Gunung Elbrus

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Gunung Elbrus
Elbrus North 195.jpg
Mount Elbrus
Titik dhuwur dhéwé
Èlevasi 5,642 m (18,510 ft) [1]
Prominèn 4,741 m (15,554 ft) Ranked 10th
Isolasi 2,473 kilometres (1,537 mi)
Pratélan Seven Summits
Volcanic Seven Summits
Country high point
Ultra
Géografi
Gunung Elbrus is located in Caucasus mountains
Gunung Elbrus
Gunung Elbrus
Location of Mount Elbrus within the Caucasus mountains
Location Russia, on the border of Asia and Europe
Parent range Caucasus
Topo map Elbrus and Upper Baksan Valley by EWP[2][3]
Géologi
Age of rock Ora diweruhi
Jinisé gunung Stratovolcano (ora aktif)
Panjeblug pungkasan 50 CE ± 50 years[4]
Panjatan
Panjatan pisanan (west summit) 1874, by Florence Crauford Grove, Frederick Gardner, Horace Walker, Peter Knubel and guide Ahiya Sottaiev
(lower summit) 22 July 1829 by Khillar Khachirov
Rute gampang dhéwé basic snow/ice climb
Elbrus 3D

Gunung Elbrus (Ruslan: Эльбрус, Elbrus; Karachay-Balkar: Минги тау, Miñi taw, pronounced [miŋŋi taw]) iku gunung geni ora aktif sing dumunung ing sisih kulon Pagunungan Kaukasus, ing Kabardino-Balkaria lan Karachay-Cherkessia, Rusia, cedhak tapel wates karo Nagara Georgia. Pucuk Gunung Elbrus iku paling dhuwur ing Pagunungan Kaukasus, lan titik paling dhuwur ing Rusia.

Etimologi[besut | besut sumber]

Jeneng Elbrus (éjaan Inggris: [ˈɛlbrəs]) iku metathesis saka Alborz.[5] Jeneng Alborz asal saka Harā Bərəzaitī, sawijining gunung lègendharis ing Mitologi Pèrsi.[5] Harā Bərəzaitī nélaké tembung Proto-Iran *Harā Bṛzatī. *Bṛzatī wangun the feminin saka tembung adjectiva *bṛzant—"dhuwur", tembung sing dirékonstruksi saka sumber basa Pèrsi modhèrn boland (بلند) and Barz/Berazandeh.[5] Harā bisa ditafsiraké minangka "ngawasi" utawa "njaga", saka basa Indo-Éropah *ser—"protect".[5] Ing basa Pèrsi Tengahan, Harā Bərəzaitī dadi Harborz, Basa Pèrsi modhn Alborz, sing banjur dadi Elbrus.[5]

Jeneng liya[besut | besut sumber]

Geografi[besut | besut sumber]

Elbrus madeg ing 20 km (12 mi) saloré pagunungan utama Greater Caucasus lan 65 km (40 miles) kidul-kidulkuloné kutha Kislovodsk ing Rusia.

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. ^ The World Book Encyclopedia—Page 317 by World Book, Inc
  2. ^ Mount Elbrus Map Sample
  3. ^ Mount Elbrus and Upper Baksan Valley Map and Guide (Map) (ed. 2nd). 1:50,000 with mountaineering information. EWP Map Guides. Kartografi déning EWP. EWP. 2007. ISBN 978 0906227954. 
  4. ^ Masalah sitiran: Tenger <ref> ora trep; ora ana tèks tumrap refs kanthi jeneng Smithsonian
  5. ^ a b c d e Encyclopædia Iranica, "Alborz", W. Eilers

Pranala njaba[besut | besut sumber]