Pacul: Béda antara owahan

Menyang navigasi Menyang panggolèkan
23 bèt wis dibusak ,  5 taun kepungkur
éjaan, replaced: alat → piranti, Alat → Piranti, bangunan → yasan (3), kepungkur → kapungkur, nduwèni → duwé, Sejarah → Sajarah, asale → asalé
(Ndandani paramasastra)
Tenger: Besutan punsèl Besutan aplikasi punsèl
(éjaan, replaced: alat → piranti, Alat → Piranti, bangunan → yasan (3), kepungkur → kapungkur, nduwèni → duwé, Sejarah → Sajarah, asale → asalé)
[[Gambar:Hoe 1.jpg|thumb|250 px|Pacul]]
 
'''Pacul''' kalebu salah sijiné piranti [[tradhisional]] kang digunakaké ing tetanèn.<ref name="internet2"/> Pacul digunakaké kanggominangka ngedhuk [[lemah]], kanggo ngresiki lemah saka [[suket]] utawa kanggo ngratakaké lemah.<ref name="internet2"/> Pacul isih digunakaké nganti jaman saiki, ananging kanggo ngolah lemah kang luwih amba biyasané nggunakaké [[brujul]] utawa [[traktor]].<ref name="internet2"/>
Pacul biyasané digawé saka kayu lan [[wesi]].<ref name="internet2"/> [[Kayu]] kanggo garan pacul utawa doran lan ing bonggol kayu ana wesi kang pancen digawé tipis lan landhep supaya kena kanggo macul.<ref name="internet2">[http://distan.riau.go.id/index.php/profil-riau/sejarah-riau/134-cangkul distan.riau.go.id](dipunundhuh tanggal 21 Juni 2011)</ref>
'''Pacul''' kuwi ora mung digunakaké ing babagan tetanèn. Pacul uga digunakaké kanggominangka ngaduk bahan bangunanyasan. Kanthi migunakaké pacul, para tukang bangunanyasan bisa nyampur kanthi rata bahan bangunanyasan arupa wedhi, semèn, lan gamping.
 
== SejarahSajarah ==
[[Kawruh]] ngenani [[pertanian]] kuno wis dingerteni bangsa [[Mesir]] pirang-pirang [[taun]] kepungkurkapungkur.<ref name="internet1"/> [[Kabudayan]] Mesir jaya kang uga nduwèniduwé prabawa tumprap kabudayan-kabudayan Barat jaman saiki ya iku makmur lan akèhé asil pertanian.<ref name="internet1"/> Wong Mesir dadi wong kang ahli kanggo ngembangaké teknik [[drainase]] lan [[irigasi]].<ref name="internet1"/> Drainase ya iku mbuwang banyu kang wis luwih-luwih.<ref name="internet1"/>
 
[[Teknologi]] kanggo ngolah lemah bisa dimangertèni saka pacul.<ref name="internet1"/> Pacul asaleasalé saka [[garan]] kang cacahé siji lan bentuké lincip kang digunakaké kanthi obahan kaya wong ngethok.<ref name="internet1"/> Pacul kang sepisanan uga diarani bajak kuno, arupa pacul kang mung diobahké manungsa utawa kéwan kanggo ngeruk lan malik lemah.<ref name="internet1"/> Sawisé iku pacul banjur diowahi kanthi némpélaké wesi ing panggonan kang dadi tapel wates karo lemah.<ref name="internet1"/> Kanthi cara iki pacul duwéni ''konstruksi'' kang luwih kuwat lan luwih gampang dienggo.<ref name="internet1"/> Saliyané iku, wujud iki uga nggampangaké lemah kang diwalik supaya saya akèh lemah kang diolah.<ref name="internet1"/> Pacul digunakaké wong Mesir dadi alatpiranti kanggo [[panén]] lan kanggo njupuk [[tanduran]] sak lemah.<ref name="internet1"/>
Pacul duwéni werna-werna wujud lan ukuran.<ref name="internet1"/> Gedhé ciliké ukuran pacul dijumbuhaké miturut kagunan pacul.<ref name="internet1">[http://www.lablink.or.id/Agro/agr-sejarah.htm lablink.or.id](dipunundhuh tanggal 21 Juni 2011)</ref>
 
== Cathetan suku ==
{{reflist}}
{{piranti-stub}}
 
[[Kategori:AlatPiranti kanggo tetanen]]
 
 
{{piranti-stub}}
352.737

besutan

Menu navigasi