Gongju

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Gongju
공주
Kotamadya
Trankripsi Korea
 • Hangul
 • Hanja
 • Alih Aksara yang Disempurnakan Gongju-si
 • McCune-Reischauer Kongju-si
Gongsanseong
Gongsanseong
Official logo of Gongju
Emblem saking Gongju
Papan ing Korea Kidul
Papan ing Korea Kidul
Negara  Korea Kidul
Wewengkon Hoseo
Pamerangan administratif 1 eup, 10 myeon, 6 dong
Laladan
 • Gunggung 940.71 km2 (363.21 sq mi)
Cacah warga (Mei 2013[1])
 • Gunggung 116.870
 • Pepadhet 139.2/km2 (361/sq mi)
 • Dialek Chungcheong

Gongju (Gongju-si), ingkang ugi dipuneja kanthi Kongju, inggih menika satunggaling kutha wonten ing Chungcheong Kidul, Korea Kidul.

Sajarah[besut | besut sumber]

jmpl|kiri|Gongju kirang langkung ing 1872 Gongju menika saderengipun gadhah nama Ungjin. Gongju menika rumiyinipun kalebet ibukota (periode 475-538). Wonten ing periode menika, Baekje nembé nglampahi perang kaliyan Goguryeo. Goguryeo menika sampun kasil anggènipun ngrebut ibukota ingkang sadèrèngipun Hanseong (ingkang samenika dados Seoul), ingkang meksa Baekje supados mundur lan madegaken ibukota ingkang énggal. Wonten ing taun 538, Raja Seong mindhah ibukota menika dhateng Sabi (ingkang samenika Buyeo). Nanging, Gongju menika panggah dados pusat dumugi ing taun 660.

Ibukota énggal[besut | besut sumber]

Nalika tanggal 11 Agustus 2004, Mahamantri Korea Kidul Lee Hae-chan menika paring wara-wara bilih ibukota negara badhé dipunpindhah saking Seoul dhateng Gongju (kirang langkung 120 km kidul Seoul) lan Yeongi ddipunwiwiti saking taun 2007. Satunggaling 7,291 square kilometres (1,802,000 acres) situs dipunpilih kanggé proyèk, ingkang dipunjadwal badhé kapungkasan ing taun 2030. Pérangan menika dados tetimbangan bilih fungsi pamaréntahan lan administrasi badhé dipunpindhah dhateng ibukota énggal, sareng kaliyan Majelis Nasional lan Mahkamah Agung, sinaosa boten wonten relokasi ingkang cekap ageng kanthi pengarep-arep saged dumugi ing tahap kapisan proyèk sampun rampung ing taun 2012. Pérangan menika gadhah ancas kanggé ngirangi padheting penduduk Seoul lan dominasi ékonomi. Rencana kasebat menika dados kontroversi, kanthi parta-partai oposisi menika ngaturaken referendum kanggé mirsani menapa rencana kasebat pikantuk panjurung saking padunung. Sapérangan klompok sipil ugi sampun medalaken banding konstitusional, lan wonten ing tanggal 21 Oktober 2004, Mahkamah Konstitusi ngaturaken bilih undang-undang khusus kanggé relokasi ibukota inggih menika inkonstitusional amargi relokasi menika prekawis nasional ingkang wigati ingkang mbetahaken areferendum nasional utawi revisi konstitusi, satemah kanthi efektif mungkasi padudon. Saking jajak pamanggih menika nedahaken bilih sakedhik warga Korea Kidul ingkang boten sarujuk kaliyan bab kasebat, saé sadèrèngipun utawi sasampunipun wonten putusan.

Nanging wonten ing pungkasaning taun 2004, pamaréntah menika dèrèng mbiwarakaken rencana sanès ingkang ndadosaken Seoul menika modal kanggé manggahaken Cabang Eksekutif, Legislatif Cabang sedaya, lan Yudikatif Cabang wonten ing Seoul, wondéné mindhah sedaya cabang sanès saking pamaréntah kanggé Gongju. Pitakènan panggah dèrèng saged dipunpanggihaken wangsulanipun dumugi samenika.[2]

jmpl|Peta turis ing museum nasional Gongju.

Miyosipun Gongju[besut | besut sumber]

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. Gonju Statistics Service Website
  2. "S Korea chooses new capital site" (ing basa Inggris). 2004-08-11. Dijupuk 2018-02-08. 


Pranala njawi[besut | besut sumber]

Cithakan:Kutha metropolitan ing Korea Kidul