Sake

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Toko sake ing Takayama

Sake (酒; diunekake "sɑ.kɛ" "SA-KE") ya iku sawijining ombèn-ombènan kang ngandhut alkohol saka Jepang kang minangka asil fermentasi beras. Cara nggawé sake tinulis ing buku wiwitan watara taun 700 sawisé Masehi.[1].

Ing Jepang, tembung "sake" tegese "ombèn-ombèn". Ing sapérangan laladan bisa ditegesi liyané. Ing Kyushu Kidul, sake tegese ombenan kang disuling. Ing Okinawa, kang diarani sake iku shōchu kang digawé saka tebu. Ambune sake mirip karo tapé.

Sake lan budaya Jepang[besut | besut sumber]

Wiwit jaman biyèn, wong-wong wis nggawé alkohol lan ndadèkaké minangka pérangan budaya. Pirang-pirang abad kapungkur, wong Jepang wiwit nyampurake panganan pokoke, beras, karo banyu murni lan mikroorganisme koji kanggo nggawé Nihon-shu (sake jepang). Sake minangka ombèn-ombèn ngandhut alkohol kang digawé déning para ahli kanggo selerane wong Jepang kang mardhika saka prabawane budaya liya.[2]

Cara nggawé sake Jepang[besut | besut sumber]

Sake Jepang digawé saka telung pérangan fermentasi kang nganggo koji saka beras kang wis ditukuli jamur, ya iku sawijining adonan winih wiwitan dibanjurake prosès sterilisai ing hawa adhem.[1]. winih wiwitan iku penting jalaran bisa ndadèkaké fermentasi kanthi bebarengan, wiwit saka mangsa Moromi utawa mangsa utawa.[1]. Tahapan fermentasi ya iku:adalah[1]

  • Nggawé Koji
  • Nggawé Massa Moto
  • Nggawé Masa Moromi

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ a b c d Winarno FG, Agustinah W, Barus T. 2009. Penuntun Praktis Usaha Mandiri Teknobiologi Pangan. Jakarta: Universitas Atma Jaya.
  2. ^ Dr. Koizumi Takeo, profesor, Tokyo University of Agricultur, NIPPONIA にっぽにあ No. 44, 15 maret 2008 ISSN1343-1293