Déwan Fédéral Swiss

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
(Dilih saka Dewan Federal Swiss)
Dewan Federal
Logo der Schweizerischen Eidgenossenschaft.svg
Appointer Majelis Federal Serikat
Term length 4 taun, tidak ada batasan waktu
Inaugural holder Ulrich Ochsenbein
Jonas Furrer
Martin J. Munzinger
Henri Druey
Friedrich Frey-Herosé
Wilhelm Matthias Naeff
Stefano Franscini
Formation 1848
Website www.admin.ch/br

Déwan Fédéral Swiss (Jerman: Bundesrat, Prancis: Conseil fédéral, Basa Italia: Consiglio federale, Cithakan:Lang-rm) inggih punika pituh anggota dèwan èksekutif ingkang punika pamaréntahan fédheral Swiss lan mupangati kanthi kolektif minangka kepala nagara Swiss.

Sedaya dewan gadhah tanggèl jawab kanggé mimpin administrasi fédheral lan saben-saben ngepalai sebuah departemen. Secara urut jumbuh kaliyan senioritasnipun, para anggota Dewan Federal ing wanci punika nèmbè njabat inggih punika :

Anggota Dewan Waktu Pemilihan Dewan Parté Canton Posisi
Doris Leuthard Doris Leuthard 2011.jpg 1 Agustus 2006 CVP/PDC Aargau Kepala Departemen Lingkungan, Perhubungan, Energi, dan Komunikasi Federal
Eveline Widmer-Schlumpf Eveline Widmer-Schlumpf, 2010.jpg 1 Januari 2008 BDP/PBD Graubünden Présidhèn Swiss 2012; Kepala Departemen Keuangan Federal
Ueli Maurer Ueli Maurer, 2010.jpg 1 Januari 2009 SVP/UDC Zurich Wakil Présidhèn Swiss 2012; Kepala Departemen Pertahanan, Perlindungan Hak Sipil, dan Ulah raga Federal
Didier Burkhalter Didier Burkhalter, 2010.jpg 1 November 2009 FDP/PLR Neuchâtel Kepala Departmen Urusan Luar Negeri
Simonetta Sommaruga Simonetta Sommaruga (2007).jpg 1 November 2010 SPS/PSS Bern Kepala Departemen Kehakiman lan Kepulisian Federal
Johann Schneider-Ammann Johann Niklaus Schneider-Ammann (2007).jpg 1 November 2010 FDP/PLR Bern Kepala Departemen Urusan Ékonomi
Alain Berset Alain.berset.08.jpg 1 Januari 2012 SPS/PSS Fribourg Kepala Departemen Urusan Dalam Negeri

Asal dan Sajarah Dewan Federal[besut | besut sumber]

Asal Lembaga[besut | besut sumber]

Dewan Federal dipunlembagakaken déning Konstitusi fédheral ing taun 1948 minangka "èksekutif ngkang inggil lan gadhah wewenang Konfederasi".[1] Ketika Konstitusi ditulis, dhémokrasi konstitusional masih dalam masa pertumbuhan dan Bapak Pendiri Swiss hanya memiliki sedikit figur yang di contoh. Manawi mendhet kathah saking Konstitusi Amérika Sarékat kanggé organisasi nagara fédheral minangka kanthi keseluruhan. Punika gadhah kanggé kolegial manawi sistem présidhènsiil kanggé pamaréntahan èksekutif cabang. Punika ngakomodasi tradisi panjang saking aturan badan kolektif ing Swiss. Ing ngandap Rezim Ancien, kaliyan kanton saking Konfederasi Swiss Lama sampun dipunatur déning dewan unggulan warga ngantos jaman kapengker lan salajengipun Republik Swis (setara Direktorat[2]) serta kanton-kanton yang sampun dipunparingi piyambakipun konstitusi liberal ngantos taun 1830-an ugi gadhah pengalaman saé kaliayn modus pamaréntahan.[3]

Pengoperasian Dewan Federal[besut | besut sumber]

Pérangan sayap barat Pura Federal ing Berne kanggé ngawontenaken pertemuan Dewan.

Kepresidenan[besut | besut sumber]

Setiap taun, satu dari tujuh Anggota Dewan dipilih olèh Majelis Federal Serikat sebagai Présidhèn Konfederasi.[4] Majelis Federal juga memilih Wakil Présidhèn. Dengan konvensi, posisi Présidhèn dan Wakil Présidhèn bergilir setiap taun ke pendhak Anggota Dewan sehingga menjadi Wakil Présidhèn dan Présidhèn setiap tujuh taun untuk sekali masa kalungguhan.

Kepresidenan[besut | besut sumber]

Saben taun, satunggal saking pitu Anggota Dewan dipunpilih déning Majelis Federal Serikat minangka Présidhèn Konfederasi.[4] Majelis Federal ugi gadhah Wakil Présidhèn. Kaliyan konvensi, posisi Présidhèn lan Wakil Présidhèn bergilir saben taun ing saben-saben Anggota Dewan pramila dados Wakil Présidhèn lan Présidhèn saben pitu taun kanggé sepisan masa kalungguhan. Miturut Urutan Prioritas Swiss, Présidhèn Konfederasi inggih punika pejabat ingkang inggil lan Swiss. jaler utawi wadon mimpin pertemuan Dewan lan nglampahi mupangatipun perwakilan katamtu ingkang ing nagara sanès utawi bisnis dinpusebat kepala nagara.[5] Ing kahanan ingkang mendésak, ing pundhi putusan Dewan boten saged dipundamel ing wekdal cepat, pria utawi wanita dipuntugasaken kanggé mendet putusan manawi asma Dewan kanthi sedayanipun. Sanèsipun punika, manawi, pria utawi wanita inggih punika primus inter pares , boten gadhah kekuasaan ingkang inggil lan ing jawi enem Anggota Dewan sanèsipun.[4]

Status Anggota Dewan Federal[besut | besut sumber]

Kehidupan Anggota Dewan[besut | besut sumber]

Cithakan:Unreferenced section

Dewan Federal Swiss, 2008. Foto Resmi

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ Cst. art. 174
  2. ^ See: Cithakan:HDS
  3. ^ Cithakan:HDS Cithakan:HDS
  4. ^ a b c Information services of the Federal Chancellery (2008). The Swiss Confederation a brief guide 2008. k. 42.  Punjul saka siji saka |pages= lan |page= sing kudu diisi (pitulung)
  5. ^ Masalah sitiran: Tenger <ref> ora trep; ora ana tèks tumrap refs kanthi jeneng guide_43

Réferènsi[besut | besut sumber]

Pranala njaba[besut | besut sumber]

Cithakan:Swiss Federal Council Cithakan:Swiss Federal Council elections Cithakan:Europe heads of state and government