Magnèt

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Magnet

Magnèt, wesi berani utawa magnit ya iku obyek kang nduwèni médhan magnèt.[1] Tembung magnèt (magnit) asalé saka basa Yunani magnítis líthos kang tegesé batu Magnesian.[1]Magnesia ya iku jeneng wewengkon ing Yunani ing jaman kepungkur lan saiki jenengé Manisa.[1] Laladan iki saiki manggon ing wewengkon Turki). Ing laladan iki ngandhut watu magnèt kang ditemokaké wiwit jaman biyèn.[1] Magnèt ya iku obyek utawa matéri kang nduwèni médhan magnèt.[1] Matéri iki bisa awujud magnèt tetep utawa magnèt ora tetep. Magnèt kang saiki ana biyasané kagolongaké magnèt gawéyan.[1] Magnèt duwéni kutub kang cacahe loro ya iku kutub utara (north/ N) lan kutub selatan (south/ S).[1] Sanajan mangnèt dikethok-kethok, magnèt kang wis dikethok-kethok mau tetep nduwèni rong kutub magnèt.[1]

Magnèt bisa narik barang liyané.[2] Ana uga barang-barang kang ketarik kuwat karo magnèt tinimbang barang-barang liyané.[2] Barang iki ya iku bahan kang digawé saka logam.[2] Ananging saben logam siji lan sijiné nduwèni daya tarik kang béda-béda tumprap magnèt.[2]Wesi lan waja kalebu logam kang nduwèni daya tarik kang kuwat karo magnèt, ananging oksigèn cair kalebu matèri kang nduwèni daya tarik kang kurang kuwat tumprap magnèt.[2]

Magnet gaweyan[besut | besut sumber]

Magnèt gawéyan ya iku magnet kang pancén sengaja digawé, magnèt gawéyan iki kang umumé dianggo saiki.[2]

Wujud magnèt gawèyan ya iku:[2]

  • Magnèt U
  • Magnèt ladam
  • Magnèt batang
  • Magnèt lingkaran
  • Magnèt jarum (kompas)

Ngilangke sifat magnet[besut | besut sumber]

Cara ngilangaké sifat magnèt ya iku:[2]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ a b c d e f g h (id)scribd.com(dipunundhuh tanggal 22 Juni 2011)
  2. ^ a b c d e f g h i (id)oersted.com(dipunundhuh tanggal 22 Juni 2011)


Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Magnèt&oldid=1097433"