Iljumun

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa

Iljumun (일주문) ya iku jinis arsitektur lawang gerbang tradisional kang digawé kanggo tanda sawijining wilayah peribadatan agama Buddha ing Korea.[1][2] Iljumun digawé kanggo nglambangake perbatasan antarane kuil lan panguripan duniawi.[1] Gapura jinis iki duweni gerbang kang nglambangake lawang mlebu anuju kesucian kang kabèh pikiran duniawi kudu ditinggalake.[1] Iljumun luwih kerep ditemokake ing lawang gerbang mlebu kuil-kuil Buddha ing pegunungan.[1] Akeg-akehe arsitektur iljumun digawé kanthi saka loro utawa papat minangka panyangga. yèn dideleng saka sawijining pojokan kaya mbentuk garis tunggal.[1] Atap bangunan iljumun dikonstruksekake kanthi kayu kang disusun kanthi sesambungan lan nyangga bageyan gendhèng.[1] Iljumun diwenehi ornamen werna-werna kayata ijo, abang, lan kuning supaya luwih endah.[3] Teknik pewarnaan iki diarani dancheong.[3]

Delengen uga[besut | besut sumber]

Referensi[besut | besut sumber]

  1. ^ a b c d e f An Illustrated Guide to Korean Culture - 233 traditional key words. Seoul: Hakgojae Publishing Co. 2002. k. 187. ISBN 89-8546-98-1 Priksa gandra |isbn= (pitulung). 
  2. ^ (en)The First Gate of the Temple, temple.pomosa.com. Diundhuh tanggal 12 Juni 2010.
  3. ^ a b (en)The Dancheong, korean.net. Diundhuh tanggal 12 Juni 2010.

Cithakan:Arsitektur-stub

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Iljumun&oldid=1074581"