Asan

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Asan
아산
Kuthamadya
Trankripsi Koréa
 • Hangul
 • Hanja
 • Alih Aksara kang Kasempurnakaké Asan-si
 • McCune-Reischauer Asan-si
2009-09-25 - Panorama of Onyang.jpg
Papan ing Korea Kidul
Papan ing Korea Kidul
Country  Koréa Kidul
Wewengkon Hoseo
Pamérangan administratif 2 eup, 9 myeon, 6 dong
Laladan
 • Gunggung 542.25 km2 (209.36 sq mi)
Cacah warga (2008.07.31)
 • Gunggung 242,575
 • Pepadhet 442/km2 (1,140/sq mi)
 • Dhialèk Chungcheong

Asan inggih punika satunggaling kutha Chungcheong Kidul, Korea Kidul. Winatesan kaliyan WIlayah Métropolitan Seoul mangalèr. Asan punika gadhah penduduk kirang lagkung cacahipun 250.000.

Asan punika kondhang awit saking tuk (mata air) panas lan dados kutha spa. Asan punika sampun tuwuh dados désa tangganipun Onyang-dong, ingkang ugi kondhang minangka sumbering toya panas.

Tetumpakan[besut | besut sumber]

Kutha Asan punika ngginakaken stasiun sepur ingkang daya lajunipun rikat, KTX kaliyan kutha tangganipun inggih punika Cheonan ingkang dipunsebat Stasiun Cheonan-Asan. Mbetahaken wekdal kirang langkung 30 menit kanggé lelampahan saking Asan dhateng Seoul kanthi ngginakaken sepur KTX. Pérangan punika saged dipunlampahi kanthi wekdal 2 jam saking Bandar Udara Internasional Incheon kanthi ngginakaken mobil. Seoul Metropolitan Subway dipundawakaken setunggal baris kanggé layanan Asan nalika tanggal 15 Dhésèmber 2008. Kalih margi utama, Seoul-Busan lan West Coast Expressway, punika ugi ngliwati Kutha Asan.

Industri lan dagang[besut | besut sumber]

Perusahaan kados déné Hyundai Motor, Samsung LCD, lan Samsung Electronic gadhah kathah pabrik wonten ing Asan. Wonten 14 kompleks industri samenika ingkang dipunagem déning autoparts, komponèn èlèktronik lan pabrik-pabrik sanèsipun.

Pelabuhan Pyeongtaek, paling celak kaliyan pantai wétan China ing antawisipun port Koréa, mapan wonten ing celakipun Asan.

Pawiyatan[besut | besut sumber]

Asan punika dalem kanggé 5 universitas.

Sejarah modhèren[besut | besut sumber]

  • Nalika taun 1983, satunggaling perusahaan saking kutha alit (ri) lan kutha-kutha (myeon) punika dipundamel.
  • Nalika taun 1986, Onyang eup (utha) saking Asan dipunpisahaken lan kutha independen Onyang dipundamel.[1]
  • Nalika taun 1995, kutha Onyang lan wewengkon Asan punika dipungabungaken dhateng kutha Asan.

Priyantun kondhang[besut | besut sumber]

Tiyang-tiyang ingkang kondhang ingkang sesambetan kaliyan Asan punika kalebet Yun Po Sun, mantan Présidhen Korea Kidul.

Admiral Yi Sun-sin, ingkang saged ngasoraken angkatan laut Jepang nalika abad ingkang kaping 16, mapan sedangunipun sapérangan wekdal wonten ing Asan. Sapérangan réplika miniatur saking kapal bulus(kura-kura) ingkang dipundamel déning Laksamana Yi wonten ing pinggiran kutha.

Kutha kembar[besut | besut sumber]

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. ^ Perubahan sementara kalebu kota Guri dan 11 kota dan kabupaten dan izin modifikasi penamaan Naju.(1985.12.28.) dari Konstitusi Republik Korea
  2. ^ "Sister City Programme". Sustainable Petaling Jaya 2030. Diarsip saka asliné ing 21 December 2015. Dijupuk 21 December 2015. 
  3. ^ "Lansing, Michigan". Sister Cities International. Dijupuk 26 April 2014. 

Pranala njawi[besut | besut sumber]

Cithakan:Kota metropolitan ing Korea Kidul