KH. Ma'ruf Amin

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Ma'ruf Amin
Ma'ruf Amin 2019 official portrait.jpg
Wakil Presiden Indonesia ke-13
Wiwit linggih
20 Oktober 2019
PrésidhènJoko Widodo
Kang sadurungéJusuf Kalla
Ketua Majelis Ulama Indonesia ke-7
Wiwit linggih
27 Agustus 2015
Kang sadurungéM. Sirajuddin Syamsuddin
Rais 'Aam Syuriah Nahdlatul Ulama ke-10
Linggih
6 Agustus 2015 – 22 September 2018
Kang sadurungéAhmad Mustofa Bisri
Kang sawiséMiftachul Akhyar (penjabat)
Rerincèn dhiri
Lair (1943-03-11) Maret 11, 1943 (umur 76)
Jepang Kresek, Tangerang, Masa Pendudukan Jepang
Parté pulitikIndependen
SisihanSiti Churiyah (o. 1964; d. 2013)
Wury Estu Handayani (o. 2014)
AlurRaspel Ali (mantu)
Anak8
AlmamaterUniversitas Ibnu Chaldun
PanggaotaDosen
Politisi
Ulama
AgamaIslam

Prof. Dr. K. H. Ma'ruf Amin (lair ing kuta Tangerang, Banten. 11 Maret 1943)[1]. Piyambeke saiki jabat dadi Ketua Umum Majelis Ulama indonesia (MUI). Piyambeke uga ora mung dikenal dadi priyayi, nanging uga dadi politikus. Kyai Ma'ruf tau dadi Anggota Dewan, kalebu ing PKB. Ing Legislatif, Kyai Amin njabat dadi anggota DPRD, DPR RI, Watimpres, Rais Aam Nahdlatul Ulama (NU), lan Ketua MUI Majelis, Majelis Ulama Indonesia. Siaki dheweke dipilih dadi cawapres dampingi Presiden Jokowi maju ing Pilpres 2019.[2]

Kiprah Kyai Ma'ruf[besut | besut sumber]

Kyai Ma’ruf dhewek wis nduweni pengalaman kang ora sedhelat ing publik iki. Piyambeke nduwe pengalaman 7 taun dadi Anggota Dewan Presiden (2007-20014). Piyambeke uga nduweni pengalaman ing Legistatif  saka taun 1971 nganti taun 1999. Kyai Ma'ruf uga aktif ing organisasi kemasyarakatan saka taun 1964. Terakhir, Piyambeke uga dadi anggota Badan Pertimbangan Ideologi Pancasila kaliyan karo Try sutrisna, Ahmad Syafii Maarif, Said Aqil Siradj, Mahfud MD, Sudhamek, Andreas Anangguru Yewangoe, lan Wisnu Bawa Tenaya. BPIP dhewek diketuai Megawati Soekarnoputri.

Kyai Ma'ruf kalebu salah sijine ulama sepuh kang diurmati.[3] Piyambeke akeh nguwasani ilmu agama Islam kang multitalenta ing saliyane manika warna ilmu Fikih. Kyai Ma’ruf isa kasebut ulama kang tanggep marang pirang-pirang masalah kang diadepi umat. Piyambeke wis cukup suwe ana ing jajaran pengurus Komisi Fatwa MUI Pusat saka 2000 nganti tekan 2007. Piyambeke uga aktif marang perkara perekonomian. Piyambeke kalebu ing maneka warna Dewan Pengawas Syariah ing macem-macem Bank lan asuransi Syariah. Kyai Ma’ruf iku cicit saka ulama gedhe yaiku Syaikh Nawawi Banten, asli saka Indonesia kang banget diurmati kailmuane ing dunia internasional, utamane ing negara Arab. Syaikh Nawawi Banten uga imam ing Masjidil Haram lan nduweni sebutan “Imam Nawawi Atstsani”, kang nuju marang ahli hadis Imam Nawawi.

Kyai Ma’ruf pernah nyantri ing Tebuireng, Jombang. Sawise nyantri, piyambeke ngelanjutake kuliah ing Universitas Ibnu Khaldun, Bogor. Piyambeke olih gelar doktor kehormatan (HC) saka UIN Syarif Hidayatullah Jakarta taun 2012 ing bidang Hukum Ekonomi Syariah.

Pendhidikan[besut | besut sumber]

Umum:

Khusus :

  • - Pesantren, Banten (1963)

Karir[besut | besut sumber]

Makaryan :

  • Guru Sekolah-sekolah ing Jakarta Utara (1964-1970)
  • Pendakwah (1964)
  • Dosen Fakultas Tarbiyah Universitas Nahdatul Ulama (Unnu), Jakarta (1968)
  • Direktur lan Ketua Yayasan Lembaga Pendidikan dan Yayasan Al-Jihad (1976)

Pemerintahan :

  • Anggota Dewan Pertimbangan Presiden (kehidupan beragama) (2007)
  • Anggota Dewan Pertimbangan Presiden (2010-2014)

Legislatif :

  • DPRD Provinsi saka Utusan Golongan (1971-1973)

Melu Organisasi :

  • Ketua Fraksi DPRD I saka Fraksi Utusan Golongan
  • DPR saka Partai Persatuan Pembangunan (PPP) (1973-1977)
  • Ketua Fraksi DPRD I saka Fraksi Partai Persatuan Pembangunan (PPP)
  • DPRD Provinsi saka Partai Persatuan Pembangunan (PPP) (1977-1982)
  • Pimpinan Komisi A dari Fraksi Partai Persatuan Pembangunan (PPP)
  • MPR saka PKB (Partai Kebangkitan Bangsa) (1997-1999)
  • Anggota MPR RI saka Fraksi PKB (Partai Kebangkitan Bangsa)
  • DPR saka PKB (Partai Kebangkitan Bangsa) (1999-2004)
  • Ketua Komisi VI saka Fraksi PKB (Partai Kebangkitan Bangsa)
  • Anggota Panitia Anggaran saka Fraksi PKB (Partai Kebangkitan Bangsa)
  • Anggota Komisi II saka Fraksi PKB (Partai Kebangkitan Bangsa) (1999)

Kegiyatan Liyane:

  • Ketua Ansor, Jakarta (1964-1966)
  • Ketua Front Pemuda (1964-1967)
  • Ketua NU, Jakarta (1966-1970)
  • Wakil Ketua Wilayah NU, Jakarta (1968-1976)
  • Anggota Koordinator Da'wah (Kodi), Jakarta (1970-1972)
  • Anggota Bazis (Badan amil zakat, infaq, dan shadaqah), Jakarta (1971-1977)
  • Ketua Dewan Fraksi PPP (1973-1977)
  • Anggota Pengurus Lembaga Da'wah PBNU, Jakarta (1977-1989)
  • Ketua Umum Yayasan Syekh Nawawi Al Bantani (1987)
  • Katib Aam Syuriah PBNU (1989-1994)
  • Anggota MUI Pusat (1990)
  • Rois Syuriah PBNU (1994-1998)
  • Wakil Ketua Komisi Fatwa MUI Pusat (1996)
  • Ketua Dewan Syariah Nasional (DSN) (1996)
  • Ketua Dewan Syuro PKB (1998)
  • Mustasyar PBNU (1998)
  • Anggota Komite Ahli Pengembangan Bank Syariah Bank Indonesia (1999)
  • Ketua Komisi Fatwa MUI (2001-2007)
  • Mustasyar PKB (2002-2007)
  • Ketua Harian Dewan Syariah Nasional MUI (2004-2010)
  • Ketua MUI (2007-2010)

Keluarga[besut | besut sumber]

  1. Hj. Siti Huriyah (isteri)
  2. Dra. Siti Marifah, SH. (anak)
  3. Hj. Siti Mamduhah, SE. (anak)
  4. Siti Najihah (anak)
  5. Hj. Siti Nur Azizah (anak)
  6. Ahmad Syauqi (anak)
  7. Ahmad Muayyad (anak)
  8. Siti Hannah (anak)
  9. Siti Haniatunnisa (anak)

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. Retaduari, Elza Astari. "Sudahkah Anda Mengenal Ma'ruf Amin? Ini Biografinya". detiknews. Dijupuk 2019-05-17. 
  2. Media, Kompas Cyber. "Ini Profil Ma'ruf Amin, Cawapres Jokowi". KOMPAS.com (ing basa Indonesia). Dijupuk 2019-05-19. 
  3. Retaduari, Elza Astari. "Sudahkah Anda Mengenal Ma'ruf Amin? Ini Biografinya". detiknews. Dijupuk 2019-05-20. 
  4. Media, Kompas Cyber. "Ini Profil Ma'ruf Amin, Cawapres Jokowi". KOMPAS.com (ing basa Indonesia). Dijupuk 2019-05-20.