Kuwé rembulan

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Roti rembulan tradisional
Pesta kuwe rembulan ing Johor, Malaysia .

Kue bulan ( Hanzi : 月餅, pinyin : yuèbǐng) jajanan tradisional Tiongkok minangka sajian wajib ing Festival musim gugur saben taun. [1] Ing Indonesia, jajan rembulan biasané dikenal kanthi jeneng ing Inggris Hokkien yaiku Gwee Pia Pia utawa Tiong Chiu. Ing Hakka / Khek, kuwé bulan diarani ngie̍t-piáng . Kue rembulan tradisional yaiku wujud bunder, menehi simbol kanggo mbunderaké lan kepenak. Nanging bebarengan karo jaman kasebut, wujud liya kanggo nambah variasi ing komersialisasi kuwé rembulan.

Asal-usul[besut | besut sumber]

Kue bulan diwiwiti kanthi nawakaké panganan kanggo sesaji lan ngabekti marang para leluhur ing musim gugur, sing biasané dadi mangsa panén sing dianggep penting ing budaya pertanian adhedhasar budaya China.

Pangembangan jaman saiki nggawé rembulan ing wulan khas musim gugur ing musim semi kanggo jajanan jajan lan hadiah nalika isih ana gandhengané karo perayaan festival musim gugur.

Sawétara legendha ujar manawa kuwé bulan asalé ing Dinasti Ming, sing ana gandhengané karo pemberontakan heroik Zhu Yuanzhang sing mimpin petani Han nglawan pamrentah Mongol . Nanging sejatine, Kuwé iki wis kacathet ing sejarah wiwitan saka Dinasti Song . Saka iki bisa dipesthèkaké manawa pacar wis misuwur lan wis ngerti anané suwé sadurungé Dinasti Ming diadegaké.

Jinis[besut | besut sumber]

  • miturut cara nggawé: Guangdong, Beijing, Taiwan, Hongkong, Chaozhou .
  • miturut rasa: manis, asin, pedhes
  • miturut konten: yolks endhog, tausa (kacang abang), woh-wohan, kacang ijo, es krim
  • miturut bahan: glepung gandum, gula lan es

Nggawé kuwé rambulan ing Indonesia dhasar asalé saka gaya nggawé Guangdong lan Chaozhou. Kuwé bulan uga ora dikepung saka pengaruh lokal liwat nggunakaké bahan sing gampang kasedhiya ing Indonesia kayata godhong pandhan, walnut lan durén, saengga ana macem-macem variasi rasa anyar sing ora ditemokaké ing versi asli.

Lan ana pirang-pirang kategori liyané sing minangka asil saka inovasi ing gaya nggawé bulan dadi gaya anyar ing pasar.

Pranala njaba[besut | besut sumber]

Cathetan[besut | besut sumber]

  1. (ing basa Indonésia)KUE BULAN (Mooncake), budaya-tionghoa.net. 16-09-2016