Menyang kontèn

Garudha haast

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Garudha Haast
Gambaran Seniman babagan Garudha Haast
ingkang taksih nyerang moa.
Klasifikasi ngèlmiah
Karajan: Animalia
Filum: Chordata
Klas: Aves
Ordho: Falconiformes
Famili: Accipitridae
Génus: Harpagornis
Spésies: H. moorei
Jeneng binomial
Harpagornis moorei
Haast, 1872

Garudha Haast (Harpagornis moorei), inggih punika salah satunggalipun jinis garudha raseksa ingkang sapunika sampun cures ingkang rumiyin gesang ing Pulo Kidul Selandia Ènggal.[1] Garudha punika pinitados déning suku Māori kanthi sesebatan Pouakai; nama ingkang asring dipunanggé Hokioi (utawi hakawai) ingkang maksidipun akasa ingkang dipunhiasi Berkik Selandia Baru.[1]

Garudha Haast ingkang èstri gadhah abot 10 kg ngantos 15 kg, ingkang jaler gadhah abot 9 kg ngantos 10 kg.[2] Garudha punika kathahipun gadhah rentang swiwi 2,6 ngantos dumugi 3 m (garudha emas paling ageng lan garudha laut steller ingkang gadhah rentang swiwi ingkang méh sami panjangipun), ingkang saged mbiyantu Garudha Haast anggènipun bebedhag (mbeburu) ing wana Selandia Ènggal.[2] Garudha Haast asring dipungambaraken minangka évolusi saking péksi ingkang boten saged miber, nanging bab punika boten leres; sajatosipun garudha punika munculaken satunggalipun kakerabatan saking gaya moyangipun ingkang saged miber.[2] Garudha punika gadhah sikil lan otot ingkang kiyat.[2] Buntutipun meh saged dipunpastékaken gadhah panjang 50 cm, kanggé spésies èstri).[2] Jembar kamungkiananipun langkung saking 1,4 m kanggé jinis ingkang èstri, kanthi inggilipun watawis 90 cm utawi langkung.[2] Garudha Haast bebedhag mados mangsa ingkang boten saged miber, kados moa ingkang abotipun 15 langkung abot tinimbang abotipun Garudha Haast.[2]

Pranala njawi[besut | besut sumber]

PDF fulltext Archived 2006-11-08 at the Wayback Machine.

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. a b Miskelly, C. M. (1987): The identity of the hakawai. Notornis 34(2): 95-116. PDF fulltext Archived 2009-03-25 at the Wayback Machine.
  2. a b c d e f g Brathwaite, D. H. (1992): Notes on the weight, flying ability, habitat, and prey of Haast's Eagle (Harpagornis moorei). Notornis 39(4): 239–247. PDF fulltext Archived 2006-11-08 at the Wayback Machine.