Lavi

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
IAI-Lavi
IAI-Lavi-B-2-hatzerim-2.jpg
IAI-Lavi
 Tipe Multirole fighter
 Produsen Israeli Aircraft Industries
 Pisanan mabur 31 Desember 1986
 Status Dibatalkan 30 Agustus 1987
 Cacah digawé 2 purwarupa (5 direncanakan)

Pesawat tempur LAVI (kang berarti singa muda) dirancang lan diproduksi dening Israel Aircraft Industries (IAI), andedhasar pengalaman Israel sajroné pengoperasian pesawat tempur ing peperangan antarané negara-negara Arab. Pesawat LAVI kasil nglaksanakaké ujicoba terbang pertamané ing tanggal 31 Desember 1986 ing Bandara Internasional Ben Gurion.

Pesawat kasebut sebenaré digawé Israel kanggo ngganti pesawat tempur kang mulai entèk masa operasionalé yakuwi A-4 Skyhawk lan F-4 Phantom II sarta Kfir, yakuwi pesawat tempur gawéyan Israel kang nyonto pesawat tempur Mirage IIIC gawéyan Dassault Aviation, Perancis kang pernah dioperasikake Israel.[1]

Ngandalke Amerika Serikat[sunting | sunting sumber]

IAILavi
Lavi DSCN4243.JPG
IAI LAvi
Lavi air intake.jpg

Masalah kang mengganjal Israel yaiku kemampuan dana lan teknologi kang dibutuhaké. Amerga ora mampu ditanggung déwé, Israel akhiré njaluk bantuan Amerika Serikat. Nglewati perdebatan sengit, ing taun 1983 Amerika Serikat (AS) setuju kanggo mènèhi jaminan bantuan keuangan lan teknologi nanging kanti syarat riset lan pengembangan dilakokaké ing AS wondéné Israel amung diijinaké kanggo kegiatan produksi. Alih teknologi dijanjikaké dilaksanaké sacara bertahap.[2]

Perusahaan AS kang dilibataké antarané Grumman Aerospace (saiki Northrop Grumman) kanggo nggaawe struktur pesawat kang digawé saka bahan komposit kayata swiwi, canard lan buntut. Banjur Lear-Siegler lan Milco kanggo sistem kendali Fly-by-wire, Hughes kanggo sistem avionik lan head up display sarta Pratt & Whitney kanggo mesin turbojet PW 1120 kanti daya dorong luwih saka 9 ton.[2]

Nganti pertengahan 1986 baé, AS wis sumadya dana ora kurang sak milyar dollar (nilai nalika iku) nganti nggawa implikasi ing tingkat politik antarané Washington karo Tel-Aviv. Ahir-ahir iki kontrol politik AS selot kuat kanti ora diwènèhkéné lisensi alih teknologi. Perusahaan AS kang terlibat amung diizinaké ngekspor bagiyan kang wis dadi. Hal kasebut dadi kerisauan déwé kanggoné Israel kang pancèn kepéngén mandiri sajroné pengadaan pesawat tempuré kang sakwéné iki ngandalkan Amerika Serikat.


Saingan pesawat tempur Amerika Serikat[sunting | sunting sumber]

Pihak industri pesawat militer Amerika Serikat kaya Mc Donnel Douglas (saiki diakuisisi Boeing, Northrop, Grumman (saiki Northrop Grumman), General Dynamics (saiki diakuisisi dening Lockheed Martin) mesti baé kabotan kanti terlibaté AS sajrone proyek pesawat tempur Israel kasebut, mituruté, pesawat tempur Israel bakal dadi saingan abot ingpasaran pesawat tempur kanti produk déwéké déwé luwih-luwih F-16 ing ngedi LAVI bakal digawé . Senajan sebeneré amerga pesawat tempur LAVI akèh ngandung komponèn gaweyan AS, mangka mesti bakal merlokaké ijin ekspor AS yèn Israel niat ngedol marang negara liya kang mestibaé bakal luwih angel dol. Ditambah manèh, yèn ora isa ngèkspor pesawat kasebut, maka rega kang diperlukake kanggo mroduksi LAVI bakal dadi luwih larang kang ateges bakal mbebani keuangan Israel dewe.[2]

Kanggone Northrop, kbotan kasebut diajukake akibat "lara ati" amerga proyek pesawat tempur F-20 Tigershark kang arupa pengembangan saka pesawat tempur F-5 Tiger II kang laris ing pasaran ditolak pemerintah AS kanti alesan pesawat kasebut ora diajukake kanggo njangkepi kebutuhan kekuatan udara AS ateges kanggo negara-negara "dunia ketelu" kanggo ngganti pesawat F-5 kanti pesawat aer kangteknologine wis mutakhir kanti rega luwih murah. Ing sajrone negeara Israel kasebut, proyek LAVI dadi pitakonan luwih-luwih akeh tekanan kanggo ngendeg.Angkatan Darat Israel kabotan amerga deweke membutuhke dana kanggo persenjataan lan pengembangan tank tempur Merkava kanggo nggantekni armada tank e. Sewentara Angkatan Laut luwih mbutuhake pengadaan kapal patroli cepet kanti peluru kendali. Sewentara akeh kalangan ing Angkatan Udara dewe kang luwih cenderung milih pesawat-pesawat AS kang biasa ditangani kaya F-15 Eagle lan F-16.[2]

Diendeg[sunting | sunting sumber]

Sakwisé nglewati pira-pira macem tekanan lan perdebatan, Israel akhiré ngendeg pengadaan pesawat tempur LAVI ing wulan Agustus 1987. Saka telu prototype kang dikasilaké, loro prototype kang wis kasil ngalahaké 82 ambalan uji penerbangan akhiré ora mabur manèh. Sewentara pesawat ketelu kang isih aktif akhiré digunakaké minangka technology demonstrator (TD) kanggo IAI kanggo proyek peremajaan utawa up-grade pesawat-pesawat lawas kang isih dioperasikaé dening pira-pira negara kayata F-5 Tiger II, MiG-21Fishbed, F-4 Phantom II, dan Mirage IIIC. IAI akhir dikenal minangka perusahaan penerbangan kang mampu meng-up-grade pesawat-pesawat kasebut kanti handal. luwih-luwih teknologi kang digunakaké ing pesawat LAVI uga digunakaké sajron pengambangan pesawat tempur J-11 kang dilakoni dening RRC.[2]

Senasib kanti proyek LAVI kang dikembangaké dening Israel, Taiwan ngalami hal kang padha sajroné panggawéyan lan pengembangan pesawat tempur IDF Ching Kuo nalika upayané kanggo mahami F-16 sajroné rangka memodernisasi Angkatan Udarané kanggo ngadepi RRC amerga sajroné pemgaweyane anggone nglibatake perusahaan Amerika Serikat kaya General Dynamics. Bedae Taiwan sempat memproduksi 130 pesawat dan dipakai sajroné jajaran Angkatan Udarané senajan dimandegaké amerga dinilai ora ékonomis sajroné produksiné lan angel diekspor amerga ngandut komponen gawéyan Amerika Serikat. Sewentara Jepang, senajan isih sajroné pengkajian, isih mungkinaké kanggo mproduksi pesawat tempuré déwé sajroné rangka njangkepi kebutuhan Angkatan Udarané.[2]

Teknis[sunting | sunting sumber]

Nalika meh Perang Teluk I, IAI ngundang redaktur pelaksana majalah aviasi terkenal Aviation Week and Space Technology David North kanggo terbang bareng penerbang uji LAVI TD, lan nulis penilaiane sajrone majalah edisi 25 Maret 1991.

Miturute, kokpit LAVI kansunyatan luwih sederhana lan gampang dioperasikake lan ngurangi beban kerjane penerbang sajrone ngadepi situational awareness kang penting banget sajrone pertempuran udara luwih-luwih rancangan kokpite luwih apik ketimbang kokpit pesawat tempur kang setara gaweyan kulon kayata Mirage 2000, lan F-16 luwih unggul ketimbang MiG-29 Fulchrum dan Su-27 Flanker kang diproduksi dening Rusia. Diakhir laporane, Israel berhasil menciptbakal pesawat tempur kang gampang lan aman borake terutama kanggo penerbang cadangan kang sajrone keadaan damai relatif kurang jam terbange.

Sacara teknis, pesawat LAVI kalebu kategori pesawat penyerang kanti pilot tunggal kanti kemampuan sekunder kanggo pertahanan udara. kanggo konfigurasi serang, LAVi isa ngangkut persenjataan kanti bobot maksimum 7 ton kanti radius terbang nganti 2000 km kanti kecepatan paling duwur sajrone konfigurasi standar nganti 2000 km/jam. kanggo Mesin nggunakake mesin turbojet Pratt & Whitney PW 1120 berdaya dorong luwih saka 9 ton.

Spesifikasi (Lavi)[sunting | sunting sumber]

Lavi engine PW1120 DSCN4242.JPG

Cithakan:Aircraft specifications


Deleng uga[sunting | sunting sumber]

Cithakan:Aircontent

Cathetan Sikil[sunting | sunting sumber]

  1. ^ Pesawat-tempur, (Kaunduh 21/1/12).
  2. ^ a b c d e f ISRAELl Military, (Kaunduh 24/11/12).

Pranala Njaba[sunting | sunting sumber]

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons gadhah galeri bab:
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Lavi&oldid=873059"