Métafisika

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Filosofi

Philbar.png

Portal  

Métafisika (basa Yunani: μετά (méta) = "sawisé utawa diwalik", φύσικα (phúsika) = "samubarang ing alam") iku cabang filsafat sing nyinaoni pamedharan asal utawa hakékat obyèk (fisik) ing donya. Métafisika iku studi 'anané' utawa réalitas. Métafisika nyoba njawab pitakonan-pitakonan kayata: Apa sumber saka sawijining réalitas? Apa Gusti ana? Apa papan manungsa ing njero semesta?

Cabang utama métafisika yaiku ontologi, studi ngenani kategorisasi bendha-bendha ing alam lan gegandhèngan antarané siji lan sijiné. Ahli métafisika uga ngupaya nyethekaké pamikiran-pamikiran manungsa ngenani donya, kalebu kaanaan, kabendhaan, sipat, ruwang, wektu, gandhèngan sebab akibat, lan kamungkinan.

Panggunan istilah "métafisika" wis ngrembaka kanggo ngrujuk marang "samubarang sing ana ing sanjabaning donya fisik". "Toko buku métafisika", minangka conto, dudu utawa ora adol buku ngenani ontologi, ananging luwih marang buku-buku ngenani èlmu gaib, pangobatan alternatif, lan samubarang sejinisé.

Pranala njaba[sunting | sunting sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Métafisika&oldid=833519"