Komuni

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian

Komuni (sajeroning basa Inggris: communion, saka basa Latin: communio sing tegesé "silih bagi bebarengan") sajeroning kakristenan duwé sapérangan makna. Istilah iki bisa ngrujuk marang:

  • Komuni (Kristen), gegandhèngan antarané kaum Kristen minangka indhividhu uga Gréja.
  • Sawijining golongan saka gréja-gréja utawa dhénominasi Kristen sing silih gegandhèngan.
  • Riyaya Ékaristi (Katulik) utawa Bujana Suci (Protèstan). Sawijining pèngetan (ritus) sing ditindakaké kabèh kaum Kristiani kanggo nindakaké préntah Yesus sajeroning Bujana Wengi Pungkasan kanggo dilakokaké minangka pèngetan marang Panjenengané.
  • Komuni Penuh, siji istilah éklésiologi Kristen kanggo nggambaraké gandhèngan-gandhèngan antarané rong komunitas utawa Gréja Kristen sing béda, sinambi njaga sapérangan kapisahan idhèntitas, ngakoni siji lan sijiné yèn saben komunitas njupuk pérangan sajeroning komuni (persekuthuan) sing padha lan dhoktrin-dhoktrin èsènsial sing padha.

Gréja Katulik[besut | besut sumber]

Istilah komuni sajeroning Gréja Katulik (kanthi umum):

  • Upacara Komuni sajeroning Misa, péranganing riyaya Ekaristi, ing endi roti lan anggur sing wis dikonsekrasi banjur dibagèkaké marang umat sing ngabekti.
  • Komuni Suci sajeroning umat Katolik iku roti lan anggur sing wis dikonsekrasi lan dibagèkaké sajeroning misa. Kanthi mangkono, nampa roti/anggur mau racaké karan "nampa komuni" utawa "nyambut komuni" suci. Istilah "komuni suci" iki asring mung disingkat minangka "komuni" waé.
  • Komuni (lagu), siji lagu saka ritus Grégorian sing biyasa dinyanyèkaké nalika roti (lan anggur) komuni dibagèkaké.
  • Komuni Pisanan iku istilah kanggo panampanan komuni (roti lan anggur sing wis dikonsekrasi) sing kaping pisanan déning siji wong sing wis dibaptis kanthi Katulik. Miturut peraturan Gréja, Komuni Pisanan kanggo bocah-bocah mung olèh ditampa déning bocah-bocah sing wis ngerti apa tegesé nyambut (nampa) komuni suci. Watesan umur bocah-bocah sing dianggep wis cukup ngerti ya iku watara 9-10 taun.
  • Sawijining wong Katulik sing olèh paukuman abot èkskomunikasi (pangucilan), dilarang mèlu misa lan ora olèh nampa komuni suci.

Liya-liya[besut | besut sumber]

Komuni liyané:

Istilah rancu[besut | besut sumber]

Istilah sing kagandhèng lan istilah sing mungkin rancu karo komuni:

Uga delengen[besut | besut sumber]