Jakatuwa

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
(Dilih saka Manuk Kakatua)
Jakatuwa
Jakatuwa putih
Klasifikasi èlmiah
Krajan: Animalia
Filum: Chordata
Kelas: Aves
Ordo: Psittaciformes
Kulawarga: Cacatuidae
G.R. Gray, 1840
Subfamily

Microglossinae
Calyptorhynchinae
Cacatuinae
Nymphicinae

Jakatuwa (suku Cacatuidae) kalebu jinis manuk hias kang nduwéni wulu kang éndah.[1] Jakatuwa nduwéni swara lengkingan swara kang banter.[1] Spesiés iki salah sijiné manuk kang pinter lan apik.[1] Manuk iki kerep digunakaké ing acara-acara hiburan ing kebon raja lan ing panggonan hiburan liyané.[1]

Spesies iki urip ing panggonan kang dhuwuré 0-1520 mèter saka permukaan laut.[1] Jakatuwa biyasané urip klompokan.[1] Jakatuwa nduwéni umur kang dawa kurang luwih nganti 60 taun luwih.[1]

Jinis[besut | besut sumber]

Jinis Jakatuwa-kecil Jambul-kuning (basa Inggris: Yellow-crested Cockatoo) biyasane urip pasang-pasangan utawa klompokan kang cacahe luwih cilik.[1] Jakatuwa nduwéni elar kang kuwat nalika mabur, saéngga bisa mabur kanthi cepet.[1] Yèn mabur uga diselingi obahan nglayang lan ngocéh.[1] Nalika lagi ngoceh saka panggonané menclok, manuk jakatuwa bakal ngedegaké jambulé banjur dimudhunaké manéh.[1] Jakatuwa kalebu manuk kang langka awit diburu manungsa lan didadekake manuk hias lan diingoni.[1]

Habitat[besut | besut sumber]

Jakatuwa urip ing alas primer lan sekunder kang dhuwuré lan ing pinggir alas, jakatuwa uga urip ing alas monsun Nusa Tenggara, alas kang dhuwur lan akèh semak-semak kang wité jarang.[2] Saka permukaan segara nganti panggonan kang dhuwuré 900 m ing (Sulawési), 1520 m (Lombok), 1000 m (Sumbawa), 700 m (Flores), 950+ m (Sumba) lan 500+ m (Timor).[2] Déné manuk Jakatuwa Maluku (basa Inggris: Salmon-crested Cockatoo) biyasané urip dhéwé, manuk jinis pasangan lan ing klompok cilik.[2] Manuk jinis iki turu ing wit nganti cacahé 16 manuk.[2] Sanajan katon mabur ing sandhuwuré kanopi ananging akéh-akéhé mabur ing sangisoré kanopi.[2] Jakatuwa luru mangan lan nduwéni sebaran habitat ing dhaérah Seram, Ambon, Haruku lan Saparua.[2] Jakatuwa manggon ing alas primer lan sekunder kang dhuwur, alas kang rusak lan urip ing sandhuwuré segara nganti dhuwuré 1000 m.[2]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ a b c d e f g h i j k l (en)elibrary.unm.edu(dipunundhuh tanggal 19 Juni 2011)
  2. ^ a b c d e f g (en)of Zoological Nomenclature|pages=66–67 biodiversitylibrary.org(dipunundhuh tanggal 19 Juni 2011)
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Jakatuwa&oldid=1098015"