Enka

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian

Cithakan:Infobox Music genre Enka (演歌?) ya iku salah sawijining genre musik pop Jepang wujud balada kanthi nada sentimental kang ngekspresikake rasaning wong Jepang. Penyanyi enka nyanyikake lagu kanthi teknik nyanyi kang sinebut melisma. Penyanyi enka akèh-akèhé nggunakaké kimono nanging uga ana kang nggunakaké sandhangan ala Barat.

Kanthi aksara kanji, ana rong cara kanggo nulisaké tembung enka jumbuh karo lirik utawa cara nyanyikake lagu. Istilah enka (艶歌?) minangka nyebut lagu katresnan kang romantis, déné istilah enka (怨歌?) minangka nyebut lagu kanthi nada kuciwa jalaran dipakai untuk menyebut lagu bernada kuciwa jalaran pedhot tresna.

Ciri khas[besut | besut sumber]

Akeh-akèhé tangga nada enka minangka tangga nada pentatonik kang kawit boyen digunakaké ing Jepang kanggo lagu rakyat kang sinebut (民謡 minyō?). Nada ka-4 lan nada ka-7 saka tangga nada diatonik musik Barat kerep ora dikenal ing enka. Ing basa Jepang, pangowahan tangga nada diatonis dadi pentatonis kanthi ngilangi nada ka-4 lan nada ka-7 sinebut yonanuki onkai (ヨナ抜き音階?). Tangga nada khas enka akng ora kenal nada ka-4 lan nada ka-7 uga sinebut Melodi Koga amarga sepisanan digunakaken déning komposer Koga Masao.

Misora Hibari ya iku penyanyi enka saka taun 1960-an kang nyampurnakake cara nyanyi kanthi tangga nada Melodi Koga. Teknik nyanyi ala Misora Hibari candhaké didadèkaké standar nalika nyanyikake lagu-lagu enka. Lagu-lagu Misora Hibari akèh kang misuwur, ing antarané: "Kanashii sake", "Yawara", lan "Kawa no Nagare no yōni."

Lagu enka kerep ngangkat tema-tema kaya déné pisahan, laut, pelabuhan, kereta api senja, sake, air mata, wanita, hujan, lan salju. Lirike meh tansah gegayutan karo nandang wuyung jalaran katresnan kang ora gampang dilalekake. Tegesé supaya pangrungu musik enka rumangsa senasib lan dadi kalipur. Saliyané wuyung jalaran katresnan, lagu enka uga kadang-kadang nggunakaké tema-tema liyané kaya déné bagyaning omah-omah, sesambungan kulawarga (ibu, kakang-adik, anak wadon, putu), kaendahan alam (gunung, kali). lan pejudi pengembara.