukak taun 1759.
  3. Louvre, yaiku museum ing Paris, dibukak taun 1793[1].
  4. Prado ing Madrid dibukak taun 1809 dening Yoseph Bonaparte, Raja Spanyol[1].
  5. Sabanjure museum The Balredere Palace ing Wina dibukak saka pituduhe peneliti Prancis, Lonis Viardot[1].
  6. Museum ing Amerika Serikat dibuka taun 1774, telung taun sadurunnge kemerdekaan, wiwitane diragadi dening Charleston SC, engga seprene diarani Charleston Museum[1].


Delengen Uga[sunting | sunting sumber]

Cathetan Suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ a b c d e f g Kalawarti Panjebar Semangat. 1997.Hal 4-5
  2. ^ (id)Koleksi Museum Budpar.go.id(dipunundhuh tanggal 22 Februari 2011)
  3. ^ a b c d (id) Musium(dipunundhuh tanggal 22 Februari 2011)
  4. ^ a b (id)Perkembangan Museum(dipunundhuh tanggal 22 Februari 2011)
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Muséum&oldid=862731"