Iljumun

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian

Iljumun (일주문) ya iku jinis arsitèktur lawang gerbang tradhisional kang digawé kanggo tanda sawijining tlatah peribadatan agama Buda ing Koréa.[1][2] Iljumun digawé kanggo nglambangake wates antarané kuil lan panguripan kadonyan.[1] Gapura jinis iki duwé gerbang kang nglambangake lawang mlebu anuju kesucian kang kabèh pikiran kadonyan kudu ditinggalake.[1] Iljumun luwih kerep tinemu ing lawang gerbang mlebu kuil-kuil Buda ing pagunungan.[1] Akeg-akèhé arsitèktur iljumun digawé kanthi saka loro utawa papat minangka panyangga. yèn dideleng saka sawijining pojokan kaya mbentuk garis tunggal.[1] Atap yasan iljumun dikonstruksekake kanthi kayu kang disusun kanthi sesambungan lan nyangga pérangan gendhèng.[1] Iljumun diwènèhi ornamen warna-warna kaya ta ijo, abang, lan kuning supaya luwih éndah.[3] Teknik pewarnaan iki diarani dancheong.[3]

Uga delengen[besut | besut sumber]

Réferènsi[besut | besut sumber]

  1. a b c d e f An Illustrated Guide to Korean Culture - 233 traditional key words. Seoul: Hakgojae Publishing Co. 2002. k. 187. ISBN 89-8546-98-1 Priksa gandra |isbn= (pitulung). 
  2. The First Gate of the Temple, temple.pomosa.com. Diundhuh tanggal 12 Juni 2010.
  3. a b The Dancheong, korean.net. Diundhuh tanggal 12 Juni 2010.