Déwan Fédéral Swiss

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
(Dipunpindhah saking Dewan Federal Swiss)
Jujug: pandhu arah, pados
Dewan Federal
Logo der Schweizerischen Eidgenossenschaft.svg
Appointer Majelis Federal Serikat
Term length 4 tahun, tidak ada batasan waktu
Inaugural holder Ulrich Ochsenbein
Jonas Furrer
Martin J. Munzinger
Henri Druey
Friedrich Frey-Herosé
Wilhelm Matthias Naeff
Stefano Franscini
Formation 1848
Website www.admin.ch/br

Déwan Fédéral Swiss (Basa Jerman: Bundesrat, Basa Prancis: Conseil fédéral, Basa Italia: Consiglio federale, Cithakan:Lang-rm) inggih punika pituh anggota dèwan eksekutif ingkang punika pamaréntahan federal Swiss lan mupangati secara kolektif minangka kepala nagara Swiss.

Sèdaya dewan nggadahi tanggèl jawab kanggè mimpin administrasi federal lan sabèn-sabèn ngepalai sebuah departemen. Secara urut jumbuh kaliyan senioritasnipun, para anggota Dewan Federal ing wanci punika nèmbè njabat inggih punika :

Anggota Dewan Waktu Pemilihan Dewan Parté Canton Posisi
Doris Leuthard Doris Leuthard 2011.jpg 1 Agustus 2006 CVP/PDC Aargau Kepala Departemen Lingkungan, Perhubungan, Energi, dan Komunikasi Federal
Eveline Widmer-Schlumpf Eveline Widmer-Schlumpf, 2010.jpg 1 Januari 2008 BDP/PBD Graubünden Presiden Swiss 2012; Kepala Departemen Keuangan Federal
Ueli Maurer Ueli Maurer, 2010.jpg 1 Januari 2009 SVP/UDC Zurich Wakil Presiden Swiss 2012; Kepala Departemen Pertahanan, Perlindungan Hak Sipil, dan Ulah raga Federal
Didier Burkhalter Didier Burkhalter, 2010.jpg 1 November 2009 FDP/PLR Neuchâtel Kepala Departmen Urusan Luar Negeri
Simonetta Sommaruga Simonetta Sommaruga (2007).jpg 1 November 2010 SPS/PSS Bern Kepala Departemen Kehakiman lan Kepulisian Federal
Johann Schneider-Ammann Johann Niklaus Schneider-Ammann (2007).jpg 1 November 2010 FDP/PLR Bern Kepala Departemen Urusan Ekonomi
Alain Berset Alain.berset.08.jpg 1 Januari 2012 SPS/PSS Fribourg Kepala Departemen Urusan Dalam Negeri

Asal dan Sejarah Dewan Federal[sunting | besut sumber]

Asal Lembaga[sunting | besut sumber]

Dewan Federal dipunlembagakaken déning Konstitusi federal ing taun 1948 minangka "eksekutif ngkang inggil lan nggadahi wewenang Konfederasi".[1] Ketika Konstitusi ditulis, dhémokrasi konstitusional masih dalam masa pertumbuhan dan Bapak Pendiri Swiss hanya memiliki sedikit figur yang di contoh. Menawi mendhet katah saking Konstitusi Amerika Serikat kangge organisasi nagara federal minangka secara keseluruhan. Punika nggadahi kangge kolegial menawi sistem presidensiil kangge pamaréntahan eksekutif cabang. Punika ngakomodasi tradisi panjang saking aturan badan kolektif ing Swiss. Ing ngandap Rezim Ancien, kaliyan kanton saking Konfederasi Swiss Lama sampun dipunatur déning dewan unggulan warga ngantos zaman kapengker lan saklajengipun Republik Swis (setara Direktorat[2]) serta kanton-kanton yang sampun dipunparingi piyambakipun konstitusi liberal ngantos taun 1830-an ugi nggadahi pengalaman sae kaliayn modus pamaréntahan.[3]

Pengoperasian Dewan Federal[sunting | besut sumber]

Bagian sayap barat Istana Federal ing Berne kangge ngawontenaken pertemuan Dewan.

Kepresidenan[sunting | besut sumber]

Setiap tahun, satu dari tujuh Anggota Dewan dipilih oleh Majelis Federal Serikat sebagai Presiden Konfederasi.[4] Majelis Federal juga memilih Wakil Presiden. Dengan konvensi, posisi Presiden dan Wakil Presiden bergilir setiap tahun ke masing-masing Anggota Dewan sehingga menjadi Wakil Presiden dan Presiden setiap tujuh tahun untuk sekali masa jabatan.

Kepresidenan[sunting | besut sumber]

Saben taun, setunggal saking pitu Anggota Dewan dipunpilih déning Majelis Federal Serikat minangka Presiden Konfederasi.[4] Majelis Federal ugi nggadahi Wakil Presiden. Kaliyan konvensi, posisi Presiden lan Wakil Presiden bergilir saben taun ing saben-saben Anggota Dewan pramila dados Wakil Presiden lan Presiden saben pitu taun kangge sepisan masa jabatan. Miturut Urutan Prioritas Swiss, Presiden Konfederasi inggih punika pejabat ingkang inggil lan Swiss. jaler utawi wadon mimpin pertemuan Dewan lan ngelampahi mupangatipun perwakilan katamtu ingkang ing nagara sanes utawi bisnis dinpusebat kepala nagara.[5] Ing kahanan ingkang mendésak, ing pundhi keputusan Dewan boten saged dipundamel ing wekdal cepat, pria utawi wanita dipuntugasaken kangge mendet keputusan menawi asma Dewan secara sedayanipun. Sanesipun punika, menawi, pria utawi wanita inggih punika primus inter pares , boten nggadahi kekuasaan ingkang inggil lan ing jawi enem Anggota Dewan sanesipun.[4]

Status Anggota Dewan Federal[sunting | besut sumber]

Kehidupan Anggota Dewan[sunting | besut sumber]

Cithakan:Unreferenced section

Dewan Federal Swiss, 2008. Foto Resmi

Cathetan Suku[sunting | besut sumber]

  1. ^ Cst. art. 174
  2. ^ See: Cithakan:HDS
  3. ^ Cithakan:HDS Cithakan:HDS
  4. ^ a b c Information services of the Federal Chancellery (2008). The Swiss Confederation a brief guide 2008. p. 42.  More than one of |pages= and |page= specified (help)
  5. ^ Cacad panyuplik: Tag <ref> ora absah; ora ditemokaké tèks kanggo ref mawa jeneng guide_43

Referensi[sunting | besut sumber]

Pranala njaba[sunting | besut sumber]

Cithakan:Swiss Federal Council Cithakan:Swiss Federal Council elections Cithakan:Europe heads of state and government