Dhaptar lintang ing rasi lintang Triangulum Australe

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
rasi lintang Triangulum Australe

Pratélan lintang ing rasi lintang Triangulum Australe inggih punika satunggaling pratélan ingkang ngêwrat nama- nama lintang ingkang wontên ing rasi lintang Triangulum Australe. Ing ngandhap punika inggih lintang-lintang ingkang wontên ing rasi bintang Triangulum Australe.

Konstelasi[besut | besut sumber]

Triangulum Australe inggih punika salah satunggaling konstelasi ingkang alit ingkang mapan tebih wonten ing belahan bumi kutub kidul.[1] Triangulum australe inggih saking nama Latin, "the southern triangle", ingkang misahaken piyambakipun saking Triangulum ingkang mapan wonten ing langit lor lan punika asalipun saking wujud ingkang mèh sami kaliyan pola segitiga sama sisih saking tigang lintang ingkang paling padhang. Wujud wujud punika sepisanan dipungambaraken wonten ing satunggaling bal dunya dhedhasar Petrus Plancius ing taun 1589, lan sak punika badhé langkung tepat malih dhedhasar gambaranipun Johann Bayer wonten ing taun 1603 kanthi nama Uranometria. Triangulum Australen inggih punika satunggaling konstelasi ingkang alit ingkang dipunkiteri déning Norma wonten ing sisih lor, Circinus wonten ing sisih kulon, Apus ing sisih kidul, lan Ara wonten ing sisih wétan. Papanipun konstelasi triangulum australe punika caket kaliyan pointer (Alpha lan Beta Centauri), kanthi satunggal Circinus wonten ing tengahipun. [2] Satunggaling segitiga sama sisih kasar langkung gampil dipunmangertosi. Triangulum Australe mapan tebih wonten ing sisih kidul ing belahan bumi langit kidul ingkang badhé katingal saking Éropah, nanging lintang Circumpolar sapérangan ageng saking belahan bumi sisih kidul.[2]

Trianglum Australe kalebet wonten ing kulawarga konstelasi Hercules, sesarengan kaliyan konstelasi Hercules, Sagitta, Aquila, Lyra, Cygnus, Vulpecula, Hydra, Sextans, Crater, Corvus, Ophiuchus, Serpens, Scutum, Centaurus, Lupus, Corona Australis, Ara, lan Crux. Konstelasi sanèsipun ingkang wonten ing sak kitering Triangulum Australe inggih punika Norma, Ara, Circinus, lan Apus.

[8231] beta Trianguli Australis inggih punika lintang binar ingkang ngewrat satunggaling raksasa jene - pethak lan lemes kahananipun, kanthi lintang pendhampingipun gadhah magnitudo 14/ Sistem lintang punika tebihipun kirang langkung 40, 1 taun cahya. [8232] gamma Trianguli Australis inggih punika satunggaling kurcaci raksasa ingkang tebihipun 183 taun cahya. [8233] delta Trianguli Australis inggih punika lintang binar ingkang tebihipun saking bumi inggih punika kirng langkung 621 taun cahya, ingkan ngewrat supergiant kanthi pendhampingipun ingkang gadhah magnitudo 12. Komponèn ingkang paling pokok gadhah magnitudo 3, 86.

Nama B F HD HIP RA Dec vis.
mag.
abs.
mag.
Jarak (tc) Sp. class Kondisi Nama
lain
Asal
basa
Arti
α TrA α 150798 82273 16j 48m 39.87d −69° 01′ 39.5″ 1.91 −3.62 415 K2IIb-IIIa Atria cekakan saking Alpha Trianguli Australis
β TrA β 141891 77952 15j 55m 08.81d −63° 25′ 47.1″ 2.83 2.38 40 F2III Betria singkatan dari Beta Trianguli Australis
γ TrA γ 135382 74946 15j 18m 54.69d −68° 40′ 46.1″ 2.87 −0.87 183 A1V Gatria cekakan saking Gamma Trianguli Australis
δ TrA δ 145544 79664 16j 15m 26.27d −63° 41′ 08.3″ 3.86 −2.54 621 G5II
ε TrA ε 138538 76440 15j 36m 43.19d −66° 19′ 00.9″ 4.11 0.00 216 K0III
ζ TrA ζ 147584 80686 16j 28m 27.80d −70° 05′ 04.8″ 4.90 4.49 39 F9V Proxima Trianguli Australis[3]
150549 82129 16j 46m 40.01d −67° 06′ 34.8″ 5.10 −1.32 626 Ap
κ TrA κ 141767 77982 15j 55m 29.61d −68° 36′ 10.8″ 5.11 −4.70 2991 G6IIa
148291 80874 16j 30m 49.37d −61° 38′ 00.5″ 5.19 −1.37 669 K0II/IIICN.
ι TrA ι 147787 80645 16j 27m 57.27d −64° 03′ 28.8″ 5.28 2.25 132 F4IV variabel dari γ Dor, sistem tiga bintang
θ TrA θ 148890 81252 16j 35m 44.77d −65° 29′ 43.2″ 5.50 0.49 328 G8/K0III
140483 77390 15j 47m 53.10d −65° 26′ 31.9″ 5.54 0.06 406 A5
LX TrA[4] 137066 75665 15j 27m 33.10d −64° 31′ 53.2″ 5.71 −0.88 679 K5/M0III
142514 78279 15j 58m 58.16d −65° 02′ 15.2″ 5.74 −1.08 753 B7III
134453 74582 15j 14m 19.17d −70° 04′ 46.0″ 5.75 −2.56 1495 N0v
133683 74184 15j 09m 29.92d −67° 05′ 02.9″ 5.76 −5.58 6037 F8Iab-Ib
142139 78045 15j 56m 05.96d −60° 28′ 56.3″ 5.76 1.66 215 A3V
MX TrA[4] 152564 83150 16j 59m 33.98d −69° 16′ 05.3″ 5.79 −1.60 982 Ap Si
136672 75565 15j 26m 14.53d −68° 18′ 33.1″ 5.89 0.84 334 K0III
η1 TrA η1 149671 81710 16j 41m 23.13d −68° 17′ 45.9″ 5.89 −0.73 688 B7IV
145689 79797 16j 17m 05.48d −67° 56′ 27.9″ 5.95 2.24 180 A4V
150026 81873 16j 43m 22.11d −67° 25′ 56.3″ 6.02 1.17 305 A0Vn
151441 82517 16j 51m 53.88d −65° 22′ 31.5″ 6.12 −1.20 948 B8II/III
141913 77927 15j 54m 52.64d −60° 44′ 37.1″ 6.14 −2.45 1707 B9II
147349 80455 16j 25m 22.15d −63° 07′ 30.9″ 6.14 0.55 428 A1V
133456 74047 15j 07m 56.75d −65° 16′ 31.6″ 6.18 −0.75 793 K3III
141585 77817 15j 53m 22.94d −62° 36′ 23.6″ 6.22 −0.19 623 K3III
150097 81823 16j 42m 48.42d −62° 33′ 14.1″ 6.23 −2.04 1468 K3III
143238 78603 16j 02m 52.53d −62° 32′ 29.5″ 6.25 1.17 339 B9.5V
135737 75091 15j 20m 40.56d −67° 28′ 53.4″ 6.27 −1.66 1254 B3V
151404 82539 16j 52m 17.78d −67° 40′ 53.4″ 6.33 1.01 377 K2III
142941 78476 16j 01m 10.72d −63° 46′ 35.5″ 6.42 −2.57 2050 F8II
138965 76736 15j 40m 11.63d −70° 13′ 39.9″ 6.45 2.01 252 A5V
153389 83556 17j 04m 33.70d −68° 16′ 43.1″ 6.47 −1.46 1254 M3/M4III
144481 79208 16j 09m 59.19d −62° 58′ 01.2″ 6.50 1.41 340 A3m...
HD 147018 147018 80250 16j 23m 00.15d –61° 41′ 19.5″ 8.37 5.22 139 G9V gadhah planit (b & c)

Uga delengen[besut | besut sumber]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. Triangulum Australe(dipunundhuh tanggal 12 Pebruari 2013)
  2. a b Moore 2005, k. 116.
  3. http://dudeman.net/spacedog/starmap/1000.html
  4. a b N.N. Samus, et al., General Catalogue of Variable Stars (Samus+ 2007-2009), 2009yCat....102025S