Ibnu Saud

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Raja Abdul-Aziz

`Abd al-`Azīz as-Sa`ūd (Riyadh, watawis taun 1880Taif, 9 November 1953) (basa Arab: عبدالعزيز آل سعود) inggih menika Raja Arab Saudi ingkang kapisan. Panjenenganipun ugi kagungan asma sanes, kados Ibnu Saud. Panjenenganipun asalipun saking Kulawarga Karajan Saudi ingkang marentah ing sawetawis wewengkon ing Jazirah Arab.

Pagesanganipun[sunting | sunting sumber]

Ibnu Saudi miyos ing Riyadh lan kalebet putranipun Abdul Rahman bin Faisal lan Sara binti Ahmad al-Kabir Sudayri. Nalika taun 1890, nalika taksih yuswa sedasa taun, Ibnu Saud ndherek kaluwarganipun ingkang dipunasingaken ing Kuwait sasampunipun kakuaosan kulawargipun dipunpendhet kulawaga dhinasti Rashidi. Panjenenganipun nelasaken wekdal alitipun ing Kuwait kanthi gesang kirang kacukupan.

Nalika taun 1901, kanthi yuswa 22 taun, Ibnu Saud dados gantosipun ramanipun minangka pandheganipun kulawarga dhinasti Saud kanthi gelar Sultan Nejd. Panjenenganipun lajeng miwiti kampanye kangge ngrebut malih kakuaosanipun saking dhinasti Rashidi ing wewengkon ingkang samenika dados Arab Saudi. Nalika taun 1902, panjenenganipun sesarengan kaliyan tamtama kulawarga lan sadherekipun kasil ngrebat malih Riyadh kanthi merjaya pati gubernur Rashidi ing mrika.

Ngrebat Kakuaosan Malih[sunting | sunting sumber]

Kalih taun sasampunipun kasil anggenipun ngrebat Riyadh, Ibnu Saud kasil nguwaosi sepalih saking wewengkon Nejd. Sanajan mekaten, nalika taun 1904, dhinasti Rashidi nyuwun pambiyantu saking Kasultanan Utsmaniyah kangge nelukaken dhinasti Saud (Kulawarga Karajan Saudi). Karajan Utsmaniyah ngirimaken tamtamanipun dhateng wewengkon Arabia (Wewengkon Arab) lan ndadosaken kalahipun dhinasti Saud nalika tanggal 15 Juni 1904, ananging sasampunipun tamtama Utsmaniyah kalah, tamtama dhinasti Saud kasil ngempalaken malih kakiyatanipun.

Nalika taun 1912, Ibnu Saud kasil nguwaosi Nejd kanthi pambiyantunipun dhinasti Wahabi. Nalika taun 1922 dhinasti Saud kasil nelukaken dhinasti Rashidi lan menika dados pungkasanipun panguwaosan dhinasti Rashidi ing Wewengkon Arab. Taun 1925, dhinasti Saud kasil ngrebat Kutha Suci Makkah saking Syarif Hussain bin Ali. Nalika 10 Januari 1926, Ibnu Saud jumeneng nata dados Raja Hijaz ing Masjidil Haram, Makkah. Nalika taun 1932, sasampunipun nguwaosi meh sedaya wewengkon Jazirah Arab saking mengsah-mengsahipun, Ibnu Saud maringi nama wewengkon gabungan Hijaz lan Nejd kanthi nama Arab Saudi.

Lisah lan pamarentahan Ibnu Saud[sunting | sunting sumber]

Ibn Saud (tengah) lan Presidhen Amerika, Franklin D. Roosevelt (tengen) ing geladak kapal Perang USS Quincy sasampunipun konferensi Yalta

Sasampunipun lisah patra dipuntemokaken ing Arab Saudi nalika taun 1938, Ibnu Saud maringi idin dhumateng parusahaan-parusahaan Kilen kangge ngawontenaken eksplorasi lisah ing mrika. Sedaya kauntungan asil sade lisah dipunparingaken dhateng kulawarga Saud. Kauntungan asil panyadean lisah ingkang saya ageng ndadosaken Ibnu Saud miwiti mblajakaken artanipun kangge nyaekaken pagesangan sedaya kawulanipun. Panjenenganipun meksa suku-suku nomadik supadoa mapan kanthi tetep ing satunggalipun papan. Panjenenganipun miwiti mbudi daya mbrastha kriminal utaminipun kriminal dhateng paziarah ing Mekkah lan Madinah.

Cathetan suku[sunting | sunting sumber]

Artikel punika taksih tulisan rintisan (stub). Sinten kémawon ingkang kersa mbenakaken, sumangga kémawon.

Pranala njawi[sunting | sunting sumber]

(id)[1]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Ibnu_Saud&oldid=833320"