Hokusai: Béda antara owahan

Menyang navigasi Menyang panggolèkan
3 bèt wis dibusak ,  5 taun kepungkur
éjaan, replaced: judul → sesirah, Mangga ugi mriksani → Ugi pirsani, modern → modhèren, widhang → babagan
(éjaan: wetan -> wétan, replaced: Pranala jawi → Pranala njawi, Wetan → Wétan)
(éjaan, replaced: judul → sesirah, Mangga ugi mriksani → Ugi pirsani, modern → modhèren, widhang → babagan)
'''Katsushika Hokusai''' (葛飾北斎) ([[1760]]-[[1849]]) punika satunggiling [[seniman]], [[juru lukis]], [[juru patung]] kaliyan juru [[ukiyo-e]] [[Jepang]] rikala [[jaman Edo]], ingkang lair ing [[Edo]] (sapunika [[Tokyo]]).
 
Pengarang [[buku gambar]] 13 jilid mawi judulsesirah ''[[Manga Hokusai]]'' (dipunwiwiti ing [[1814]]) kaliyan cithakan blok "36 Pemandhangan Gunung Fuji" (kirang langkung taun 1823-1829), ingkang ugi kalebet "Ombak Ageng ing ''Lepas'' Pasisir Kanagawa", Hokusai dipunanggep salah satunggiling tokoh wigati ing widhangbabagan [[ukiyo-e]], utawi "gambar donya ngambang" (pagesangan sadinten-dinte).
 
Hokusai ugi misuwur déning karya gambar [[erotik|erotisipun]] mawi gaya [[shunga]]. "Fukujusô" karyanipun, punika rangkéyan 12 gambar ingkang muji kagengan slira kaliyan adreng, mawi dipunanggep salah satunggiling saking tigang karya shunga ingkang saé piyambak. Karyanipun dados inspirasi wigati kanggé aliran [[impresionisme|impresionis]] [[Éropah]] kados [[Claude Monet]].
Hokusai gadhah karier panjang, anging karyanipun ingkang langkung wigati dipundamel nalika sampun langkung 60 taun. Karyanipun ingkang misuwur piyambak punika inggih séri [[ukiyo-e]] '''36 Pemandhangan [[Gunung Fuji|Redi Fuji]]'''(富嶽三十六景 ''Fugaku Sanjūrokkei''), ingkang dipundamel antawis taun [[1826]] kaliyan [[1833]].
 
''Magnum Opus''ipun utawi karyanipun ingkang saé piyambak inggih '''[[Manga Hokusai]]''' inggih punika kasusun saking 15 jilid (北斎漫画), satunggiling buku ingkang kebak sketsa-sketsa invèntif saha dipuntrebitaken wiwit [[1814]]. Gaya karikaturipun asring dipunanggep perintis [[manga]] modernmodhèren.
 
Pinten ukiyo-e saking ''36 Pemandhangan Redi Fuji'':
* [[Mimpi Sèmah Sang Juru Iwak]] ([[erotis]])
 
== ManggaUgi ugi mriksanipirsani ==
{{Commons|Category:Hokusai|Hokusai}}
* [[Ukiyo-e]]
352.737

besutan

Menu navigasi