Ilham Aliyev

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Ilham Heydar oglu Aliyev
İlham Heydər oğlu Əliyev
Ilham Aliyev in Poland, 2008.jpg
Presiden Azerbaijan ke-4
Lungguh
31 Oktober 2003 – Sapunika
Wasir Artur Rasizade
Kadhisiki Heydar Aliyev
Kagantèni Sedang Menjabat
Perdana Menteri Azerbaijan
Lungguh
4 Agustus 2003 – 4 November 2003
Présidhèn Heydar Aliyev
Kadhisiki Artur Rasizade
Kagantèni Artur Rasizade
Rerincèn priangga
Lair 24 Dhésèmber 1961 (umur 54)
Baku, RSS Azerbaijan, Uni Soviet (kini Azerbaijan)
Bangsa Azerbaijan
Parté pulitik Parté Azerbaijan Baru
Sisihan Mehriban Pashayeva
Agama Islam Syiah

Ilham Heydar oglu Aliyev (basa Azerbaijan: İlham Heydər oğlu Əliyev) (lair 24 Dhésèmber 1961; umur 54 taun) inggih punika Presiden Azerbaijan[1] sapunika. Piyambakipun ugi minangka ketua saking Parté Azerbaijan Baru utawi Yeni Azərbaycan Partiyası.[2]

Biografi[besut | besut sumber]

Piyambakipun miyos rikala tanggal 24 Desember 1961 wonten ing Baku ing sadengahing kulawarga ingkang kagungan keistimewaan gesang. Periode 1967-1977, piyambakipun pikantuk pendidikan sekolah lan mlebet Universitas Negeri Moskow wonten ing Hubungan Internasional (MSUIR) rikala taun 1977. Sasampunipun lulus rikala taun 1982, piyambakipun nglajengaken pendidikan pasca-sarjananipun wonten ing MSUIR lan mucal ing mrika sadangunipun 5 taun. Piyambakipun mungkasaken risètipun lan pikantuk gelar Ph.D. wonten ing ilmu pulitik lan sajarah wonten ing 1985.[3]

Periode 1985-1990, piyambakipun dados lektor Universitas Nagara Moskwa ing bidang Hubungan Internasional lan mimpin kelompok parusahan swasta industri-perdagangan ing periode 1991-1994. Taun 1991, piyambakipun nilaraken profesi mucal. Miturut biografinipun, piyambakipun kagayut pawiyatan bisnis wonten ing Moskwa lan Istanbul. Boten kathah ingkang dipunmangertosi babagan pawiyatan bisnisipun, ananging wonten ing periode punika piyambakipun dipunkenal minangka satunggaling "playboy". Isu-isu ingkang sumebar, piyambakipun asring ngunjungi kasino lan asring kagayut kaliyan utang ingkang ageng wonten ing judi, ananging slamet amargi kakuwasan bapakipun. Sikap lan karakteripun saèstu benten kaliyan bapakipun.

Taun 1994, piyambakipun wiwit èwah lan dipunangkat minangka Wakil Presiden lajeng dados wakil pimpinan kapisanan Parusahan Minyak Nagara Républik Azerbaijan (SOCAR) wonten ing periode 1994-2003. Kanthi aktif piyambakipun kagayut wonten ing palaksanan "strategi minyak Heydar Aliyev". Kaping kalih kapilih wonten ing Milli Majelis (Parlemen) rikala taun 1995 lan 2000.

Wiwit taun 1997, piyambakipun minangka pamimpin Komite Olimpiade Nasional Azerbaijan minangka sumbangan agengipun wonten ing pangembangan ulah raga lan olimpiade, saéngga piyambakipun pasisirs pikantuk bebungah medali paling inggil saking Komite Olimpiade Internasional. amargi kasarasan Presiden Heydar Aliyev (bapakipun) samsaya mandhap, lajeng piyambakipun ngrantam penciptaan sawijining dinasti pulitik. Ilham lajeng èwah dados politisi éwadéné kathah tiyang ingkang boten pitados.

Poster-poster tunggal bapakipun kagantos kaliyan poster ingkang nedahaken pasuryan bapak lan putra wonten ing kutha-kutha lan désa-désa. Wonten ing pertarungan posisinipun minnagka politisi, piyambakipun ndhèrèk kampanye babagan pamilihan anggota parlemen taun 1999. Piyambakipun gagal nedahaken kamampuanipun. Parté Azerbaijan Baru (Yeni Azərbaycan Partiyası/YAP) menang kanthi gampil, ananging punika minangka akibat pangètangan swanten ingkang dipunrekayasa.

Piyambakipun lajeng kapilih minangka Wakil Ketua Parté Azerbaijan Baru ingkang saweg kuwasa. Piyambakipun makili bapakipun wonten ing saben pepanggihan kaliyan pejabat asing ingkang rawuh lan mbikak pusat ulah raga kaliber olimpiade ènggal wonten ing Azerbaijan kanggè nyengkuyung posisinipun minangka pulitikus.

Taun 1999, piyambakipun dipunangkat minangka deputi lan deputi pisanan parté ingkang kuwasa Parté Azerbaijan Baru rikala taun 2001. Periode 2001-2003, piyambakipun njabat minangka ketua delegasi parlemen Azerbaijan wonten ing Majelis Parlemen Dewan Éropah (PACE) lan dipunangkat minangka Ketua Deputi Majelis Parlemen Dewan Éropah lan anggota kantor PACE rikala Januari 2003. Taun 2003 kasebut, piyambakipun mandhegaken kegiyatanipun minangka anggota parlemen amargi dipunangkat minangka Perdana Menteri tanggal 4 Agustus 2003.

Cathetan suku[besut | besut sumber]


Jabatan pulitik
Sing mengku  sadurungé:
Artur Rasizade
Perdana Menteri Azerbaijan
2003
Diganti déning:
Artur Rasizade
Sing mengku  sadurungé:
Heydar Aliyev
Presiden Azerbaijan
2003 – Sekarang
Diganti déning:
Sedang Menjabat


Cithakan:Perdana Menteri Azerbaijan

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Ilham_Aliyev&oldid=1099806"