Kali Undir

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Menyang navigasi Menyang panggolèkan
Kali Undir
COLLECTIE TROPENMUSEUM Papoea' s op de Lorentzrivier TMnr 10009529.jpg
Kapernah
Kahanan fisik
PungkasanéSegara Arafura

Kali Undir, Unir, utawa Lorentz ya iku sawijining Kali ing Papua, provinsi paling wétan ing tlatah Indonesia. Kali kang ana ing hulu pedalaman, ngalir ing sakidulé ngelewati alas kang isih asli, sabanjuré ngalir ing dataran cendhèk uga duwé muara ana ing Teluk Plaminggu, estuaria jinisé kali kang ana ing Segara Arafura. Wiwit abad angka 20, kali Undir wis di lewati kanggo 3 èkspèdhisi ilmiah kang diselenggarakake nagara Walanda ngelewati muara lan arusé bisa kanggo layar tumuju ing Pegunungan Jayawijaya ing pérangan tengah pulo kang mangsa iku misuwur.

Kaping 3 Kali Udir ngalami ganthi nama.Sadurungé taun 1910, Kali iki duwé nama Kali Lor sajeroning basa Indonesia Sungai Utara (Walanda: Noordrivier), nama kang dianggo minangka èkspèdhisi Walanda ana ing pasisir kidul Papua. Wiwit taun mau nama diowah dadi Kali Sungai Lorentz (Walanda: Lorentzrivier), kang dijupu saka panjenengané Hendrikus Albertus Lorentz kan mimpin 2 èkspèdhisi mau. Nama Lorentz dianggo nganti separo abad sajeroning peta. Pungkasan Papua diserahake menyang Indonesia, uga kali Lorentz diowah jenengé dadi kali Unir, miturut suku Asmat kang mènèhi jeneng. Kaanan kaya mengkene, Nagara Walanda isih migunakaké jeneng Lorentz kanggo nyebut kali Undir.

Uga delengen[besut | besut sumber]