Henosepilachna vigintioctopunctata

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Henosepilachna vigintioctopunctata
Henosepilachna vigintioctopunctata.jpg
Klasifikasi ngèlmiah
Karajan: Animalia
Filum: Arthropoda
Klas: Insecta
Ordho: Coleoptera
Famili: Coccinellidae
Génus: Henosepilachna
Spésies: H. vigintioctopunctata
Jeneng binomial
Henosepilachna vigintioctopunctata
(Fabricius, 1775)
Sinonim

Coccinella 28-punctata Fabricius, 1775
Coccinella sparsa Herbst, 1786
Epilachna gradaria Mulsant, 1850
Epilachna territa Mulsant, 1850
Epilachna vigintioctopunctata Auctt.
Epilachna sparsa Auctt.

Henosepilachna vigintioctopunctata iku spésiès kumbang koksi saka kulawarga Coccinellidae. Tengeran kang gampang saka kumbang iki bisa katitik saka tutul ireng cacah 28 ing suwiwiné.

Spésiès iki sadurungé dijenengi Epilachna vigintioctopunctata lan asring samar karo spésiès liya[1] kang aran Henosepilachna vigintioctomaculata kang sumebar ing Rusia, Cina, Jepang lan Koréa. Déné Henosepilachna vigintioctopunctata asalé saka Asia kidul wétan, banjur sumebar nganti Australia[2] lan Selandia Baru. Uga wis tekan ing Brazil lan Argèntina nalika taun 1996[3].

Kumbang iki mangan gegodhongan tuwuhan kenthang lan tuwuhan jinis térong-térongan liyané. Saliyané dadi ama tumrap tuwuhan Solanaceae, kumbang iki uga nyerang labu, lobak, kacang-kacangan lan bayem.[4] Tuwuhan kang diserang kumbang iki godhongé katon gripis lan bolong-bolong.

Henosepilachna vigintioctopunctata

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. Haruo Katakura (September 20, 1997). "Species of Epilachna ladybird beetles". BioOne. Dijupuk April 6, 2010. 
  2. [1]
  3. [2]
  4. Brisbane Insects