Boksit

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Bauxite with a US Cent
Bauxite with core of unweathered rock
Boksit, Les Baux

Boksit utawa bauksit, iku wiji alumunium sing paling wigati. Dat iki dumadi akèh-akèhé saka bahan logam gibbsite Al(OH)3, boehmite γ-AlO(OH), lan alumunium dioksida hidroksida (diaspore) α-AlO(OH), bebarengan karo oksida wesi goethite lan hematite, lempung mineral kaolinite lan sethithik anatase TiO2. Dat iki dijenengaké saka jeneng désa Les Baux ing Prancis kidul, papan ditemokaké sepisanan dat iki ing taun 1821 déning geologis Pierre Berthier.

Pangasil boksit[besut | besut sumber]

Tabel ig ngisor iki negara diurut miturut akèhé cadhangan boksit.

(x1000 tonne, Numbers for 2008 estimated)
Negara Prodhuksi tambang Cadhangan Dhasar cadhangan
2007 2008
 Guinea 18,000 18,000 7,400,000 8,600,000
 Australia 62,400 63,000 5,800,000 7,900,000
 Vietnam 30 30 2,100,000 5,400,000
 Jamaica 14,600 15,000 2,000,000 2,500,000
 Brasil 24,800 25,000 1,900,000 2,500,000
 Guyana 1,600 1,600 700,000 900,000
 India 19,200 20,000 770,000 1,400,000
 Cina 30,000 32,000 700,000 2,300,000
 Greece 2,220 2,200 600,000 650,000
 Suriname 4,900 4,500 580,000 600,000
 Kazakhstan 4,800 4,800 360,000 450,000
 Venezuela 5,900 5,900 320,000 350,000
 Rusia 6,400 6,400 200,000 250,000
 Amérika Sarékat NA NA 20,000 40,000
Negara liya 7,150 6,800 3,200,000 3,800,000
Total donya (diganepna) 202,000 205,000 27,000,000 38,000,000

Sumber: U.S. Geological Survey, Mineral Commodity Summaries, January 2009 Cithakan:Industry country lists

Referensi[besut | besut sumber]

  • Bardossy, G. (1982): Karst Bauxites. Bauxite deposits on carbonate rocks. Elsevier Sci. Publ. 441 p.
  • Bardossy, G. and Aleva, G.J.J. (1990): Lateritic Bauxites. Developments in Economic Geology 27, Elsevier Sci. Publ. 624 p. ISBN 0-444-988

Pranala njaba[besut | besut sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Boksit&oldid=883670"