Laler Tsetse

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Lalat tsetse (Glossina)
Tsetsemeyers1880.jpg
Klasifikasi ngèlmiah
Karajan: Animalia
Filum: Arthropoda
Subfilum: Hexapoda
Klas: Insecta
Subklas: Pterygota
Infraklas: Neoptera
Superordho: Endopterygota
Ordho: Diptera
Subordho: Brachycera
Subsection: Calyptratae
Superfamili: Hippoboscoidea
Famili: Glossinidae
Theobald, 1903
Génus: Glossina
Wiedemann, 1830
Species groups
  • morsitans ("savannah" species)
  • fusca ("forest" species)
  • palpalis ("riverine" species)

Laler Tsetse ya iku salah sawijining jinis laler raseksa saka Afrika kang kalebu protozoa saka genus Trypanosoma lan bisa njalari penyakit turu.[1] Tsetse ya iku organisme kang nggawa parasit Trypanosomiasis, dadi tsetse ora ngasilaké racun lan ora mbebayani sadurungé tsetse kang kutalaran Trypanosomiasis.[2] Laler tsetse remen ngisep getih yèn getih korbané wis keinfèksi Trypanosomiasis, mula Tsetse bakal ketularan parasit kasebut lan bisa nyebaraké marang korban-korban sabanjuré kang uga diisep getihé.[2]

Ciri-ciri[besut | besut sumber]

Laler tsetse ya iku laler raseksa kang asalé saka Afrika, dawa awaké bisa ngant 1,6 cm saka puncuk endhas nganti buntut.[2] Werna awaké manéka werna, antarané soklat enom lan soklat tuwa.[2] Tsetse nduwé antena loro ing bagéyan endhasé, saéngga bisa dadi pambédéa karo laler kang padatan. Nalika maur, suwiwi loroné dilempitkanthi tumpuk-tumpukan ing sadhuwuré awaké.[2] Fosil oaling tuwa saka laler jinis iki wis tau ditemokaké ing Colorado lan sawisé ditliti umuré luwih saka 30 yuta taun kepungkur, saéngga Tsetse kagolong kéwan purba kang isih ana nganti saiki.[2]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ Lalat Tsetse dan Penyakit Tidur(diundhuh 20 Maret 2013)
  2. ^ a b c d e f Tsetse, Lalat Purba Penghisap Darah dari Afrika(diundhuh 20 Maret 2013)