Malam (dat)

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa

Malam (basa Inggris: wax) iku sawijining dat padhet sing diprodhuksi sacara alami. Sajeroning istilah saben dina wong ngarani "lilin". Lilin (kandhil) dhéwé pancèn bisa migunakaké malam minangka bahan bakaré.

Akèh-akèhé malam diéntuki saka èkskrèsi tetanduran, arupa damar utawa resin. Sajeroning tetanduran, malam iku asil metabolisme sekunder sing diwetokaké déning pambuluh resin. Sumber kéwani kanggo malam asalé saka susuh tawon lan lebah.

Malam digunakaké sacara wiyar sajeroning indhustri. Sajeroning gawé bathik, malam duwé peran minangka panutup pérangan kain supaya ora kena werna sakwéné panyelupan.

Sacara kimiawi, malam kagolong minangka lipid.