Garudha haast

Saka Wikipédia, bauwarna bébas basa Jawa
(Dilih saka Elang Haast)
Garudha Haast
Gambaran Seniman babagan Garudha Haast
ingkang taksih nyerang moa.
Status konsèrvasi
Klasifikasi èlmiah
Krajan: Animalia
Filum: Chordata
Kelas: Aves
Ordo: Falconiformes
Kulawarga: Accipitridae
Marga: Harpagornis
Jinis: H. moorei
Jeneng binomial
Harpagornis moorei
Haast, 1872

Garudha Haast (Harpagornis moorei), inggih punika salah satunggalipun jinis garudha raseksa ingkang sapunika sampun cures ingkang rumiyin gesang ing Pulo Kidul Selandia Ènggal.[1] Garudha punika pinitados déning suku Māori kanthi sesebatan Pouakai; nama ingkang asring dipunanggé Hokioi (utawi hakawai) ingkang maksidipun angkasa ingkang dipunhiasi Berkik Selandia Baru.[1]

Garudha Haast ingkang èstri nggadhahi abot 10 kg ngantos 15 kg, ingkang jaler nggadhahi abot 9 kg ngantos 10 kg.[2] Garudha punika kathahipun nggadhahi rentang swiwi 2,6 ngantos dumugi 3 m (garudha emas paling ageng lan garudha laut steller ingkang nggadhahi rentang swiwi ingkang méh sami panjangipun), ingkang saged mbiyantu Garudha Haast anggenipun bebedhag (berburu) ing wana Selandia Ènggal.[2] Garudha Haast asring dipungambaraken minangka évolusi saking péksi ingkang boten saged miber, ananging bab punika boten leres; sejatosipun garudha punika munculaken satunggalipun kakerabatan saking gaya moyangipun ingkang saged miber.[2] Garudha punika nggadhahi sikil lan otot ingkang kiyat.[2] Buntutipun meh saged dipunpastékaken nggadhahi panjang 50 cm, kanggé spésiés èstri).[2] Jembar kamungkiananipun langkung saking 1,4 m kangge jinis ingkang èstri, kanthi inggilipun watawis 90 cm utawi langkung.[2] Garudha Haast bebedhag mados mangsa ingkang boten saged miber, kados moa ingkang abotipun 15 langkung abot tinimbang abotipun Garudha Haast.[2]

Pranala Njawi[besut | besut sumber]

(en)PDF fulltext

Cathetan Suku[besut | besut sumber]

  1. ^ a b Miskelly, C. M. (1987): The identity of the hakawai. Notornis 34(2): 95-116. PDF fulltext
  2. ^ a b c d e f g Brathwaite, D. H. (1992): Notes on the weight, flying ability, habitat, and prey of Haast's Eagle (Harpagornis moorei). Notornis 39(4): 239–247. PDF fulltext


Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Garudha_haast&oldid=1012926"