Lattè

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Menyang navigasi Menyang panggolèkan
Seni Latte

Caffe latte ( /ˈlɑːt/ utawa /ˈlæt/ ) [1] [2] iku warung ngombe digawe karo Espresso lan steamed susu . Tembung kasebut asalé saka basa Italia caffè e latte [3]palafalan jroning basa Italia: [kafˌfɛ e lˈlatte], caffelattepalafalan jroning basa Italia: [kaffeˈlatte] utawa caffellattepalafalan jroning basa Italia: [kaffelˈlatte], sing tegese "kopi & susu". Tembung kasebut kadhang kala uga dieja latté utawa lattè ing basa Inggris kanthi macem-macem jinis tandha aksen, sing bisa dadi hipertentisme utawa upaya sing disengaja kanggo nunjukake manawa tembung kasebut ora diucapake miturut aturan ortografi Inggris .

Ing Italia, caffè latte meh mesthi disiyapake ing omah, mung kanggo sarapan. Kopi diseduh nganggo kompor moka kompor lan diwutahake menyang cangkir sing isine susu panas. (Beda karo minuman latte 'internasional', susu ing asli Italia umume ora dibuih, lan gula ditambahake karo sing ngombe, yen kabeh).

Cangkir latte kanthi nedha awan ing Pantai Merewether, Australia
Gelas latte macchiato

Gaya nglayani[besut | besut sumber]

Cangkir latte digawe nganggo matcha, diarani latte teh ijo, minangka variasi latte populer sing ditemokake ing negara-negara Asia Wétan.
  • Ing sawetara perusahaan, latte disajikake ing gelas ing piring karo serbet kanggo nyekeli gelas (kadhangkala panas).
  • Latte kadang disedhiyakake ing mangkuk; ing Eropa, utamane Skandinavia, iki diarani minangka cafe au lait .
  • Sing saya umum ing Amerika Serikat lan Eropa, seni latte nyebabake gaya nggawe kopi, lan kreasi saiki dadi bentuk seni sing populer. Digawe kanthi nyuntikake kukus, lan umume isine, susu menyang kopi, cairan kasebut disedhiyakake menyang omben-omben kanthi pola supaya bisa dibedakake ing sisih ndhuwur kopi. Pola populer bisa kalebu ati, kembang, wit lan wujud gambar lan obyek sing khas.
  • Latte es asring disajikake tanpa stir, mula kopi katon "ngambang" ing ndhuwur susu putih ing gelas.
  • Variasi latte es, dikenal kanthi jeneng "bootleg latte", "ghetto latte", utawa "miskin wong latte", [4] yaiku espresso es sing dipesen kanthi cangkir luwih gedhe tinimbang normal sing diisi susu gratis saka stasiun bumbu . [5] Minuman kasebut ngasilake debat ing kopi ing endi espresso es luwih murah tinimbang latte es. [6] [7] [8]
  • Ing Asia Kidul, Asia Wétan lan Amerika Utara, varian lokal saka teh wis dikombinasikake karo susu kukus utawa frothed kanggo nggawe "latte teh". Warung kopi lan teh saiki nawakake versi masala chai, matcha, lan Royal Milk Tea versi latte sing panas utawa es. Latte Earl Grey dikenal minangka " kabut London ".
  • Perasa liyane bisa ditambahake ing latte supaya cocog karo rasane sing ngombe. Vanilla, coklat, lan karamel kabeh kalebu macem-macem jinis.
  • Ing Afrika Selatan latte abang digawe karo teh rooibos, lan wis dikenal minangka alternatif bebas kafein kanggo latte adhedhasar teh utawa kopi tradisional. [9]
  • Versi latte alternatif bisa disiyapake karo susu kedelai utawa susu oat, amarga kalorone duwe kemampuan busa kanthi cara sing padha karo susu sapi, lan versi susu kedele luwih umum. Alternatif kaya iki misuwur ing antarane wong sing ora sabar laktosa lan sayuran .
  • Laut Asin Latte, variasi latte gaya tradisional sing misuwur digawe nganggo busa susu asin ing kopi adhedhasar espresso, ditemokake lan dipopulerake dening rantai cafe internasional Taiwan 85C Bakery Cafe . [10] [11]
Latte susu kedelai kanthi seni latte

Referensi[besut | besut sumber]

  1. "Latte – Definition of latte by Merriam-Webster". merriam-webster.com.
  2. "latte – definition of latte in English from the Oxford dictionary". oxforddictionaries.com.
  3. "caffellatte – Definition of caffellatte by Treccani dictionary". treccani.it.
  4. Charles Leroux. 2006. The bootleg latte: Would you make one? October 5. Chicago Tribune.
  5. Ohrt, Andreas (22 November 2006). "SEND THE SAVINGS TO THE POOR DEHYDRATED CHILDREN OF THE WORLD WHO DON'T LIVE WITHIN A HALF A BLOCK OF A COFFEE SHOP". Boise Weekly. Dibukak ing 26 January 2010.
  6. Allison, Melissa (12 September 2006). "Baristas Having a Cow Over Dairy 'Thefts'". The Seattle Times. Dibukak ing 16 June 2010.
  7. Glaister, Dan (18 September 2006). "Ghetto-lattes have baristas in a froth". The Guardian. Dibukak ing 2009-06-29.
  8. Leroux, Charles (5 October 2006). "The bootleg latte: Would you make one?". Chicago Tribune. Dibukak ing 2008-07-18.
  9. Brown, Mary Jane. "5 Health Benefits of Rooibos Tea (Plus Side Effects)". healthline.com. Dibukak ing 22 May 2020.
  10. Booth, Robert. "Taiwan launches 'gastro-diplomacy' drive". www.theguardian.com. The Guardian. Dibukak ing 1 April 2020.
  11. Ulaby, Neda. "Sea Salt Latte: Is 85C The Next Coffee Craze?". www.npr.org. NPR. Dibukak ing 1 April 2020.