Konsekrasi

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Konsekrasi roti lan anggur kang dilakokake déning biskop Gréja Episkopal Tennessee

Konsekrasi (basa Latin: consecratio saka tembung con + sacre, kudus utawa suci) ya iku tembung kang minangka nuduhaké siji kang dikudusake utawa dikhususake kanggo siji maksud.[1][2] Tembung kudus ana ing Basa Indonesia asalé saka tembung saka Basa Arab lan siji akar tembung karo tembung קדוש, (qadosy) ana ing Basa Ibrani, kang tegesé dibédakaké utawa dipisahake kanggo siji maksud.[2] Tembung kudus banjur minangka ngacu marang Yang Ilahi amarga dhèwèké ya iku Yang Lain utawa Yang Berbeda.[2] Konsekrasi dhéwé duwé teges penyucian, pengudusan, penyerahan, pemisahan, pengkhususan, lan persembahan.[2] Ana ing Gréja Katulik, tembung konsekrasi sok minangka nuduhaké penahbisan, utawa pengangkatan wong kanggo kalungguhan saumure urip, khususé ana ing kalungguhan biskop, kang migunakaké upacara keagamaan.[1] Kajaba iku, tembung konsekrasi uga sok digunakaké ana ing Ekaristi utawa Perjamuan Kudus.[1] Ana ing prakara iki, konsekrasi duwé teges menguduskan utawa mengkhususkan roti lan anggur kang arep digunakaké ana ing Perjamuan Kudus.[1] Konsekrasi dilakokake kanthi pangucapan berkat saka roti lan anggur nalika ana ing Perjamuan Kudus.[1] Istilah kang kas Katulik kanggo konsekrasi roti lan anggur ya iku nglakokaké transubstansiasi.[1]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. a b c d e f Henk ten Napel. cet. ke-7 2002. Kamus Téyologi. Jakarta: BPK Gunung Mulia. hlm. 89.
  2. a b c d Andar Ismail. 2005. Selamat Mewaris: 33 Renungan tentang Pusaka Hidup. Jakarta: BPK Gunung Mulia. hlm. 29-30.