Manuk Kakatua

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Kakatua
Kakatua putih
Klasifikasi èlmiah
krajan: Animalia
filum: Chordata
kelas: Aves
ordo: Psittaciformes
kulawarga: Cacatuidae
G.R. Gray, 1840
Subfamily

Microglossinae
Calyptorhynchinae
Cacatuinae
Nymphicinae

Manuk Kakatua (suku Cacatuidae) kalebu jinis manuk hias kang nduwéni wulu kang éndah.[1] Manuk kakatua nduwéni swara lengkingan swara kang banter.[1] Spesiés iki salah sijiné manuk kang pinter lan apik.[1] Manuk iki kerep digunakaké ing acara-acara hiburan ing kebon raja lan ing panggonan hiburan liyané.[1]

Spesies iki urip ing panggonan kang dhuwuré 0-1520 mèter saka permukaan laut.[1] Manuk Kakatua biyasané urip klompokan.[1] Kakatua nduwéni umur kang dawa kurang luwih nganti 60 taun luwih.[1]

Jinis[sunting | sunting sumber]

Jinis Kakatua-kecil Jambul-kuning (bahasa Inggris: Yellow-crested Cockatoo) biyasane urip pasang-pasangan utawa klompokan kang cacahe luwih cilik.[1] Manuk kakatua nduwéni elar kang kuwat nalika mabur, saéngga bisa mabur kanthi cepet.[1] Yèn mabur uga diselingi gerakan nglayang lan ngocéh.[1] Nalika lagi ngoceh saka panggonané menclok, manuk kakatua bakal ngedegaké jambulé banjur dimudhunaké manéh.[1] Manuk kakatua kalebu manuk kang langka awit diburu manungsa lan didadekake manuk hias lan diingoni.[1]


Habitat[sunting | sunting sumber]

Kakatua urip ing alas primer lan sekunder kang dhuwuré lan ing pinggir alas, kakatua uga urip ing alas monsun Nusa Tenggara, alas kang dhuwur lan akéh semak-semak kang wité jarang.[2] Saka permukaan segara nganti panggonan kang dhuwuré 900 m ing (Sulawési), 1520 m (Lombok), 1000 m (Sumbawa), 700 m (Flores), 950+ m (Sumba) lan 500+ m (Timor).[2] Déné manuk Kakatua Maluku (bahasa Inggris: Salmon-crested Cockatoo) biyasané urip dhéwé, manuk jinis pasangan lan ing klompok cilik.[2] Manuk jinis iki turu ing wit nganti cacahé 16 manuk.[2] Sanajan katon mabur ing sandhuwuré kanopi ananging akéh-akéhé mabur ing sangisoré kanopi.[2] Manuk kakatua luru mangan lan nduwéni sebaran habitat ing dhaérah Seram, Ambon, Haruku lan Saparua. [2] Manuk Kakatua manggon ing alas primer lan sekunder kang dhuwur, alas kang rusak lan urip ing sandhuwuré segara nganti dhuwuré 1000 m.[2]

Cathetan suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ a b c d e f g h i j k l (en)elibrary.unm.edu(dipunundhuh tanggal 19 Juni 2011)
  2. ^ a b c d e f g (en)of Zoological Nomenclature|pages=66–67 biodiversitylibrary.org(dipunundhuh tanggal 19 Juni 2011)
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Manuk_Kakatua&oldid=830488"