Cidher

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Menyang navigasi Menyang panggolèkan
Cider, ing gelas tradisional "ribbed" hessian tradisional

Cider ( /ˈsdər/ SY-dər ) iku sawijining wedang alkohol digawe saka fermentasi jus saka apples . [1] Cider kasedhiya ing Inggris (utamane ing Negara Barat ) lan Republik Irlandia . Inggris duwe konsumsi per kapita paling dhuwur ing donya, uga perusahaan sing ngasilake cider paling gedhe. Mobil saka South West Inggris umume luwih kuat. [2] [3] [4] Cider uga misuwur ing pirang-pirang negara Komanwel, kayata India, Kanada, Australia, [5] [6] lan Selandia Baru. [7] Uga Inggris lan tilas jajahane, cider misuwur ing Portugal (umume ing Minho lan Madeira ), Prancis (utamane Normandia lan Brittany ), Italia sisih lor ( Piedmont lan Friuli ), lan Spanyol sisih lor (utamane Principality Asturias lan Negara Basque ). Eropa Tengah uga duwe jinis sari dhewe karo Rhineland-Palatinate lan Hesse sing ngasilake versi tart sing dikenal kanthi jeneng Apfelwein . Ing AS, macem-macem sari fermentasi asring diarani sari keras kanggo mbedakake sari alkohol saka sari apel non-alkohol utawa "sari manis", uga digawe saka apel. Ing Kanada, cider ora bisa diarani sider yen ora ana apel. Salajengipun, miturut Peraturan Makanan lan Obat-obatan ing Kanada, sider ora bisa ngemot kurang saka 2,5% utawa luwih saka 13% alkohol absolut kanthi volume. [8]

Jus umume jinis apel, kalebu apel kepiting, bisa digunakake kanggo nggawe sari apel, nanging apel sider paling apik. [9] Tambahan gula utawa woh-wohan ekstra sadurunge fermentasi kaping pindho nambah konten etanol saka minuman sing diasilake. [10] [11] Konten alkohol sider beda-beda gumantung saka 1,2% nganti 8,5% ABV utawa luwih saka ing cider tradisional Inggris, lan 3,5% nganti 12% ing sari bawana. [12] Ing ukum Inggris, kudu ngemot paling ora 35% jus apel (seger utawa saka konsentrat), [13] sanajan CAMRA (Kampanye kanggo Real Ale) ujar manawa "sari nyata" paling ora kudu 90% jus apel seger. [14] Ing AS, ana minimal 50%. [15] Ing Prancis, sari kudu digawe mung saka apel. [16]

Referensi[besut | besut sumber]

  1. Falkow, Stanley; Rosenberg, Eugene; Schleifer, Karl-Heinz; Stackebrandt, Erko (10 October 2006). The Prokaryotes: Vol. 5: Proteobacteria: Alpha and Beta Subclasses. Springer Science & Business Media. p. 169. ISBN 978-0-387-25495-1.
  2. "National Association of Cider Makers". Diarsip saka sing asli ing 2001-01-24. Dibukak ing 2007-12-21.
  3. Bowers, Simon (2006-06-26). "Bulmers to take on Magners in a cider decider". The Guardian. London. Dibukak ing 2006-06-20.
  4. "Interesting Facts". National Association of Cider Makers. Diarsip saka sing asli ing 14 February 2009. Dibukak ing 24 February 2009.
  5. "Cider Australia". Cider Australia (ing basa Inggris). Dibukak ing 2018-07-27.
  6. "Australia's most popular cider brands - hospitality | Magazine". hospitality | Magazine (ing basa Inggris). 2016-12-13. Dibukak ing 2018-07-27.
  7. "The rise and rise of cider". NZ Herald. 15 October 2014. Dibukak ing 27 July 2018.
  8. Branch, Legislative Services (2019-06-03). "Consolidated federal laws of canada, Food and Drug Regulations". laws.justice.gc.ca. Dibukak ing 2019-07-16.
  9. Lea, Andrew. "The Science of Cidermaking Part 1 - Introduction". Dibukak ing 2 November 2011.
  10. Lindsley, E. F. (Nov 1960). "Popular Science Vol. 177, No. 5": 137. Dibukak ing 29 July 2011. Cite journal requires |journal= (pitulung)
  11. Brown, Sanborn Conner (1978). Wines & Beers of Old New England: A How-to-do-it History. UPNE. p. 100. ISBN 978-0-87451-148-2.
  12. Falkow, Stanley; Rosenberg, Eugene; Schleifer, Karl-Heinz; Stackebrandt, Erko (10 October 2006). The Prokaryotes: Vol. 5: Proteobacteria: Alpha and Beta Subclasses. Springer Science & Business Media. p. 169. ISBN 978-0-387-25495-1.
  13. "Consider cider". The Guardian. 9 August 2011. Dibukak ing 20 July 2014.
  14. Gallagher, Paul (25 November 2012). "Pear cider boom angers purists". The Independent. Dibukak ing 20 July 2014.
  15. Badeker, Andy (13 November 2002). "Crush on cider". Chicago Tribune. Dibukak ing 20 July 2014.
  16. Blenkinsop, Philip (20 December 2012). "Insight: Cider, the golden apple of brewers' eyes". Reuters. Dibukak ing 20 July 2014.