Luó hàn guǒ

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Menyang navigasi Menyang panggolèkan

{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/Cithakan:Taxonomy/Siraitia|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}
Luó hàn guǒ
Fructus Momordicae.jpg
Siraitia grosvenorii (luohan guo) fruits
Klasifikasi ngèlmiah e
Unrecognized taxon (fix): Siraitia
Spésies: Template:Taxonomy/SiraitiaS. grosvenorii
Jeneng binomial
Siraitia grosvenorii
(Swingle) C. Jeffrey ex A.M. Lu & Zhi Y. Zhang
Sinonim[1]

Momordica grosvenorii Swingle
Thladiantha grosvenorii (Swingle) C.Jeffrey

Siraitia grosvenorii (monkfruit)
Cina Padatan 羅漢果
Cina Prasaja 罗汉果
Werdi literal"arhat fruit"

Siraitia grosvenorii, uga dikenal minangka monkfruit utawa luohan guo, punika herbaceous perennial Vine saka kulawarga gourd, Cucurbitaceae . Iki asale saka China kidul lan Thailand sisih lor . Tanduran iki diolah nganggo ekstrak buah, diarani mogrosides, sing nggawe sensasi rasa legi 250 kali luwih kuat tinimbang sukrosa . [2] Ekstrak mogroside digunakake minangka pemanis kalori rendah kanggo ombenan lan obat tradisional Tionghoa. Jeneng spesies ilmiah ngurmati Gilbert Hovey Grosvenor, sing dadi presiden National Geographic Society, mbantu mbiayai ekspedisi ing taun 1930-an kanggo nemokake tanduran sing urip ing Tiongkok sing lagi ditandur. [3]

Jeneng[besut | besut sumber]

Luóhàn (羅漢) minangka bentuk āluóhàn sing dicekak ( Chinese ), yaiku transliterasi lawas saka tembung Sansekerta India arhat ( prakrit : arahant ). Ing tradhisi Buddha wiwitan, sawijining biksu sing dadi padhang diarani arhat sing entuk "woh arhatship" (basa Sansekerta: arhattaphala ). [4] Iki diarani basa Cina minangka luóhàn guǒ (羅漢果 secara harfiah "woh arhat") sing banjur dadi sebutan komersial Cina lan kulon kanggo jinis buah manis iki. [5]

Bisa uga diarani la han qua (saka basa Vietnam la hán quả, sing tegese tegese woh Arhat ), utawa woh umur dawa (uga digunakake kanggo woh-wohan liyane). [6]

Wedharan[besut | besut sumber]

Wit iki duwe ukuran 3 nganti 5 m, menek ing tanduran liya kanthi nggunakake tendril sing bisa ngubengi apa wae sing disentuh. Godhong sempit, bentuke jantung 10-20 dawane cm. Wohane bunder, 5-7 Dhiameter cm, alus, coklat-coklat utawa ijo semu coklat, ngemot striasi saka pucuk batang ing pucuk rambut kanthi kulit sing alus nanging lancip ditutupi rambut alus. Ing njero woh kasebut ngemot pulp sing bisa dipangan, sing nalika garing digawe cangkang lancip, coklat muda, lan rapuh udakara 1 mm kekandelane. Wiji kasebut dawa lan meh bal.

Woh kabukak

Woh iki dipangan seger, lan kulit digunakake kanggo nggawe teh. Woh biksu kasebut misuwur amarga legi, sing bisa konsentrasi saka jus. Woh iki ngemot 25 nganti 38% macem-macem karbohidrat, utamane fruktosa lan glukosa . Rasa legi saka buah ditambah karo mogrosides, klompok glikosida triterpene (saponin). Lima mogrosida beda nomer saka I nganti V; komponen utama yaiku mogroside V, sing uga dikenal minangka esgoside. [7]

pra=|ka|jmpl

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. "The Plant List".
  2. Itkin, M.; Davidovich-Rikanati, R.; Cohen, S.; Portnoy, V.; Doron-Faigenboim, A.; Oren, E.; Freilich, S.; Tzuri, G.; Baranes, N. (2016). "The biosynthetic pathway of the nonsugar, high-intensity sweetener mogroside V from Siraitia grosvenorii". Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America. 113 (47): E7619–E7628. doi:10.1073/pnas.1604828113. PMC 5127336. PMID 27821754.
  3. Walter T. Swingle (1941). "Momordica grosvenori sp. nov.: The source of the Chinese Lo Han Kuo". Journal of the Arnold Arboretum. 22: 197–203.
  4. Dharmananda S (2004). "Luo han guo: Sweet fruit used as sugar substitute and medicinal herb". Institute for Traditional Medicine Online. Dibukak ing 30 October 2012. Cite journal requires |journal= (pitulung)
  5. Ling Yeouruenn, A New Compendium of Materia Medica, 1995 Science Press, Beijing
  6. Ling Yeouruenn, A New Compendium of Materia Medica, 1995 Science Press, Beijing
  7. Dharmananda S (2004). "Luo han guo: Sweet fruit used as sugar substitute and medicinal herb". Institute for Traditional Medicine Online. Dibukak ing 30 October 2012. Cite journal requires |journal= (pitulung)