Kali Lusi

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian

Kali Lusi iku sawijining Kali sing ngliwati ing tengah-tengah Kabupatèn Grobogan saka wétan wiwit saka Bulu Kabupatèn Rembang nganti ketemu karo Kali Serang ing Penawangan Kabupatèn Grobogan Jawa Tengah. Kali iki dumunung antarané Pagunungan Kapur Lor lan Pagunungan Kendeng.

Laladan ilèn Kali[besut | besut sumber]

Kali iki ngliwati wewengkon ing Kabupatèn Rembang lan Kabupatèn Grobogan Jawa Tengah.

Laladan ilèn kaliné nyakup; Bulu Kabupatèn Rembang mangidul nganti Kabupatèn Blora. Saka Kabupatèn Blora terus mangulon ngliwati Banjareja, Kunduran, Ngaringan, Wirasari, Tawangharja, Purwadadi nganti ketemu karo Kali Serang.

Kali Serang dhéwé mili ngalor kanthi muara ing Segara Jawa lan mangidul nganti Wadhuk Kedhungamba Jawa Tengah.

Anak Kali[besut | besut sumber]

Kali Lusi duwé puluhan anak Kali sing miwiti saka Pagunungan Kapur Lor utawa Paegunungan Kendeng. Anak Kali mau antarané:

  • Sing asalé saka pagunungan Kendeng:
  • * Kali Bangan (Jepon).
    • Kali Kemiri (Jepon).
    • Kali Medang, Kali Gandu lan Kali Balong (Kuwu, Sulursari, dan Doplang).
    • Kali Cayo
    • Kali Klampis
    • Kali Glugu
    • Kali Peganjing.
  • Sing asalé saka pagunungan Kapur Lor:
    • Kali gempol (Tunjungan).
    • Kali Lempuyan (Ngawen).
    • Kali Kedungbulus.
    • Kali Kedungwaru.
    • Kali Tirta.
    • Kali Jangkungharjo (Grobogan).

Pangyasa wadhuk[besut | besut sumber]

Mèh saben mangsa udan Kali Lusi banjir. Kanggo ngatasi bab iki wektu iki lagi digawé enem wadhuk ing sadawaning Kali Lusi, ya iku wadhuk Banjarharja, Kedhungsapèn, Kedhungwaru, Tirta, Ngemplak, lan Bandungharja

Uga delengen[besut | besut sumber]

Pranala njaba[besut | besut sumber]