Hibari Misora

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Hibari Misora
Jeneng lair Kazue Katō
Saka Isogo, Yokohama, Jepang
Génre enka, kayōkyoku, jazz, chanson
Pakaryan penyanyi, aktris
Piranti vokal
Mangsa akarya 1949-1989
Sana jaringan Situs resmi

Hibari Misora (美空ひばり Misora Hibari?, lair ing Yokohama, 29 Mèi 1937 – pati ing Tokyo, 24 Juni 1989 ing yuswa 52 taun) inggih punikz penyanyi lan aktris lègèndaris Jepang. Hibari kalebet salah seorang artis musik ingkang suksès ing donya, ngantos wafatipun, piyambakipun sampun merèkam sawatawis 1.200 lagu lan rekamanipun pajèng ingkang katahipun 68 yuta kopi.[1] Lagu hit terakhirnya, "Kawa no Nagare no yōni" asring dipunbèta déning artis-artis ingkang misuwur lan orkestra, kalebèt The Three Tenors dan Teresa Teng.

Dados aktris, Hibari saking taun 1949 ngantos 1971 mbintangi sawatawis 160 judhul filem. Peranipun ing Tokyo Kid (1950) nggambaraken anak jalanan, ugi simbol kerja keras lan optimisme nasional Jepang pasca-Perang Dunia II.[2] Hibari inggih punika wanita Jepang ingkang wiwitan ingkang nampi Penghargaan Kehormatan Rakyat saking Perdana Menteri Jepang. Artis ingkang dados penyanyi rekaman ing yuswa 12 taun punika gadhah asma panggilan kesayangan Ojō (御嬢? Nona).

Karier[besut | besut sumber]

Masa kecil[besut | besut sumber]

Dipunlahiraken ing Isogo-ku, Yokohama dados Katō Kazue, putri sulung saking ayah tukang iwak namanipun Katō Masukichi lan ibu rumah tangga namanipun Kimie, bakat musik Hibari sampun katingal sejak usia dini. Kedua orang tuanya penggemar musik, dan mereka memiliki fonograf di rumah. Hibari kecil remen nyanyi lagu-lagu kayōkyoku lan lagu ingkang sedang populer wekdal punika. Ing tengah berkecamukipun Perang Dunia II, ayahipun ing wulan Juni 1943 mangkat ing medan perang. Hibari ing wekdal punika berusia 6 taun, ngantar kepergian ayah kaliyan nyanyiaken lagu Kudan no Haha. Hadirin ing pista perpisahan sangat kesan ngantos nangis. Sadar manawi bakat nyanyi putrinipun, ibu gadhah usaha ngeluncuraken karier Hibari dados penyanyi.

Penampilan Kawiwitan[besut | besut sumber]

Boten lami sasampunipun perang pungkasan, Kimie ugi nerusaken usaha supados putrinipun saged dados penyanyi. Kaliyan yatra piyambak, Kimie mendirikan orkes Aozora Gaku lan ingkang dipunpimpin piyambak. Dados panggung panggènan Hibari alit nyanyi inggih punika balai-balai rakyat lan panggènan-panggènan pemandian umum. Ibunipun nyiptaaken asma panggung Misora Kazue ingkang wiwit dipunengge ing yuswa 8 taun.

ing taun salajengipun (1946), piyambakipun tampil ing acara madosi bakat Shiroto Nodo Jiman ing NHK. Ringo no Uta inggih punika lagu ingkang dipunyanyiaken ing babak penyisihan. Hibari lan ibunipun yakin badhé lulus. Ananging juri punika boten sembunyiaken lonceng tanda lulus, punika namung kritikan tajam ingkang saged Hibari.[3] ing wulan September taun ingkang sami, Teater Athena ing Yokohama dados panggènan manggung ingkang kawiwitan kanggé Hibari. Ing musim semi taun salajengipun, Koga Masao datan kunjung ing griya ibu Hibari. Koga sedang gadhah tugas dados juri acara Nodo Jiman ing wanci punika dipunlajengaken ing Yokohama. Hibari diminta supados nyanyi ing ngajeng Koga. Secara a capella, Hibari nyanyiaken lagu ciptaan Koga, Kanashiki Takebue. Koga terkesan kaliyan bakat, keberanian, lan penjiwaan lagu déning Hibari ingkang taksih bocah, ujarnipun, "Kamu bukan tataran 'Nodo Jiman' ugi, ananging penyanyi ingkang sampun matang."

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ "Hibari Misora, Japanese Singer, 52". New York Times. 25 Juni 1989. Dijupuk 2009-06-18. 
  2. ^ Tansman, Alan (1996). "Mournful tears and sake: The postwar myth of Misora Hibari". In John Whittier Treat. Contemporary Japan and Popular Culture. Honolulu: University of Hawai'i Press. ISBN 0-824818-54-7. 
  3. ^ "Top 100 Japanese pops Artists-No.5". HMV Online. 26 November 2003. Dijupuk 2009-06-18.