Luntas

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Beluntas
Starr 030625-0015 Pluchea indica.jpg
Godhong Luntas
Klasifikasi ngèlmiah
Karajan: Plantae
Dhivisi: Magnoliophyta
Klas: Magnoliopsida
Ordho: Asterales
Famili: Asteraceae
Génus: Pluchea
Spésies: P. indica
Jeneng binomial
Pluchea indica
L.

Luntas ing basa Indonesia arane Beluntas déné basa Latine Pluchea indica L..[1].Tuwuhan iki padatan ana ing pager-pager ing ngarep omah.[1] Padatan godhong luntas dienggo obat ngilangi ambu awak obat ngudhunake panas, obat watuk, lan obat mencret.[1] Godhong luntas sing wis digodhog uga bisa kanggo nambani lelara kulit.[1] Saliyané iku, godhong luntas asring kanggo lalapan.[1]

Jeneng luntas ing wewengkon liya[besut | besut sumber]

  1. Sumatra: beluntas.[2]
  2. Sunda: baluntas, baruntas.[2]
  3. Jawa: luntas.[2]
  4. Madura: baluntas, baruntas.[2]
  5. Makasar: lamuntasa.[2]
  6. Timor: lenabou.[2]
  7. China: luan yi.[2]
  8. Inggris: marsh fleabane.[2]

Kandungan[besut | besut sumber]

Godhong luntas duwé zat ''alkaloid'', ''flavonoida'', ''tanin'', ''lenga atsiri'', ''asem chlorogenik'', ''natrium'', ''kalium'', ''magnesium'' lan ''fosfor''. Oyode: ''flavonoid'' lan ''tanin''.

Khasiat[besut | besut sumber]

Godhong luntas duwé ambu sing khas ''aromatik'' lan rasané getir.[2] Gunane kanggo ngunggahake nafsu makan (stomakik), mbiyantu pencernaan, supaya ngetokaké keringet (diaforetik), ngudhunake demam (antipiretik) lan ndadèkaké rasa seger.[2] Oyod luntas duwé khasiat kanggo ngetokaké keringet lan ndadèkaké rasa seger. (demulcent).[2]

Indikasi[besut | besut sumber]

  1. ngilangake ambu ora sedhep ing awak lan tutuk.[2]
  2. nepsu mangan sing kurang.[2]
  3. pencernaan anak sing ora lancar.[2]
  4. TBC klanjer (skrofuloderma).[2]
  5. rasa nyeri rematik, nyeri balung (osteodinia), lara pinggang (lumbago).[2]
  6. panas.[2]
  7. Haid sing ora teratur.[2]
  8. Keputihan.[2]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. a b c d e Beluntas Sebagai Bahan Antibakteri dan antioksidan(dipunundhuh tanggal 8 Maret 2011)
  2. a b c d e f g h i j k l m n o p q r s [1](dipunundhuh tanggal 8 Maret 2011)


Cithakan:Tetuwuhan-stub