Ibuprofén

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Menyang navigasi Menyang panggolèkan
Ibuprofén
(R)-ibuprofen
Jeneng sistematis (IUPAC)
(RS)-2-(4-(2-Methylpropyl)phenyl)propanoic acid
Data klinis
Jeneng dagang Advil, Motrin, Nurofen, dll
AHFS/Drugs.com Monograph
MedlinePlus a682159
Data lisènsi EMA:[[[:Cithakan:EMA-EPAR]] Link]US Daily Med:link
Kat. kehamilan C(AU) C(US) D (US) at ≥30 weeks of gestation, due to the potential for premature closure of the ductus arteriosus[1]
Status hukum ? (AU) OTC (CA) GSL (UK) OTC (US)
Rute melalui mulut, rektal, topikal, dan intravena
Pharmacokinetic data
Bioavailabilitas 80–100% (melalui mulut),[2] 87% (rectal)
Roncèn protèin 98%[3]
Métabolisme Hati (CYP2C9)[3]
Wektu paro 2–4 jam [4]
Èkskrèsi Urin (95%)[3][5]
Pangenal
Nomor CAS 15687-27-1 ☒N
Kode ATC C01EB16 Cithakan:ATC Cithakan:ATC Cithakan:ATC Cithakan:ATC
PubChem CID 3672
Ligan IUPHAR 2713
DrugBank DB01050
ChemSpider 3544Cithakan:Chemspidercite
UNII WK2XYI10QMCithakan:Fdacite
KEGG D00126 ☒N[kegg]
ChEBI CHEBI:5855 ☑Y
ChEMBL CHEMBL521 ☑Y
Sinonim Asam isobutilfenilpropanoat
Data kimia
Formula C13H18O2 
SMILES eMolecules & PubChem
Data fisik
Kapadhetan 1.03 g/ml g/cm³
Titik lebur 75–78 °C (167–172 °F)
Titik umub 157 °C (315 °F) pada 4 mmHg
Kalarutan jroning banyu 0.021 mg/mL (20 °C)

Ibuprofén minangka obat kanggo nambani lelara peradhangan. Obat iki kasedhia maujud tablet 400 mg, sirup, lan suntikan. Obat iki di dol bebas ing pasaran.[6] Jeneng kimia ibuprofen yeiku asam 2-(4-isobutil-fenil)-propionat.

Piguna[besut | besut sumber]

Obat iki duwé piguna ya kuwi:

  • minangka analgesik (panyuda rasa nyeri)
  • minangka antipiretik (pamudhun panas)
  • ngurangi nyeri otot
  • nyeri haid[7]
  • selesma
  • flu
  • radang sendhi[8]
  • asam urat
  • arthritis
  • lara untu

Dhosis[besut | besut sumber]

Dhosis nalika ngonsumsi obat iki ya kuwi:

  • Dhiwasa kanggo nyeri ya iku 200 utawa 400 mg saben 4 nganti 6 jam.
  • Dhiwasa kanggo peradangan sendi bisa ngonsumsi 300 nganti 800 mg, ing 3 utawa 4 sedina.[9]

Èfèk samping[besut | besut sumber]

Èfèk samping nalika migunakaké obat iki ya kuwi:

  • Lara weteng
  • Kembung
  • Sirah lara
  • Ruam kulit
  • Kuping mbengung
  • Gatel
  • Lambé bangkak
  • Angèl ambegan[10]

Pustaka[besut | besut sumber]

  1. Masalah sitiran: Tenger <ref> ora trep; ora ana tèks tumrap refs kanthi jeneng Drugs.com pregnancy
  2. Davanzo, R; Bua, J; Paloni, G; Facchina, G (November 2014). "Breastfeeding and migraine drugs". European Journal of Clinical Pharmacology (Review). 70 (11): 1313–24. doi:10.1007/s00228-014-1748-0. PMID 25217187.
  3. a b c Davies, NM (February 1998). "Clinical pharmacokinetics of ibuprofen: The first 30 years". Clinical Pharmacokinetics. 34 (2): 101–54. doi:10.2165/00003088-199834020-00002. PMID 9515184.
  4. Grosser, T; Ricciotti, E; FitzGerald, GA (August 2017). "The Cardiovascular Pharmacology of Nonsteroidal Anti-Inflammatory Drugs". Trends in Pharmacological Sciences (Review). 38 (8): 733–48. doi:10.1016/j.tips.2017.05.008. PMC 5676556. PMID 28651847.
  5. "Brufen Tablets And Syrup" (PDF). Therapeutic Goods Administration. 31 Juli 2012. Diarsip saka asliné ing 20 Agustus 2016. Dibukak ing 8 Mèi 2014.
  6. Kinanti, Ajeng Annastasia (2020-06-19). "Ibuprofen: Manfaat, Dosis dan Efek Sampingnya". POPMAMA.com (ing basa Indonesia). Dibukak ing 2020-09-18.
  7. "Ibuprofen | Fungsi, Cara Pemakaian, Dosis, Efek Samping". SehatQ (ing basa Indonesia). Dibukak ing 2020-09-18.
  8. "Ibuprofen". Alodokter. 2014-10-21. Dibukak ing 2020-09-18.
  9. "Ibuprofen Obat Apa? Panduan Dosis, Efek Samping dan Kegunaannya". Good Doctor | Tips Kesehatan, Chat Dokter, Beli Obat Online (ing basa Inggris). 2020-04-29. Dibukak ing 2020-09-18.
  10. "Ibuprofen : Fungsi, Dosis, Efek Samping, Cara Pakai". Hello Sehat (ing basa Indonesia). 1969-12-31. Dibukak ing 2020-09-18.