Levi Eshkol

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Levi Eshkol
לֵוִי אֶשְׁכּוֹל
Levi Eshkol


Mangsa jabatan
21 June 1963 – 26 Fèbruari 1969
Didhisiki déning David Ben-Gurion
Diganti déning Yigal Allon (Acting)

Mangsa jabatan
26 Juni 1963 – 5 Juni 1967
Perdhana Mentri Himself
Didhisiki déning David Ben-Gurion
Diganti déning Moshe Dayan

Miyos (1895-10-25)25 Oktober 1895
Oratov, Kiev Governorate, Russian Empire
Tilar donya 26 Fèbruari 1969(1969-02-26) (umur 73)
Jerusalem, Israèl
Kabangsan  Russian Empire
 Ottoman Empire
 United Kingdom
 Israèl
Partai pulitik Mapai, Alignment
Garwa Rebecca Maharshek (div. 1927)
Elisheva Kaplan (d. 1959)
Miriam Zelikowitz (until his death)
Putra/putri 4
Agami Judaism
Tapak asma Levi Eshkol's signature

Levi Eshkol (לֵוִי אֶשְׁכּוֹל, lair Levi Školnik (לֵוִי שׁקוֹלנִיק) ing tanggal 25 Oktober 1895, séda 26 Fèbruari 1969) njabat Mahamantri Israèl ka telu saka taun 1963 nganti sedané amarga serangan jantung ing taun 1969. Dhèwèké iku Mahamantri Israèl kapisan sing séda nalika isih mengku kalungguhan.

Biografi[besut | besut sumber]

Levi Eshkol (Shkolnik) lair ing désa Oratov, Governorat Kiev, Kakaisaran Ruslan (saiki Orativ, Vinnytsia Oblast, Ukraina). Ibuné asal saka latar buri Hasidic lan ramané asal saka kulawarga Mitnagdim. Levi nampa pendhidhikan tradhisional. Ing taun 1914, dhèwèké lunga menyang Palestina, sing sabanjuré dadi péranganing Kakaisaran Ottoman. Dhèwèké iku anggota kondhang saka Serikat Pekerja Yudea ing 1915-17 lan sukarila kanggo Legiun Yahudi ing Perang Donya I. Eshkol nggabung menyang Kibbutz Deganya Bet saha rabi karo Rivka Maharshek. Punika pegaten boten kasupen sakwisipun lahiran putri punika, Noa, wonten taun 1924. Bojo kapindho Eshkol ya iku Elisheva Kaplan, lan dhèwèké duwé telu anak wadon, Dvora, Rivka lan Tama.

Karier Pulitik[besut | besut sumber]

Sawisé ngadeg Nagara Israèl, Eshkol kapilih ing Knesset taun 1951 minangka anggota parté Mapai. Dhèwèké njabat dadi Mantri Pertanian nganti taun 1952, nalika dhèwèké diangkat dadi Mantri Keuangan sawisé sedané Eliezer Kaplan. Dhèwèké nyekel posisi iku nganti 12 taun sabanjuré. Sesuwene mangsa jabatané dadi Mantri Keuangan, Eshkol mbuktèkaké dhèwèké dadi tokoh kondhang ing kapemimpinan Mapai, lan dipatah ngganti Perdhana Mantri David Ben-Gurion. Nalika Ben-Gurion mundur ing sasi Juni 1963, Eshkol kapilih dadi ketua parté sajeroning konsènsus jembar, lan sawisé diangkat dadi Perdhana Mantri. Nanging, gayutané karéo Ben-Gurion rikat owah sengit nalika nyelidhiki Affair Lavon, ya iku operasi rusia Israèl ing Mesir sing wis sampun tindak salah sawijining dekade sadurungé. Ben-Gurion gagal nantang kepemimpinan Eshkol lan pisah saka Mapai bebarengan karo pirang-pirang pengikut enom kanggo minangka Rafi ing wulan Juni 1965. Saliyané iku, Mapai gabung karo Ahdut HaAvoda kanggo minangka Penjajaran lan Eshkol dadi ketuan. Rafi dikalahake déning Penjajaran ing pemilu sing diselenggaraakaké ing wulan Juli 1965, ngukuhaké Eshkol dadi pemimpin nagara iku. Nanging Ben-Gurion, nggambaraké ana pengaruhé minangka bapak pendhiri Israèl, terus ngrongrong otoritas Eshkol ing sadawaning mangsa jabatané dadi Mahamantri.

Uga delengen[besut | besut sumber]

Réferènsi[besut | besut sumber]


Wacan[besut | besut sumber]

  • Avner, Yehuda (2010). The Prime Ministers: An Intimate Narrative of Israèli Leadership. ISBN 978-1-59264-278-6.  A first-hand account by Eshkol's English speechwriter.
  • Dov Medved, Levi Eshkol, State and Party, 1948–1953, Ben-Gurion University of the Negev, 2004 (Hebrew with English summary).

Pranala njaba[besut | besut sumber]