James I saking Inggris

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
James VI lan I
Raja Skotlandia, Inggris lan Irlandia
King of Scots, England, and Ireland
Lukisan James I saking Inggris déning Paul van Somer I (1576–1621)
Lukisan James I saking Inggris déning Paul van Somer I (1576–1621)
Minggah tahta Ing Skotlandia: 24 Juli 156727 Maret 1625
Ing Inggris lan Irlandia: 24 Maret 160327 Maret 1625
Panguwaos sadèrèngipun Mary I saking Skotlandia
Elizabeth I
Panggantos Charles I
Ratu Anne saking Denmark
Yoga
Henry Frederick, Prince of Wales
Elizabeth of Bohemia
Charles I
Robert Stuart, Duke of Kintyre
Gelar
HM The King of England
His Grace The King of Scots
The Duke of Rothesay
The Duke of Albany
Dinasti Wangsa Stuart
Bapa Lord Darnley
Ibu Mary I saking Skotlandia
Tanggal wiyosan 19 Juni 1566
Edinburgh Castle
Tanggal tilar donya 27 Maret 1625 (umur 58)
Theobalds House
Papan Westminster Abbey

James VI saking Skotlandia utawi James I saking Inggris lan Irlandia punika Raja Inggris, Raja Skotlandia, lan Raja Irlandia, lan raja sepindhah ingkang nyebat piyambakipun Raja Britania Raya. Panjenenganipun miyos tanggal 19 Juni 1566 lan tilar donya tanggal 27 Maret 1625. Panjenenganipun kuwaos ing Skotlandia minangka James VI wiwit 24 Juli 1567 dumugi Elizabeth I saking Inggris tilar donya taun 1603. Lajeng panjenenganipun nguwaos ing Inggris lan Irlandia saking Persatuan Mahkota tanggal 24 Maret 1603 dumugi tilar donyanipun. Panjenenganipun punika panguwaos sepindhah ing Inggris saking Wangsa Stuart. Panguwaos Inggris pungkasan inggih punika Elizabeth I. Panjenenganipun tilar donya tanpa kagungan putra.

Panjenenganipun punika panguwaos ingkang saé ing Skotlandia nanging panguwaos ingkang awon ing Inggris. Panjenenganipun crah sulaya kaliyan parlemèn lan boten migunakaken arta karajan kanthi becik. Sapérangan tiyang nelakaken bilih panjenenganipun ingkang njalari Perang Sadhèrèk Inggris. Ing salebeting perang puniki, putranipun, Charles I kaperjaya. Nanging nalika James kuwaos, pamarèntahan Skotlandia lan Inggris cekap stabil. James sanget kadhidhik lan saé anggènipun sinau. Panjenenganipun mbiyantu tiyang salebeting Elizabethan England kanggé sinau manéka perkawis kadosta sains, sastra, lan seni. James nyerat Daemonologie ing taun 1597, The True Law of Free Monarchies taun 1598, Basilikon Doron taun 1599, lan A Counterblaste to Tobacco taun 1604.