Agapornis

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
(Dilih saka Manuk lovebird)
Manuk Lovebird
Agapornis roseicollis -eating grass seeds-8.jpg
Sawijining Manuk Lovebird ing padhang suket
Klasifikasi ngèlmiah
Karajan: Animalia
Filum: Chordata
Klas: Aves
Ordho: Psittaciformes
Famili: Psittacidae
Subfamili: Psittacinae
Tribe: Psittaculini
Génus: Agapornis
Selby, 1836
Species

ana sanga-deleng ing tabel

Agapornis (saka basa Yunani "agape" kang artine "tresna" lan "ornis" kang artine "manuk") iku gènus manuk sing anggotané spésies cacah 9. Spésies cacah 8 asalé saka Afrika, lan spésies cacah siji asalé saka Madagaskar.

Deskripsi[besut | besut sumber]

manuk lovebird lumrahé duwé dhuwur watara 13 nganti 17 cm lan abot awak watara 40 nganti 60 gram, buntut cendhak lan cucuk kang gedhé.

Taksonomi[besut | besut sumber]

kanthi cara tradisional, lovebird dibagi ing:telu kelompok gedhé

  • 1. Grup dimorfic (duwé penampulan kang béda antarané lanangan lan babon): Madagascar, Abyssinia lan Red-headed Lovebird
  • 2. Grup menengah: Peach-faced Lovebird
  • 3. Grup kacamata: Black-Masked, Fischer's, Liliane (Nyasa) lan Black-cheeked Lovebirds

Spesies[besut | besut sumber]

Species
Nama umum / latin Foto Deskripsi Laladan
Black-Masked Lovebird
(Agapornis personata)
Masked Lovebird (Agapornis personata) pet on cage.png
14 cm. sapérangan gedhé awake ijo, topeng sirahe ireng, wulu dhadha kuning, cucuk abang, mata ana kacamatane putih Tanzania, Burundi lan Kenya
Fischer's Lovebird
(Agapornis fischeri)
Pap Pfirsichköpfchen Agapornis fischeri 070608 1.jpg
14 cm. sapérangan gedhé awake ijo, awak pérangan ndhuwur oranye, pérangan bokong biru, cucuk abang, lan mata kacamata putih pérangan kidul tlaga Victoria ing Tanzania utara
Lilian's Lovebird
Nyasa Lovebird
(Agapornis lilianae)
Agapornis lilianae 2c.jpg
13 cm. sapérangan gedhé awake ijo kalebu pérangan bokong lan geger, sirah oranye, cucuk abang, mata kacamata putih Malawi
Black-cheeked Lovebird
(Agapornis nigrigenis)
Agapornis nigrigenis -Valls Zoo -Spain-4a-4c.jpg
14 cm. sapérangan gedhé awake ijo, gulu lan pérangan mburi sirah soklat, pérangan ngarep sirah soklat semu abang, pérangan dhadha ndhuwur abang, cucuk merah, mata kacamata putih Zambia
Peach-faced Lovebird
(Agapornis roseicollis)
Agapornis roseicollis -Peach-faced Lovebird pet on perch.jpg
15 cm. sapérangan gedhé awake wernane ijo, raine warna abang enom, pérangan geger ngisor lan bokong wernane biru, cucuk warna gading Namibia, Africa Selatan, Angola
Black-winged Lovebird
Abyssinian Lovebird
(Agapornis taranta)
Agapornis taranta (female and male).jpg
16.5 cm. sapérangan gedhé awake ijo, cucuk abang, wulu swiwine ana kang ireng. manuk lanangan duwé warna abang ing pérangan dhadha ngarep sisih ndhuwur. manuk babon awake ijo kabèh Eritrea kidul nganti Ethiopia kidul
Red-faced Lovebird
(Agapornis pullarius)
Agapornis pullarius.jpg
15 cm. sapérangan gedhé awake ijo kanthi abang ing gulu pérangan ndhuwur lan sirah. manuk lanangan duwé warna abang kang luwih akèh lan luwih peteng ing pérangan rai lan sirah, lan cucuke uga luwih peteg tinimbang manuk babon. Laladan Afrika tengah
Grey-headed Lovebird
or Madagascar Lovebird
(Agapornis canus)
Grey-headed Lovebird.jpg
13 cm. sapérangan gedhé awake ijo kanthi warna ijo tuwa ing geger. Werna cucuk klawu enom. manuk lanangan duwé warna klawu ing awak pérangan dhuwur, gulu lan sirah Madagaskar
Black-collared Lovebird
or Swindern's Lovebird
(Agapornis swindernianus)
Stavenn Agapornis swindernianus 00.jpg
13.5 cm. sapérangan gedhé awake ijo, gulu soklat kanthi warna ireng ing pérangan mburi gulu, cucuk wernane klawu tuwa utawa ireng Pérangan khatulistiwa Afrika

Pranala njaba[besut | besut sumber]