Magnèt

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Magnet

Magnèt, wesi berani utawa magnit ya iku obyek kang duwé médhan magnèt.[1] Tembung magnèt (magnit) asalé saka basa Yunani magnítis líthos kang tegesé batu Magnesian.[1]Magnesia ya iku jeneng wewengkon ing Yunani ing jaman kapungkur lan saiki jenengé Manisa.[1] Laladan iki saiki manggon ing wewengkon Turki). Ing laladan iki ngandhut watu magnèt kang ditemokaké wiwit jaman biyèn.[1] Magnèt ya iku obyek utawa matéri kang duwé médhan magnèt.[1] Matéri iki bisa awujud magnèt tetep utawa magnèt ora tetep. Magnèt kang saiki ana biyasané kagolongaké magnèt gawéan.[1] Magnèt duwéni kutub kang cacahé loro ya iku kutub utara (north/ N) lan kutub selatan (south/ S).[1] Sanajan mangnèt dikethok-kethok, magnèt kang wis dikethok-kethok mau tetep duwé rong kutub magnèt.[1]

Magnèt bisa narik barang liyané.[2] Ana uga barang-barang kang ketarik kuwat karo magnèt tinimbang barang-barang liyané.[2] Barang iki ya iku bahan kang digawé saka logam.[2] Ananging saben logam siji lan sijiné duwé daya tarik kang béda-béda tumprap magnèt.[2]Wesi lan waja kalebu logam kang duwé daya tarik kang kuwat karo magnèt, ananging oksigèn cair kalebu matèri kang duwé daya tarik kang kurang kuwat tumprap magnèt.[2]

Magnet gaweyan[besut | besut sumber]

Magnèt gawéan ya iku magnet kang pancén sengaja digawé, magnèt gawéan iki kang lumrahé dianggo saiki.[2]

Wujud magnèt gawèyan ya iku:[2]

  • Magnèt U
  • Magnèt ladam
  • Magnèt batang
  • Magnèt lingkaran
  • Magnèt jarum (kompas)

Ngilangke sipat magnet[besut | besut sumber]

Cara ngilangaké sipat magnèt ya iku:[2]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ a b c d e f g h scribd.com(dipunundhuh tanggal 22 Juni 2011)
  2. ^ a b c d e f g h i oersted.com(dipunundhuh tanggal 22 Juni 2011)