Musée d'Art Moderne de la Ville de Paris

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Musée d'Art Moderne de la Ville de Paris
Musée d'Art Moderne de la Ville de Paris
Pernah Palais de Tokyo, 11 avenue du Président Wilson,
75016 Paris, Prancis
Jinis Museum seni
Dhayoh 800.000 orang
Dhirèktur Fabrice Hergott
Aksès transportasi umum Iéna
Situs jaringan Official site

Musée d'Art Moderne de la Ville de Paris (pocaping cara Prancis: [myze daʁ mɔdɛʁn də la vil də paʁi], (Inggris Museum of Modern Art of the City of Paris) punika satunggaling musiyum seni ingkang katujokaken ing babagan seni abad kaping 20. Museum punika dumunung ing 11 Avenue du Président Wilson ing arondisemen ke-16 Paris.[1]

Deskripsi[besut | besut sumber]

Museum punika dumunung ing sisih wètan Palais de Tokyo ingkang dipunyasa saperlu Pameran Seni dan Teknologi Internasional 1937.[2] Museum punika dipunresmikaken taun 1961. Koleksinipun ngliputi sakitar 8.000 karya ingkang nggambaraken manèka jinis seni abasd 20, lan ugi pameran monografis lan tematis kanthi tema seni masa punika. Pameran sawetara dipunadani saben 6 minggu.[2]

Koleksi[besut | besut sumber]

Koleksi musiyum ngliputi karya-karya damelanipun Pablo Picasso, Henri Matisse, Raoul Dufy, Maurice de Vlaminck, Georges Rouault, Fernand Léger, Georges Braque, Francis Picabia, Amedeo Modigliani, Giorgio de Chirico, Kees van Dongen, Pierre Bonnard, Chaïm Soutine, André Derain, Suzanne Valadon, Maurice Utrillo, Robert lan Sonia Delaunay, František Kupka, Juan Gris, Hans Bellmer, Jean Fautrier, Jean Arp, Alberto Giacometti, Yves Klein, lan Pierre Soulages.

Pameran[besut | besut sumber]

Prastawa taun 2010[besut | besut sumber]

Le pigeon aux petits pois déning Pablo Picasso kalebet salah satunggaling lukisan ingkang dipuncolong

Tanggal 20 Mèi 2010, musiyum punika nglapuraken panyolongan ing wayah ndalu tumrap 5 lukisan saking koleksinipun. Lukisan-lukisan ingkang ical inggih punika Le pigeon aux petits pois déning Pablo Picasso, La Pastorale déning Henri Matisse, L'Olivier Près de l'Estaque déning Georges Braque, La Femme à l'Éventail déning Amedeo Modigliani lan Nature Morte aux Chandeliers déning Fernand Léger lan kagungan nilai €100 juta (US$123 juta).[3][4] Sawijining cendhela kapecahaken lan rekaman CCTV nedahaken wontenipun tiyang kakung kanthi topeng ingkang nyolong lukisan-lukisan kasebut.[3] Pihak berwenang nduga ingkang nyolong punika piyambakan.[5] Tiyang kakung punika kanthi ngati-ati nguculi lukisan kasebut saking bingkainipun, ingkang dipuntilaraken wonten mrika.[6]

Prastawa punika dipunslidhiki déning Brigade de Répression du Banditisme, satuan mirunggan Pulisi Perancis.[4] Dereng jelas kenging punapa sistem alarm wonten ing musiyum punika gagal ndheteksi prastawa punika, staf namung mangertosi bilih nalika rawuh dhateng musiyum saderengipun tabuh 07.00.[4][7] Museum punika dipuntutup tanggal 20 Mèi 2010 kanthi alasan "perkawis teknis".[6] Prastawa punika ndherekaken pencurian senilai $162 juta tumrap karya-karya ageng déning Cezanne, Degas, Van Gogh lan Monet saking Foundation E.G. Bührle ing Zurich wulan Fèbruari 2008 lan dados salah satunggaling prastawa ing donya seni ingkang paling ageng ing sajarah (adhedhasar nilai lukisan). "Pencurian" punika jejuluk minangka "pencurian abad punika".[5][8][9] Pelelang Perancis lan présidhèn Association du Palais de Tokyo, Pierre Cornette de Saint-Cyr, maringi komentar bilih "5 lukisan punika boten saged dipunsade, dados para pencuri, tuan, tiyang-tiyang ingkang bodho, wangsulaken lukisanipun sapunika." Ananging, lukisan punika saged dipun-ginakaken minangka alesan kanggé manéka operasi ilegal, kados penyelundupan senjata lan obat-obatan.[10]

Uga delengen[besut | besut sumber]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ "Priceless artworks stolen from Paris musiyum". Financial Times (Pearson PLC). 20 May 2010. Dijupuk 19 Pebruari 2013.  Priksa gandra date ing: |access-date= (pitulung)
  2. ^ a b "Musee d'Art moderne de la Ville de Paris (City Museum of Modern Art)". Yahoo! Travel. Yahoo!. Dijupuk 19 Pebruari 2013.  Priksa gandra date ing: |access-date= (pitulung)
  3. ^ a b Hewage, Tim (20 May 2010). "Thief Steals Paintings In Paris Art Heist". Sky News. Dijupuk 19 Pebruari 2013.  Priksa gandra date ing: |access-date= (pitulung)
  4. ^ a b c Jones, Sam (20 May 2010). "Picasso and Matisse masterpieces stolen from Paris musiyum". The Guardian. Dijupuk 19 Pebruari 2013.  Priksa gandra date ing: |access-date= (pitulung)
  5. ^ a b "Matisse, Picasso and other masterpieces stolen from Paris musiyum". France 24. 20 May 2010. Dijupuk 19 Pebruari 2013.  Priksa gandra date ing: |access-date= (pitulung)
  6. ^ a b Bremner, Charles (20 May 2010). "Masked thief steals masterpieces worth €500 million from Paris musiyum". The Times. Dijupuk 19 Pebruari 2013.  Priksa gandra date ing: |access-date= (pitulung)
  7. ^ "Five masterpieces stolen from Paris modhèren art musiyum". BBC News (BBC). 20 May 2010. Dijupuk 19 Pebruari 2013.  Priksa gandra date ing: |access-date= (pitulung)
  8. ^ "Thieves steal works by Picasso, others in Paris". The Hindu. 20 May 2010. Dijupuk 19 Pebruari 2013.  Priksa gandra date ing: |access-date= (pitulung)
  9. ^ "£430 million art stolen from Paris musiyum in 'heist of the century'". London Evening Standard. 20 May 2010. Dijupuk 19 Pebruari 2013.  Priksa gandra date ing: |access-date= (pitulung)
  10. ^ Angela Charlton and Christina Okello (2010-05-20). "5 masterpieces stolen in $123M Paris musiyum heist". Associated Press. Diarsip saka sing asli ing 2010-05-23. Dijupuk 19 Pebruari 2013.  Priksa gandra date ing: |access-date= (pitulung)

Pranala njaba[besut | besut sumber]