Garudha haast

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
(Dilih saka Elang Haast)
Garudha Haast
Giant Haasts eagle attacking New Zealand moa.jpg
Gambaran Seniman babagan Garudha Haast
ingkang taksih nyerang moa.
Klasifikasi ngèlmiah
Karajan: Animalia
Filum: Chordata
Klas: Aves
Ordho: Falconiformes
Famili: Accipitridae
Génus: Harpagornis
Spésies: H. moorei
Jeneng binomial
Harpagornis moorei
Haast, 1872

Garudha Haast (Harpagornis moorei), inggih punika salah satunggalipun jinis garudha raseksa ingkang sapunika sampun cures ingkang rumiyin gesang ing Pulo Kidul Selandia Ènggal.[1] Garudha punika pinitados déning suku Māori kanthi sesebatan Pouakai; nama ingkang asring dipunanggé Hokioi (utawi hakawai) ingkang maksidipun angkasa ingkang dipunhiasi Berkik Selandia Baru.[1]

Garudha Haast ingkang èstri gadhah abot 10 kg ngantos 15 kg, ingkang jaler gadhah abot 9 kg ngantos 10 kg.[2] Garudha punika kathahipun gadhah rentang swiwi 2,6 ngantos dumugi 3 m (garudha emas paling ageng lan garudha laut steller ingkang gadhah rentang swiwi ingkang méh sami panjangipun), ingkang saged mbiyantu Garudha Haast anggènipun bebedhag (berburu) ing wana Selandia Ènggal.[2] Garudha Haast asring dipungambaraken minangka évolusi saking péksi ingkang boten saged miber, ananging bab punika boten leres; sejatosipun garudha punika munculaken satunggalipun kakerabatan saking gaya moyangipun ingkang saged miber.[2] Garudha punika gadhah sikil lan otot ingkang kiyat.[2] Buntutipun meh saged dipunpastékaken gadhah panjang 50 cm, kanggé spésies èstri).[2] Jembar kamungkiananipun langkung saking 1,4 m kanggé jinis ingkang èstri, kanthi inggilipun watawis 90 cm utawi langkung.[2] Garudha Haast bebedhag mados mangsa ingkang boten saged miber, kados moa ingkang abotipun 15 langkung abot tinimbang abotipun Garudha Haast.[2]

Pranala njawi[besut | besut sumber]

PDF fulltext

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ a b Miskelly, C. M. (1987): The identity of the hakawai. Notornis 34(2): 95-116. PDF fulltext
  2. ^ a b c d e f g Brathwaite, D. H. (1992): Notes on the weight, flying ability, habitat, and prey of Haast's Eagle (Harpagornis moorei). Notornis 39(4): 239–247. PDF fulltext