Sake

Saka Wikipédia, bauwarna bébas basa Jawa
Toko sake ing Takayama

Sake (酒; diunekake "sɑ.kɛ" "SA-KE") ya iku sawijining ombèn-ombènan kang ngandhut alkohol saka Jepang kang mujudake asil fermentasi beras. Cara nggawé sake tinulis iing buku wiwitan watara taun 700 sawise Masehi.[1].

Ing Jepang, tembung "sake" tegese "omben-omben". Ing saperangan laladan bisa ditegesi liyane. Ing Kyushu Kidul, sake tegese ombenan kang disuling. Ing Okinawa, kang diarani sake iku shōchu kang digawé saka tebu. Ambune sake mirip karo tapé.

Sake lan budaya Jepang[besut | besut sumber]

Wiwit jaman biyen, wong-wong wis nggawé alkohol lan ndadekake minangka bageyan budaya. Pirang-pirang abad kepungkur, wong Jepang wiwit nyampurake panganan pokoke, beras, karo banyu murni lan mikroorganisme koji kanggo nggawé Nihon-shu (sake jepang). Sake mujudake omben-omben ngandhut alkohol kang digawé déning para ahli kanggo selerane wong Jepang kang mardhika saka prabawane budhaya liya.[2]

Cara nggawé sake Jepang[besut | besut sumber]

Sake Jepang digawé saka telung bageyan fermentasi kang nganggo koji saka beras kang wis ditukuli jamur, ya iku sawijining adonan winih wiwitan dibanjurake proses sterilisai ing hawa adhem.[1]. winih wiwitan iku penting jalaran bisa ndadekake fermentasi kanthi bebarengan, wiwit saka mangsa Moromi utawa mangsa utawa.[1]. Tahapan fermentasi ya iku:adalah[1]

  • Nggawé Koji
  • Nggawé Massa Moto
  • Nggawé Masa Moromi

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ a b c d Winarno FG, Agustinah W, Barus T. 2009. Penuntun Praktis Usaha Mandiri Teknobiologi Pangan. Jakarta: Universitas Atma Jaya.
  2. ^ Dr. Koizumi Takeo, profesor, Tokyo University of Agricultur, NIPPONIA にっぽにあ No. 44, 15 maret 2008 ISSN1343-1293


Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Sake&oldid=1015308"