Pacul: Béda antara owahan

Menyang navigasi Menyang panggolèkan
2 bèt wis dibusak ,  5 taun kepungkur
éjaan, replaced: biyasané → lumrahé (2), werna → warna (2)
(→‎Sajarah: éjaan, replaced: duwéni → duwé (2))
(éjaan, replaced: biyasané → lumrahé (2), werna → warna (2))
[[Gambar:Hoe 1.jpg|thumb|250 px|Pacul]]
 
'''Pacul''' kalebu salah sijiné piranti [[tradhisional]] kang digunakaké ing tetanèn.<ref name="internet2"/> Pacul minangka ngedhuk [[lemah]], kanggo ngresiki lemah saka [[suket]] utawa kanggo ngratakaké lemah.<ref name="internet2"/> Pacul isih digunakaké nganti jaman saiki, ananging kanggo ngolah lemah kang luwih amba biyasanélumrahé nggunakaké [[brujul]] utawa [[traktor]].<ref name="internet2"/>
Pacul biyasanélumrahé digawé saka kayu lan [[wesi]].<ref name="internet2"/> [[Kayu]] kanggo garan pacul utawa doran lan ing bonggol kayu ana wesi kang pancen digawé tipis lan landhep supaya kena kanggo macul.<ref name="internet2">[http://distan.riau.go.id/index.php/profil-riau/sejarah-riau/134-cangkul distan.riau.go.id](dipunundhuh tanggal 21 Juni 2011)</ref>
'''Pacul''' kuwi ora mung digunakaké ing babagan tetanèn. Pacul uga minangka ngaduk bahan yasan. Kanthi migunakaké pacul, para tukang yasan bisa nyampur kanthi rata bahan yasan arupa wedhi, semèn, lan gamping.
 
 
[[Teknologi]] kanggo ngolah lemah bisa dimangertèni saka pacul.<ref name="internet1"/> Pacul asalé saka [[garan]] kang cacahé siji lan bentuké lincip kang digunakaké kanthi obahan kaya wong ngethok.<ref name="internet1"/> Pacul kang sepisanan uga diarani bajak kuno, arupa pacul kang mung diobahké manungsa utawa kéwan kanggo ngeruk lan malik lemah.<ref name="internet1"/> Sawisé iku pacul banjur diowahi kanthi némpélaké wesi ing panggonan kang dadi tapel wates karo lemah.<ref name="internet1"/> Kanthi cara iki pacul duwé ''konstruksi'' kang luwih kuwat lan luwih gampang dienggo.<ref name="internet1"/> Saliyané iku, wujud iki uga nggampangaké lemah kang diwalik supaya saya akèh lemah kang diolah.<ref name="internet1"/> Pacul digunakaké wong Mesir dadi piranti kanggo [[panén]] lan kanggo njupuk [[tanduran]] sak lemah.<ref name="internet1"/>
Pacul duwé wernawarna-wernawarna wujud lan ukuran.<ref name="internet1"/> Gedhé ciliké ukuran pacul dijumbuhaké miturut kagunan pacul.<ref name="internet1">[http://www.lablink.or.id/Agro/agr-sejarah.htm lablink.or.id](dipunundhuh tanggal 21 Juni 2011)</ref>
 
== Cathetan suku ==
352.737

besutan

Menu navigasi